Karadeniz usulü arı taşıma sistemi (seyyar arılık)

http://www.61saat.com/bolgesel/karadeniz-usulu-ari-nakil-araci-h182130.html

Güzel bir sistem, lakin kat atma olayını nasıl yapıyorlar acaba?

Emre 24 çerçeveli kovanlar,katı peşin peşin atmışlar :slight_smile:

https://www.facebook.com/anadoluajansi/photos/pcb.800686073312450/800685893312468/?type=1&theater daha ayrıntılı bir haber.

Bu sonuca nasıl vardınız?

Buradan bakınca dikine veya yanına atılmış kat görünmüyor.

Bir de 440 kovanı anlayamadım.

Görünen yüzeyde 4x24=96 kovan saydım. Bir o kadar öbür tarafta olsa eder 192 kovan…

Diğerlerini görebilen var mı?

http://www.izleneo.com/karadeniz-usulu-aricilik/

Mesut ağabeyim arkaya doğru 24 cerceve yaptıklarını söylüyorlar buda iki katlı kovandan fazla yapar.

440 bende anlamadım ançak sanırım cerceve sayısına göre hesaplarsak 192 kovan x 24 cerceve tek kat 10 cerceve kovana denkmi geliyor belkide bu şekliyle hesapladılar.

Ben daha önce 24 çerçeveli bir kovan kullanmıştım. Kovan önlü arkalı iki kare şeklinde kovanın bitişik şekli. Kovan kare şeklinde olunca çerçeveler uçma deliğine dikey veya paralel konabiliyor. Ortaya da dikine bir ana ızgarası atılırsa, al sana arka bölmede 12 çerçevelik bir ballık, yani kat.

mobil arıcılık ama 300 bin liraya maal olmuş ne kadar mantıklı böyle bir şey yapmak için bu maliyet…!

Ayrıca arıların yatay değil de dikey çalıştıkları Form’da defalarca dile getirilmiş,

Bir de havalandırma sorunu var.

Gerçekten de çok cesaretli imişler.

Daha önce yaptıranlarıda görüyoruz ormana bırakmışlar kaderine ,

dorse + kovanlar + kovanların ray sistemi + arıcının kalacağı bölüm =60.000-75.000 Tl bir maliyet oluşturur , polen tuzağı yok oda yapılır ,arkadan sürmeli olur. dorseler 10.5 x 2.55 ölcülerinde 192 kovanı bu şekilde alır . teoride harika bir proje , indir bindir derdin yok ,yatacak yerin var güneş enerjisi de yaparsın jenaratör de koyarsın ,100.000 son fiyat , çekici yok tabi. tek sorun şu, arılar bu işe ne der. Arıları ikna edersek neden olmasın .çekicisiz 300.000 tl fiyat biraz absürt olmuş , bir daha hesaplayalım derim ben yapan arkadaşlara , pnömatik sistem filan yok araçta,4 dingilde gerekmez 2 dingil yeterli çok düşmeli o fiyat , güzel bir çalışma inşallah tutar bizlerde alır yada yaptırır kullanırız, ama elbetteki son söz bizim patronların yani arıların , biz arıcılar olarak bu işin işçisiyiz , patron ne derse o olur , emeğinize sağlık , selamlar.

Güngörende ayağımıza geldi şansmı desem :slight_smile:
http://i.hizliresim.com/07WRAV.jpg

Çok isabetli Bal sağım odası açılıp kapanıyor.

bence daha önemli bir eksik var “havalandırma” konteynerin önüne üst tarafa konulacak bir vantüp içeriye gerekli serin havayı verir diye düşünüyorum ara hole, balı kamyonda sağarsak arılar çıldırmasın kokusundan diye düşündüm bir yandanda. selamlar.

Bizde öyle düşünmüştük ama kovanların iki yanına havalandırma var,dorsenin üzeri acılıyor.Herhangi bir havalandırma yapmak kolay.
http://i.hizliresim.com/GvWm8Z.jpg

http://i.hizliresim.com/zmOGvR.jpg

arı yok sanırım daha üstünde , herhangi bir bölgede denendi mi , çok emek ve masraf yapmışsınız , inşallah başarılı olur . dorse nin boyu kaç metreydi birde dingil sayısı fazla gibi bence selamlar.

hortumlarda sanırım otomatik şerbetleme için.

Sonunda muradına ermişsin.

Yüzünün anlatımına bakarsan çok sevinçlisin…

Hocam Muradına erenlerden idare ediyorum :slight_smile:

Hortumlar otomatik şerbetleme için fakat çalışmayacağını düşünüyorum.

Arkadan şerbetlik takılsaydı ve el hortumuyla doldurulsaydı daha iyi olurdu üstelik içerideki şerbetliğin yerinede bir çerceve koyulurdu.

Genel olarak iyi ve akıllı bir iş.

Kendi projemi mutlaka mevcut kovanları kullanmak şartıyla tasarlıyorum,bu projeden arkadaki bal sağım ve keyf odasını alabilirim.