En basit hali ile kek Pudra şekeri ve Bal ile yapılıyor. hazır keklerin içeriğine bakıldığında bir miktar su içerdiği yazıyor. bu kristalleşmeye neden olur mu? bizde hazırladığımız keklere su katmalımıyız? katmamız gerekiyor ise ne kadar katmalıyız.
Birde önemli olan nokta kekin kıvamıdır fazla cıkıvık olursa aşağı akabilir fazla sert olursa arıların tüketmesi için iyi olmaz
balın kaynatılmasını önermiyorum ,ama suyun mutlaka önceden kaynatılıp sonra ılık haldeyken pudra ,bal karışımına hamur yapar gibi azar azar dökülüp yoğrulmasıdır
Bal katmasak olmazmı.Hani Candy mi,kendimi,kandimi,gandimi ne derler.Koyu şurubun kıvamlı,hamur hali.Delikli poşete koyup çerçevelerin üstünemi yayacağız.Kovanın kendi yemi varsa,kışa girerken stepne olarakmı bulunduracağız.
Onu bilmiyorum ama ben kek atölyesinde çalışırken bal katmayanlarda olutordu , hatta keke meyve suyu , pekmez , glikoz , ilaç(perizin vb. ) , vitamin (vitamix formula vb.)karıştırnlar vardı.
Bir cola eksik desenize.Asmalarım var,üzüm suyu katsam olurmu.Yok yok belki şarap etkisi gösterir nara atmaya başlarlar.
Hepsini gözümle gördüm inanın , sarı kola katanları söylemeyi unuttum
Sayın özgür_can:
Üsteki alıntı yazıyı daha doğrusu yapım şeklini ben yazdım ve uygulamasını yaptığım bir işlemdir.
Balın kaynamasıyla kimyasal olarak ne olabileceğini biliyorum o yüzden kaynar suya bal konduktan sonra kaynama işlemi biraz daha sürdürülüyor dedim.
Eğer balınız temizse az bir ısıtmayla bu işlem olabilir dedim.
Çok sayıda arısı olan, kek yoğurmak için makine bulamayan, uzun süre yoğurma işlemi yapamayanlar için değişik uygulama.
Hazır kekler hamur kıvamında olurken, bu kek ezme lokum kıvamında oluyor, aradaki görünüş farkı bukadar.
Doğrudan çerçevelerin üzerine koyun akma olmadan arılar tüketirler.
Eğer yinede hastalık konusunda şüpheleriniz varsa bakkaldan aldığınız şekeri doğrudan kovana dökün arılar onuda yerler.
benim kek hazırlama yöntemim şu; telis torba üzerine 3 kg pudra şekeri döküyorum onun üzerine de 1 kg biraz ısıtılmış bal ekliyorum. sonra telis torbanın bir ucunu pudra şekeri üzerine kapatıp ayaklarımla çiğnemeye başlıyorum. çevir çiğne çevir çiğne. bu işlem baya yorucu hele serin havada iyice işkence oluyor. 6 kg pudra şekeri aldım. bu eziyeti düşündükçe kek yapasım gelmedi. 1 haftadır evde pudra şekeri bekliyor. kek yapmak sizin anlattığınız gibi kolay ise ben devamlı kek yaparım üstelik ben 10 kg pudra şekerine en az 3 kg bal ekleliyorum. sizin yöntem daha ekonomik
sizin anlattığını yönddtemle 2 hafta beklemek ve arada bi karıştırma işlemini anlamadım. arada bir derken kaç güne bi karıştırmak gerekir. gerçi karıştırılmasada olur demişsiniz. birde bu karışıma polende kata bilr miyiz ?
en pratik yöntemini ben söyliyim o zman
Çevremizdeki fırıncı arkadaş varsa hemen sıkı bi dostluk kuruyoruz yoksa arayıp buluyoruz
fırının çalışmadığı saatlerde bir çuval şekeri öğüttürüp 10 kg bal ile fırına dalıyoruz.Şaşkın arkadaşımıza bir dalak ikram ediyoruz ve hamur makinasını 10 dakikalığına ödünç istiyoruz davlumbazı temizliyip pudrayı döküp balıda üzerine yayıp bi sigara yakıyoruz ve çay içiyoruz
15 dk sonra kek hazır 1 er kiloluk yumurta poşetlerine koyup yol alıyoruz
benim için en kolay yöntemi anlatayım 12 kilo pudra şekeri 4 kilo bal bir leğen ve sonrada büyükce bir plastik branda. önce balla şekeri karıştırıyorum sonra benim hanıma çağırıyorum ben de kendime bir bardak çay doldurup ya hatun şu keki yoğururmusun diyorum oda beni kırmıyor ve başlıyor leğende yoğurmaya sonrada plastik brandaya aktarıp başlıyor çiğnemeye en yurucu iş benimki kilolara ayırıp poşetlemek. hadi kolay gelsin sizde benim yaptığımı yapın derim.
