Bu sene ilk defa denemek amaçlı
4 kovana kot
2 arıya kat attım
Mart 15 e kadar sıkışık çalışan kovanların hepsine mecburiyetten kot attım .Bir çok okuduğum yerde alttan giren soğuk havanın yukarı sıcak hava olarak çıktığını okudum.
O mantıkla yola çıkarak
Kovanların kıştan çıkan peteklerini kata ve bölme tahtası olarak kullandığım yemlikler koydum
Alt kata ise 1 kabarmış 1 ham şeklinde dizdim.kovanlarda 8 çerçeve olarak çalışmaktayım .Bunun için alt kata
4 ham+4 kabarmış ve bölme tahtası koydum.
Diğer 2 kovana işe Aynı şekil 4 ham+4 kabarmış olarak direk kat attım .
alt ve üst kattaki bölme tipi yemlikler 3seker 1 su ile hazırladığım şerbeti verip kapatıp geldim.
Ben kendim gidemediğim için köydeki arkadaşa kontrol etmesini rica ettim.gönderdiği videolardan kot attıklarım kat attıklarım dan daha iyi geliştiğini gördüm.
Kendim gittiğim zaman detaylı fotoğraf çekip buradan yüklerim
Bu arada kat attıklarım 8 çerçeve
Kot attıklarım 5 çerçeve olarak bırakmıştım
Arıya yukarda anlatmış tim kat değil kot attım diye .
Bu sene 8li sistem çalıştım. Arılar çok güzel gelişti .
5katli olan arım bile oldu.
Mayıs ayında oğul eğilimi kot attıklarım içinden bir tek İtalyan ana arıda oldu.halbuki Ona kot attığım da 3 çerçeve idi.
Kat attığım iki kovan biri oğul verdi.bende 5 e böldüm .diğeri saldırgan olandı Ona dokunamadım .
ama balını alırken gördüm ki her petekte onlarca ana memesi hep düzgün doğmuş .Yani oda oğula gitmiş .
Ben ayda 1 yada 2 defa günü birlik bakıma gidebiliyorum .Ona rağmen bu sene bulduğum oğul 2.
1incisi bayramin İlk günü annem komşu bahçesinde buldu .
(Annem sürekli köyde arılarda bi hareketlenme olsa arar söyler .babası ariciydi.Tabi benim babamda )
2cisi iş yerinde Ankara’da buldum.
Bala yönlendirme yaptığım 3 kovandan kovan başı 25kg bal aldım.
Ama bu uygulama kafama çok yattı çünkü sonucu harika .
Arı yukarda normal çalışmasına devam ediyor .eğer nüfusu fazlalasirsa alt kata iniyor .Buda bana petek verme derdinden kurtarıyor.
Bir şeyi daha farkettim .
Üst kata 8 petek verdiğim arılar nazlanarak yukarı yavru çektikten sonra çıkıyor .
Ama kot attığım arılar .kendileri çok rahat iniyor .
Geçen sene 4 kovanda denedim .Bu sene 10 kovanda deneyeceğim .
Şuan en zayıf arım.Ankara’da bulduğum oğul 3 çerçeve gerisi 5 çerçeve den başlıyor 20 çerçeve ye kadar olan var .
Bu yöntemi ben denedim. Oğul eğilimini azaltmadı. Kabarmış peteklerin kemer yerlerini iyice şişirdiler, temel peteklerin de orta kısımlarını kabarttılar ve diğer yerlerine dokunmadılar. Bu da çerçeve kontrollerini zorlaştırdı. Çerçeveleri çekerken petekler zarar gördü.
Furkan niye öyle oldu.10 çerçeveli kovana 8 çerçeve bosluklu sekildemi koydun .
Normal şartlarda yapmaması lazım.
Çerçeveleri gene sıkıştırma yapıyorum.
Üst kemeri hiç şişiren olmadı .yada peteğim birazını kabartma yapan.
Üst tarafı şişirdi işe sen petekleri boşluklu koydun demektir .
Abi ben senin yöntemini değil de demare yöntemini denemiştim. Kabarmış peteklerin kemerlerini çok şişirdiler, ham peteklerin kemer yerlerine ise hiç dokunmadılar. İki kabarmış peteği yan yana koyamıyordum. Uygulamayı yaparken 10 çerçeveyi de sıkışık koydum.
Böyle olmasının tek sebebi bana göre bal dönemine denk gelmesi. Daha erken uygulama yapıp, şerbet ile kabarttırsaydım bu durumla karşılaşmayabilirdim. Bal gelince ham petekle uğraşmayıp mevcut kabarmış peteklere yoğunlaştılar galiba.
Bir tanıdığın ricası üzerine, Haziran ayında uygulamıştım. En güçlü arısıydı ve oğul çıksın istemiyordu. Ben de bu yöntemi internetten izlemiştim, aklıma geldi ve uyguladım. Yine de oğul çıkarttı. Belki de benim hatam vardır, bilemiyorum.