Karakovana arı aktarımı

Merhabalar. Tecrübeli abilerimizden bir konuda yardım isteyeceğim. Konuyu kısaca izah edeyim;

Trabzonda toplamda 1 i Karakovan, 6 sı fenni kovan arıcılık yapan biriyim. Geçen yıl başladım arıcılık ile ilgilenmeye.

Yeni Karakovan aldım ve yaklaşık 15-20 gün önce karakovanın içerisine 3 genç arılı ve yavrulu çerçeve attım. Yaklaşık 1 hafta anasız bıraktım ve bir hafta sonrasında anayı kovana verdim, kabul ettiler.

Sonrasında anayı kabullendikten 1 hafta sonra çerçeveleri karakovandan alıp anayı ve arıları karakovanın içerisine silkekedim. Silkekeyince ananın kovanda olduğunu gördüm, bir problem yoktu.

Bir gün sonrası yani bugün kontrol ettiğimde arların tamamamının karakovanın iç kısmının ön bölümü, sağ orta kısımda birbiri üzerine biriktiğini, küme halinde beklediğini gördüm.

Görüntü sanki oğul vermiş koloni gibi bir durum gözleniyor. Acaba oğula hazırlık mı yapıyor anlamadım. Hava sıcaklığı da burada şu an yaklaşık 15-16 derece.

Değerli bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun kalırım.

resimleri ekliyorum

http://mcdn01.gittigidiyor.net/22280/222801590_7.jpg?1462907393

http://mcdn01.gittigidiyor.net/22280/222801590_6.jpg?1462907393

Kovan mı çok büyük
yoksa arı sayısı mı çok az. :slight_smile:

Bazen şu arılara acıyorum,hayvanlar kendi üzerine düşen görevleri sonuna kadar yapıyorlar

biz insanoğlu onların düzenini bozmak için elimizden geleni yapıyoruz.

kurulmak üzere bir düzeni ikinci kez bozuyorsunuz,

arılardan hiç bişey olmamış gibi iş beklemek biraz fazla olmuş.

evet fazla arı atamadım kovana. 3 genç arılı ve yavrulu çerçeve koymuştum. kovan da normalinden biraz büyük :slight_smile: taksiye zor sığdırmıştım.

Geçen yıl buna benzer durum yaşanmıştı.
arkadaşa olmaz dedik inada girdi :slight_smile:
sonra ne yaptı bilmiyorum.

İbrahim abi hatırladınız mı?

şu an ben de onlara yardım etmek ve yaşatmak istediğimden dolayı yardım istedim zaten ibrahim bey. yardımcı olma konusunda bilginiz varsa paylaşırsanız memnun kalırız.

Saman sepetini hatırlamazmıyım. :slight_smile:

O kovana en az bir teneke dolusu arı koymanız gerek.

sonuç ibrahim abi? koloni çoğalabilmişmiydi? yani sizce bu kovan düzeni kurar mı? ana arı içerisinde kontrol ettim.

arı birleştirme spreyi ile diğer kovanlardan anası olmayan arı silkelemek, özellikle genç… değil mi? yoksa çuval gibi bir şeyin üzerine silkeleyip kovanın önünden çıkmasını sağlamak mı? sizce uygun olan yöntem hangisi?

sayın kgobain

Bu mevcutla bu koloni bu kovanda olmaz.

verdiğiniz çerçeveler kalmış olsaydı belki diyeceğim ama onlarıda siz almışsınız zaten.

arının dalak asması lazım,asılan dalağa ana yumurta atması lazım

bütün bunlar arının olmazsa olmazları,

eğer böyle bir karakovanda merakınız varsa,bunun şekli bu değil

en az 6 çerçeve arıyı silkersiniz,arıdan karşılık beklersiniz,6 çerçeve arının ısı kontrolü yapacağı bir kovana

3 çerçeve arı koyarsanız emekleriniz boşa çıkar.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=12224.msg253982#msg253982

burayı okuyunuz.

ibrahim abi geçen yıl aynısını yapmıştım. bir tanesi karakovan olsun istemiştim, heves işte…yaklaşık 5-6 çerçeve koymuştum, aynı teknikle. çerçevelerin içerisinde yavru atmaya, petekleri işlemeye başlamıştı, hatta az örülmüş olanları tamamen doldurmuşlardı. iyi gidiyordu kovan ancak çerçeveler içerisinde benim hareketimi kısıtlayacak şekilde ve hasat döneminde bal almama mani olacağından çerçeveleri çıkarıp içerisindeki tüm örülmüş petekleri içerisine olabildiğince dik koymaya çalışmıştım. bunu sonbahar döneminde yapmıştım.

böyle yapınca arılar kovanı 2-3 gün sonra terketmişti, sonradan onları bulup başka bir kovana yerleştirmiştim. yani çerçeveleri bir şekilde almam gerekiyordu.

bu kez erken davranayım ve kendileri içerisinde örsün istedim. o halde onları görünce de moralim de bozulmadı değil, yine mi oğula kaçacak diye.

bir kaç güne arılığa gideceğim, 4-5 çerçeve daha arı silkelerim kovana. inşallah bu kez olur.

dediğim gibi mi yapayım? birleştirme spreyi ile arıları kovana silkeleyeyim?

bilgi paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

okuyorum, teşekkürler.

Keşke isminizle hitap edebilseydim,

siz bu koloniyi ruşet kovana alın,2 adette kabarmış çerçeve verin besleyin,ana arı yumurta atıyorsa ilerler

ileriki günlerde bir adet kapalı yavrulu çerçeve verin,7 çerçeve olunca arıları bu karakovana silkeleyin

3 km uzağa götürün,sıkı bir beslemeyle kışa hazır hale gelir.

seneye size bal verir.

bu sene bal alacağım diyorsanız,resimdeki mevcut arıları bu kovandan alın.

genç analı güçlü bir koloniyi bu kovana silkeleyin 3 km uzağa götürün

sıkı bir beslemeyle koloni hızlı bir şekilde gelişir,ve azda olsa bal alırsınız

benim görüşlerim bu şekilde.

ismim serdar bektaş abi.

o zaman 7-8 çerçeveli bir kovanım var, kestaneye yetiştirmeye çalıştığım. onları karakovana silkelerim. ikisinin arıları yer değiştireyim. fenni kovanı karkovan yerine alıp karakovanı da 3 km uzağa götüreyim. bakalım bu kez olur inşallah. teşekkür ettim ibrahim abi.

İnşallah serdar bey

Denemek en iyi öğrenme şeklidir.tecrübe ömrün boyunca unutmayacağın bilgidir.

İsimlerde aynı…

Tevafuk mu? :smiley:

Bu serdar arkadaş trabzonlu. ;D