Kasım ayında arı nakli

selamlar arı dostları…
bu günlerde bir mecburiyet dolayısıyla 20 kadar kovanımı aynı bahçe içinde 50 metre kadar yer değiştirmem gerekiyor. Bolu merkezde ikamet ediyorum. sıcaklıklar 5-6 gün en yüksek 13- 15 derece civarlarında gezecek. Daha sonra 8-10 derecelere düşecek. sormak istediğim şu; arıları en yüksek kaç dereceler civarında taşımam gerekir? uçuş olmaması için. ayrıca bu düşük sıcaklıkların en az kaç gün devam etmesi gerekir? yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler,boludan selamlar

Ne yaparsanız yapın o sıcaklıkta biraz arı çıkacaktır.

Gece taşıyın sabah çıkınca arılar yeni yerde olduklarını görsünler.

Havalar biraz daha soğuyunca çıkma azalır.

teşekkür ederim. Murat bey 7-8 derece gündüz sıcaklıklarına inince taşımama ne dersiniz?

Arıların ertesi gün çıkmayacağı bir havada taşıyabilirseniz daha iyi olur.

Yer kısa olduğundan kucakla taşıyacaksınız herhalde.

Bu sıcaklıkta arılar gevşekte olsa salkım durumundadır.

Sarsmadan ve salkımı bozmadan taşıyabilirsiniz.

Taşımayı akşam geç saatte yapınız.

çok sağolun Murat bey

Murat Hocam biz de yeni arılığa taşıyacağız arıları, mesafe 2 km kadar. Arı uçuşu az da olsa oluyor gün içinde güneşle birlikte, o yüzden 1-2 hafta daha bekleyeceğiz gibi taşımak için.

Muhtemelen traktörle taşıyacağız. Salkımın bozulması kaçınılmaz gibi. Çok sıkıntı olur mu acaba?

Traktör kötü bir taşıma aracıdır.

Silkelemeyle kesin salkım bozulur.

Kapalı bir havada olursa iyidir.

Bu günlerde uçuş yapan arı az Hele kek verilmediyse.

Dün akşam üzeri sıra düzenlemesi yaptım.

Kovanları kuçaklayıp arka sıraya taşıdım.

Taşımada bazıları 3 metre bazıları 10 metre kadar uzağa taşıdım, taşımayı tek başıma yaptım.

Taşırken ağırlık kontroluda oldu, üzerine keçeli kalemle not yazdım.

Hocam kek vardı üzerinde arıların, bugün kapak altlarına strafor koyarken aldım bir miktarını, gerisi de yarın alınacak.

Yeni arılığa giden yolun kısa bir bölümü 50 derece kadar eğimli. Orada çok sarsmazsak geri kalan yolumuz sıkıntı olmaz inşallah.

Endişem salkım bozulduktan sonra tekrar oluşmasında sıkıntı olması.

Murat hocam hafif olanlara ne gibi müdahalede bulunacaksanız.
Bende ağırlık kontrolu yapayım diyorum ama zaman ayıramıyorum.
Malum kış kapıda.

Bu günlerde hava güzel, kovan açılabilir.

Hafif olanlarda kesin olarak arıların bulunduğu yerde boş çerçeveler vardır.

Ambarda varsa oradan yoksa ağır kovanlardan 1 çerçeve çıkarıp boş çerçeve alınıp yerine ballı çerçeve konulabilir.

Kovan içi daraltılır.

Besleme yapılır.

Arıları taşırken içinden en zayıf olanı bir müddet daha orda tutun.dönen tarlacı arılar oraya girecek tir.Bu zamanda 1 Tek arının bile değeri çok fazla.
Ben arılarımı 50 mt kadar aynı bahçede kışlık yerine aldım .orda 3 çerçeve lik arıyı bıraktım .Şuan o kovan 5 çerçeve .hava ısınınca mutlaka dönüş oluyor