tamam bugün çekebilirsem çekeyim. Ama öyle gözlerde fazladan yumurta-larva yok. Sadece bir gözde 2 larva gördüm. Çok garip bir durum. Yalancılama desem daha kapalı yavrular var. Anasız kalalı 15 gün olmuş. Yeni ana çıktı yumurta attı desem çok erken daha. Eski anası ayırdığım kovandan kaçmış sanırım eski kovanına girdi de o mu attı yumurtaları acaba öyle bir ihtimalde var ama ana yok ortada
Ana arıyı gördüm şükür. Larvalar da bunlar.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200730/bed7127cd0619049b88f83c86e88278c.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200730/fc7ae22e0eda7ac7f05b853dd2ceba00.jpg
Redmi Note 6 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
boyasaydınız hemen
Hakan abi o kadar tecrübem yok geçen eski anayı tutmaya çalıştım yarım saat uğraştım zor tuttum. Bir yerine zarar veririm diye korkuyorum. Bir de bu daha yeni ana çiftleşmeye gidecek. Ama çerçevelerde yumurta var bu kovanda anlamadığım şeyler oluyor
3,4 ve 5 numaralı kovanımda yumurta kontrolü yaptım.4 ve 5 numaralı analar ciftleşmiş gibi görünüyor. 4 numarada yumurta yok ama 5 numaralı da yumurta mevcut. 3 numaralı kovanımda ana arıyı göremedim ama çerçevelerin alt köşelerinde yumurta var fakat ortalarda yok. Ayrıca bir de ana arı yüzüklerinin birinde de yumurta vardı. Eğer yeni ana varsa niye oğula gitmek ister ki? Eğer ana yoksa yalancı ana, ana arı yüzüğüne yumurta atar mı?
Yüzeğe yumurta atmaz yumurtayı yüzeğe çevirir.
Kazım ilginç yorumlar yapıyorsun ana arı yok ben bu kovanı beğenmedim eskiye gideyim mucize olması gerekiyor
peki yalancı ananın yumurtasını yüzüğe çevirir mi abi?
o kovan 5 numaralı kovandı abi. O kovanda ilginç şeyler oldu. Hâlâ anlamadım. Ama o kovanda işler yoluna girdi yeni ana dollendi ve yumurtluyor. Şimdiki sıkıntılı kovan 3 numara. yumurta var ana yok ama çerçevelerin birinin alt köşesinde yumurta var düzenli. Yüzük içinde de yumurta var. Benim kovanlar bayağı muamma. İstisnai şeyler oluyor. 14 temmuzda anasız bırakıldı hâlâ birinde yumurta yok. Milletin anası 10 günde yumurtlar benimkisi kışı bekliyor
Bu mevsimde analar geç yumurtlar bir ayı bulabilir.
İlk yumurtlama olsa bile Genel olarak petek ortasına veya ortasına yakın yerlere yumurta atar.
Eğer kovanda yeterli havalandırma yoksa; yani uçma deliği aşırı kapalıysa uçma deliğine yakın bölgeye yumurta atarlar.
Normal kovanda bir o köşede, bir bu köşede yumurta olmaz.
O yumurtalı alanları takip ediniz, erkek gözü olursa kovanda ana yok demektir.
Ben de buna güvenerek bekliyorum abi. Yoksa hazır ana alıp vereceğim.
Tamam hocam. Google’dan yalancı ananın yumurta attığı petek fotoğraflarına bakıyorum bir gözde birden çok yumurta oluyor. Bazen düzenli de atabiliyormus sanırım. Benimki yalancı anaysa gerçeğine pek yakın
Herkese merhabalar, başlayan ve başlayacak olanlar için hayırlı sezonlar…
2 numaralı Kafkas F1 ana arımı sanırım değiştirmem gerekiyor baharda. Güz kontrollerinde yavruyu çok çok azaltmıştı. 1 çerçeve kapalısı vardı, el ayası kadar. bu arı nasıl bahara çıkacak diyordum. Çıktı çıkmasına da kovanda bir avuç arı var anası var. Üstelik bu arının balı çok iyi olduğu, çok iyi petek kabarttığı için bundan ana da üretmiştim. Böyle olacağını bilemedim. Elinizde böyle arılarınız var mı?
Kısa kaç çerçeve ile girmişti bu atınız.
Kısa 3 4 yada daha fazla çerçeve ile sağlam bir şekilde girip dediğiniz kadar azaldı ise mevcut anayi değiştirmelisiniz.