Bu kek tariflerinde oranlar birbirini hiç tutmuyor kimi yerde 1 e 3 kimiyerde 5 e 1 tam bir ölçü görmedim ben ama denemelerimden söyleyeyim bırakın 3 e 1 i neredeyse 5 ölçü pudra şekeri 1 ölçü bal bile ısıyı görünce akma yapabiliyor.
Sayın yusiskan:
2 hafta beklemekten amaç kekte bir çeşit mayalama işlemi olmasını sağlıyor, beklemeden de verilebilir.
Buradaki karıştırma işlemi nedeni ballı su tabana çöker, karıştırıp veya alt üst yaparak kek kıvamının her yerde aynı olması sağlamak içindir.
Genel olarak kek içine çiçek tozu katılması önerilmiyor, bu şekilde karıştırılıp verilen kekler arılarda sindirim sorunu yaratıyormuş.
hocam siizn yöntemi ben kendim denedim hava biraz soğuk olduğu için pek beceremedim. parmaklarım ağrıdı. böyle bir durumda ise hanım bunu hiç beceremez
sizin yöntemde çok pratik miş bu dediğinizi yapamam ama Kırşehirde arıcılar birliği kuruldu. ilk faaliyet olarak kek yapma makinesi almayı düşünüyorlar. eğer bu olursa benim sıkıntım kalmaz
Buradan anlıyorum ki en pratik ve ekonomik yöntem 10 kg pudra şekeri üzerine 1 su 1 bal eklemek ve kendi kendie kıvama gelmesien beklemek. tabi karıştırmakta da fayda var
Kekte kullanılan bal oranları:
Kek elle yoğurulacaksa 10 kg pudra şekeri için 3.3 kg ısıtılmaş bal konulur, eğer yumuşak olması istenirse 3.5 kg bal konulur.
Kek makinede yoğurulacaksa bir çuval (50 Kg ) pudra şekeri için ısıtılmış 13 kg balkullanılır, yoğurma işlemini sonuna doğru 2 kg kadar sıcak su konulur, sıcak su kekin hem kıvamlı olmasını sağlar hemde kekin yoğurma kazanına ve çapasına yapışmasını da önler.
Ticari amaçlı kek yapılırken bir çuval pudra şekeri içine 8.5 - 9 kg ısıtılmış bal konulur sonra kıvama getirmek için yeterli sıcak su konulur.
Artık günümüzde bir çok kek üreticisi bal yerine glikoz şerbeti koymaktadır.
Bunun iyi yönü baldan bulaşabilecek bir çok hastalık önlenmiş olmasıdır.
kekteki balın amacı koku vermesi ve arıların keki daha çabuk alması değil mi ? ve birde pudra şekerini bir arada tutmak. bu durumda bal yerine glikozda olabilir sanırım
Değerli arıcılar.
Kek yapmak için evde, elinizle uğraşmayın.
Her ilde arıcı birlikleri var.Birliğe pudra şekeri yapmak için bir değirmen,keki yoğurmak için de bir hamur yoğurma makinası aldırın.Biz birliği kurunca ilk işimiz bu oldu ve rahat ettik.Sizede tavsiye ederim.
(Gerçi çoğu birlikte bunu yapmıştır.)
Yalnız bu şekilde yapılacak kek en az 20-25 kg olmalı.
sn yusiskan kek, e bal konulmasının nedeni sizin tabirinizle o kadar da basit bir olay değil. yemeği yağsız salçasız yaptığınız da nasıl oluyorsa, balsız kek de aynı şekilde olur. arının da diğer canlılar gibi vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. balda da bunlar mevcuttur.maddi durumlar uygun olmadığında eyvallah ama, ballı kek ile balsız kek arasında fark çoook. saygılar.