kat vermek veya bölmek kararsızlık

s.a herkese bu forumdaki ilk mesajım,
uzun zamandır bilmediğim bir çok konuyu burada okuyarak öğrendim.
çok kaliteli kişilerin ve içeriklerin bulunduğunu söylemeden edemeyeceğim.

size bir sorum olacak.
21 nisanda 9 çıtalı anadolu ırkı bir kovan aldım
yanında bir tanede boş kovan aldım.

1 mayıs günü arıyı boş kovana; 2 kapalı yavrulu ve bir tanede günlük yumurtalı, ballı çerçeve olarak, 3 çerçeve böldük.
12. gün 2 tane ana memesi bıraktım (9-10 tane vardı.)
22. gün kontrol ettik ve ana arı çıkmış (ben olsam anayı bulamazdım diğer arılarla hemen hemen aynı boyutta) ancak henüz yumurta bırakmamış.

bu arada 3 çıta alarak bölmüş olduğum diğer kovan 10 çıta oldu şu anda, ve bu aşamada bir karar vermem gerekiyor
ya kovana kat vereceğim yada tekrar böleceğim.
eğer kat verirsem internette bir kaç videoda görmüş olduğum yarım kat verip ana arı ızgarası koyarak petek bal almak istiyorum.
eğer bölersemde ana arı alıp 20 gün zaman kaybetmek istemiyorum.
bana bu konuda tavsiye verebilirmisiniz. NE YAPMALIYIM ?

Önce ne yapacağına karar vermen gerekiyor. Arılarını çoğaltmak mı amacın yoksa 2 tane bana yeter, biraz da bal yemek istiyorum mu diyorsun.
Amacın çoğaltmaksa hazır ana alarak 2-3 çerçeve ayırarak bölebilirsin. Şu saatten sonra hazır ana ile bölsen de bal akımına yetişmesi çok ama çok zor. Ayrıca kovanın hazır anayı kabul edeceği garanti değil. Bal akımına yetişmedikten sonra hazır ana almanın da bir mantığı yok. Bence yine eski usül bölersin, anasını kendisi yapar.
Amacın bal almaksa alttan kapalı 2 çerçeve al kata koy, yanlarına birer ham petek ver. Alt kata (Kuluçkalık) 2 ve 9. sıralara ham petek ver. Birazda şerbet ver, biran önce kabartıp yavru atsınlar. Katı bal akımına kadar doldurmaya bak. İnşallah bal akımı da güzel olur, senin de yüzün güler.

timuti yorumun için teşekkür ederim,
eğer kovanı bölsem kendi analarını yapmaya bıraksam sonbahara kadar kendilerini toparlayabilirlermi yani 8-9 çıta olurlarmı bu konuda yorum yapılabilrmi.

Ben geçen yıl Temmuz’da böldüm, ilk çıkan ana çiftleşemedi, sonra tekrar yumurta günlük verdim. Kışa 4 çerçeve girdi. Baharda 12 çerçeve oldu, o kovandan 2’şer çıtalık 2 bölme aldım. Şimdi tekrar o kovan 18 çerçeve oldu. Yani senin anlayacağın polen ve nektar varsa, gerektiğinde şerbet takviyesi yaparsan ve ana arında iyi çiftleşmişse başarılı oluyorsun.

en kötü karar kararsızlıktan iyidir deyip bir karar vermem gerekiyor.
bu kovanı ben birkez daha ana arı alarak böleyim. anayı kabul etmezlerse kendilerine yaptırırız,
artık bu sene bal yemeyiz ne yapalım.

Takdir senin, umarım her şey istediğin gibi olur.