Yada mevcudu iyi olan kovanlarinizdan yavrusuz olarak bölme tahtasinin disina yeni yavrulu arılardan destek verebilirsiniz.
Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle bı kaç tur yavru değişimi yapıp arının durumunu değerlendirip duruma göre hareket edebilirsiniz.
Venus Z20 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
O anadan sana hayır gelmez boşuna diğer kovanları zayıflatma.
güz kontrolünde 5 çerçeveydi de, zaten kapalısı dediğim gibi bir çerçevenin ortasında el ayası kadardı. Bir yerde okumuştum karpat ananın da böyle davranışı oluyormuş. Acaba satıcı bana Kafkas yerine karpat F1 mi gönderdi bilmiyorum. Karpata anaya da benziyor simsiyah.
benimde düşüncem şimdilik o yönde. Ama gerçekten iyi bal topluyor. Bundan bir ana ürettim onun durumuna göre bundan melezleyebilirim.
Irklar konusunda bilgim yok ve calismisligimda yok malesef ama güzün mevcudu sağlam olup stoguda iyi olan kovanlar daha erken yavruyu kesiyor.
Ama söylediğiniz mevcutlardan bı avuç arıya dusmemesi lazım birlestiriniz sonrasında beğendiğiniz diğer kovanlardan bolersiniz…
Venus Z20 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhabalar, geçenlerde dörder çerçeve böldüğüm kovanlardan birinin anası çıkmış(daha dölsüz) öteki yalancılamış. Ben de bu bölmelerin tam ortasına gelecek şekilde analı olan bölmeyi koydum, diğer yalancılamış olan kovanın bütün çerçevelerini 10 m kadar uzağa silkeledim ve analı bölmeye koydum. Diğer silkelediklerim analı kovana girdiler. Anaya herhangi bir saldırı Yok. Ama yalancılama devam ediyor. Geçen yıl bu yöntemi uygulamıştım ve bir sorun çıkmadan ana çiftleşip gelmişti. Sizce bu yöntemde anayı kesme ihtimalleri nedir?
Burası biraz daha açıklama ister.
iki bölme yan yanaydı hocam. Anası çıkmış olan bölmenin uçma tahtası iki bölmenin tam ortasına gelecek şekilde yani iki bölmenin tam ortasına gelecek şekilde yerleştirdim. Sonra diğer yalancılamış olan kovanı 10 metre kadar ileri götürüp bütün çerçevelerini silkeledim ve çerçeveleri üzerinde hiç arı olmadan anası çıkmış olan kovana verdim. Silkelediğim arılar uçuş tahtasını ortalaladığım yani anası çıkmış olan kovana girdiler.Zaten birbirine yakındı bu bölmeler. Yani 4 anası çıkmış kovandan 4 de yalancılamış kovandan olmak üzere 8 çerçeve arı oldu. Bunu dün sabah yaptım. Yalancı yumurta olanlara 4y diyelim, analı olanlara 4a diyelim. İkindi vakti kontrol ettiğimde 4y de zaten yalancı yumurtası vardı da, 4a da da yani analı olan çerçevelerde de yalancı yumurtası gördüm. Demek ki dedim silkelediğim yalancı ana da uçup gelip kovana girmiş diye düşündüm. Ama buna rağmen gerçek ananın üzerinde kıvrılmadır öldürmeye çalışmadır herhangi bir eylem yok. Bir arıcı büyüğüme danıştım gerçek anayı öldürürler dedi. Yine bütün çerçeveleri silkele ama bu kez kovana iki ballı ve boş petekler ver dedi. Diğer yalancı yumurtalı çerçeveleri diğer kovanlara dağıt dedi. Ama bu kez anaya bakacak yavru kalmaz ve yine yalancı ana uçup gelip kovana girerse?? Bu yalancı işi sıkıntılıymış tavsiyeniz nedir hocam?
Sevgili Kazım,
Yalancılamış kokovanini, analı kovanın üzerine bir ballık koy. Kuluçkalık ballık arasına gazete koy. Ve tum petekleri arıları ole üzerine koy.
Daha sonra yalancilamis koloninin yerine temiz kovan koy. Yeni petekler ile.
Tarlacılar uçup gelir.
Başka kovandan günlüklü bir çerçeve bir çerçevede çıkalı yarı ver. Kovanı kapa o anasını yapar.