Merhabalar,
Kovanda katı kuluçkalık üzerine koyarken veya sadece kuluçkalık varken (kata çıkmamış) kovan kenarına toplanan arılar ne yaparsam yapayım bir türlü kovan içine girmiyorlar. Duman veriyorum olmuyor. En son bu forumda bir arkadaşın önerdiği su püskürtmeyi de denedim, bu da işe yaramadı.
Böyle olunca kat arasına sıkışan bir sürü arı telef oluyor.
Ne önerirsiniz?
Sirkeli suya bi tülbenti bandır sık suyunu kovanın üstüne ört anında etkili. Sirke kokusunu sevmiyorlar.
Deneyelim Ramazan Bey teşekkürler
O arılar saldırırda. Biran önce değiştir sakin bir ırk bul. Ben de aynı dertle mustaribim ama sakinleştirme aşamasındayım. Analar değişimde.
Kovan kenarına yapışmış olan ölü arıları tamamen temizlemeyi deneyin birde. Ozaman kenarlara toplanmaya bilirler.
Özcan beyin dediği gibi kovan üzerinde ezilen arıları atmak için arılar strese girip çileden cıkabiliyor.Körük dumanını çok sert vede sıcak arıların üzerine vurmayın.Arıları kontrol ederken çok fazla sayıda arı öldürebilirsiniz bunlara dikkat edin yavaş ve sakin çalışın
katın ön çıtasını kesin ve katı indirerek değil kaydırarak verin…
Herkese teşekkürler.
Özellikle şu kenardaki ölü arılar…
Bende çok…
Acaba bu yüzden,den mi bu kadar saldırgan oldu bu arılar…
Geldiklerinde kuzu gibilerdi
tüm tavsiyelere ek olarak papatya çiçeğini katı kaldırdıktan sonra elinizle ezip bolca bastırarak sürerseniz oraya arılar ayak basmazlar.denenmiştir
yıl 2013 taze papatya toplanarak çay gibi demlendi küçük fısfısın içine konarak uygulandı .sonuç olumsuz.
Genellikle çok kuvvetli olmayan 3-5 çerçevelik arılar sakin oluyor. Kovan kuvvetlendikçe, karakterlerinde saldırganlık varsa bu özellikleri ortaya çıkıyor.
Özellikle bazı yerli arıları dumanla sakinleştirmek bile zor oluyor. Özellikle yeni genç arıların uçuş talimi yapmak için dışarı çıkıp, kovan önü trafiğini çok yoğunlaştırdıkları (öğleden sonra) zamanlarda arılar çok sinirli ve hırçın oluyor.
Eğer sizin sorununuz genel olarak çerçevelerin üzerinde bir yoğunlukla beraber görülüyorsa, sorun arılarınızın huyu ile ilgilidir.
Yok çerçevelerin üstü normal, kenarlarda yoğunluk varsa, arılarınız kovan kenarında ölü arıları ve propolisi toplamak için yoğunlaşıyordur.
Ballığı her kaldırışınızda, kuluçkalığın kenarlarını el demiriyle düzenli olarak temizlemeniz faydalı olacaktır.
Hakan Bey teşekkürler.
İlk zamanlar dediğiniz gibi çok sakinlerdi.
Çerçeve sayısı 13’e çıktığında ilk saldırılar başladı.
Şu anda 18-19 çerçeve ve daha kapağı aralar aralamaz başlıyorlar saldırmaya.
Anlaşılan huy ile ilgili…
Yine de forumda öğrendiklerimi uygulamaya çalışacağım.
Teşekkürler iyi çalışmalar
İSMAİL AKYÜZ size cevabı vermiş asında.
Ballığın ön çıtasını sökün ve arkadan kaydırarak,yavaşça ilerletin.
Son açıklık kapanırken arkaya ve öne yavaşça körükleyip kapatın.
Kovan açıp kapatırken, kovanı kontrol ederken, ne kadar arı öldürürseniz arınız o kadar saldırgan olur.
Irk da çok önemli fakat arıcının uygulamalardaki sakinliği ve itinası daha önemli.
Anladım Mustafa Bey teşekkürler