kekik yağı ile varroa

arkadaşlar,bir arkadaşım ufak bir bez parçasını kekik yağına daldırdı,ve yanan körüğün içine kekik yağlı bezi attı,ve duman çıkmaya başladı,körükle kovan ağzından 8-10 defa her kovana pompaladı,bunu aksamüstü yaptı,varroa için hem organik hemde süper faydası oluyor dedi,sizce nekadar doğru bir yöntem,ve kekik yağı ile mücadele nasıl uygulanıyor,bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum

Etkisini, faydasını bilmem ama bez yerine temiz mukavva karton olsa daha sağlıklı olmazmı :-X

ali kardeş neden mukavva ?
mukavvada tutkal var.
naçizane görüşüm: boyasız bez,( ne kadar kimyasal işleme az uğramış: o kadar iyi)
keten çuval parçası ( bir ustamın, büyüğümün yazısında okumuştum kim olduğu hemen aklıma gelmedi)
doğal yada doğala en yakın malzeme kullanılmalı bence.
elimizdekinin en uygununu diyelim.
kekik yağı : denemek lazım ama maliyeti ne olur.
bacanağım" kuru kekik demetini körükte yakıyorum" demişti.
bu perşembe yine sipariş ettim bir çuval getir parası neyse diye.
körükte deneyeceğim.yapınca sonuçlarını paylaşırım.
hele kekiğe ulaşalım da
gerekirse imbik metodu ile kekik yağı ve suyu işine de gireriz.
icatçılık çağı devam ediyor ne de olsa ilk senedeyiz daha :slight_smile:

Körükte yakma ile ilgili ben de birşeyler duydum ama daha denemedim. Talaşla karıştırıyorlarmış kekik yağını. Belki bu yıl…

2010 baharında kovana kekik yağını şiringa ile vermiştim. Tabi o zaman çok acemiyim. tüm kovanlar oğul vermişti… :slight_smile:

Belki bu sene kanadı kesik analardan 1-2 sine veririm. oğula çıkmazlarsa…

Bilmeyenler için; kekik yağı çok keskin ve yakıcı. Odada şişeyi ağzı açık olarak bırakın. Birazdan gözleriniz yanmaya başlar. Bu keskinlik ve kokunun ana arıyı veya kovanı rahatsız etmesinden şüphe duyuyorum.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=7411.msg133863#msg133863

Üzerinde hafif koku olan hangi ilacı verirseniz verin, arı bir süreliğine oradan uzaklaşıyor.

İlk şok atlatıldıktan bir kaç saat sonra normale dönmeye başlıyorlar.

Uygulama yaptıktan bir kaç gün sonra bakıldığında herşey normal gözüküyor.

Fakat sürekli arının başında duran ve yaptığı her uygulama sonrasında arı davranışını takip eden arkadaşların işi epey zor. :slight_smile:

Bir arkadaşım da çaydanlıkta kekik kaynatıyor, suyunu şerbete katıyordu.

Kekik suyu arının kanına geçiyormuş, varroa emdiği arı kanında kekik tadını alınca irkiliyor ve kendini arının üstünden atıyormuş.

Birlikte takıldığımız dönemde bal dönemi sezonuna 100 arıyla giriyordu.

Ama her sene Mart-Nisan aylarında 70-80 arasında arı almak zorunda kalıyordu.

100 arıdan 20-25 arıyı bir dahaki sezona çıkarabiliyordu.

Benim gördüğüm kekik yağının temas etkisi dikkat çekici…

Temas halinde straforu deliyor…

Yağ kokusunu nasıl devre dışı bıraksak ki… :slight_smile:

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=7411.msg133891#msg133891

kekik yagının yakıcı özelligi varmıs bir başka bilgi hiçbir uçucu yagı 1 e 3 oranında karıştırmadan kullanmamak gerekirmiş …

aksi halde cilde temas halinde 2. derece yanığa sebeb olabilirmiş dikkatli olmakta fayda var çogu arılık şehir merkezinden uzakta tıbbi yardım gerektiginde sorun olabilir uzaklık…

diyelimki forumda tavsiye edilen varroa mücadelesini yapıyoruz eksiksiz ek tedbir olarak kekik yagını çok azda olsa arada kovan kontrollerinde duman şeklinde versek faydası olurmu alman arıcılar 12 gram kullanıyormus okudugum kadarı ile biz bunu ek tedbir olarak diyelimki agustos ekim arasında 3 er gram olarak her ay dumanla versek keyfe keder

yada defne yapragı ,okaliptus,kurutulmuş kekik, portakal kabugunu , ceviz yapragını bunlardan birini ayda bir körükle dumanla versek mücadele de yardımcı olarak kullansak sonucta bizim yararımıza olmazmı sonucta azda olsa bu tip müdahelelerin yararlı oldugu söyleniyor

yukarıda yazdıgım oranlar tamamen rastgele yazılmıştır acemi bir arıcı oldugumuda göz önünde bulundurun lütfen

Sayın myildiz,
Kekik yağından arıcılarımızı korkutmaya gerek yok. Kekik yağı cilde zarar vermez. Biz evimizde saf kekik yağını devamlı kullanırız. Ancak göz, ağız, burun gibi hassas yerlere zarar verir.
Kekik yağının nasıl elde edileceğini merak edn arkadaşımız olursa aşağıdaki bağlantıyı açıp inceleyebilir.

http://manavgatliarici.blogspot.com/2012/01/kekik-yag-nasl-sklr.html

ali bey korkutma amaçlı yazmadım bilgilendirme amaçlı…

yazıda zaten degindim her ay az miktarda da olsa körükle kekik yagı verilebilirmi diye

sadece önlem amaçlı yazdım 2. derece yanık yapabilecegini göze temas eder su olmaz bu gibi durumlar için

sonucta formik asitte kullanıyo arıcılarımız

idris bey benim arılıklarımdan birtanesi deniz kenarında,ve buradaki kovanların etrafı hep kekik ve bazen ben keyfe keder kekiklerden körüğü kullanırken içerisine atıp kovanlara sıkıyorum,fakat varroa için ben faydasını görmedim,bilginiz olsun,asıl benim merak ettiğim kekik yağını körükle yakarak kovana vermek,bugün aktarcıya gittim kekik yağı için,ama şansım yokmuş hiç kalmamış,bende siparişini verdim yakında gelir,geldiğinde en kısa zamanda uygulamasını yapacağım,benim amacım doğru zamanda,doğru uygulama,ve doğru bilgiler elde etmektir,ve paylaşılan bilgilerin doğru olmasıdır, heee uyguladım baktım faydası yok,en azından yaa ben bunu uyguladım ama fayda etmedi derim ve en azından denemiş olurum, buradan bir tecrübe edinmiş olurum,şunu unutmamak gerekirki insanlar nekadar çok hadise yaşarsa okadar tecrübe sahibi olur,ama aranızda kekik yağını bezle,talaşla,karton ile,yağa bandırarak ve körükte yakarak deneyen arkadaşlar varsa ve bilgilerini bizlerle paylaşırsa çok seviniriz saygılar

Kekik yağı ile suyu tamamen ayrı şeyler mi ?

Kekik yağı elde edilirken içinde kekik olan su imbikte kaynatılır. Çıkan buhar damıtılır. Damıtılmış suyun yüzünde kekik yağı birikir. Altta kalan damıtılmış suya kekiksuyu denir. Üstte biriken koyu renkli yağa kekikyağı denir.
Kekik suyunun bir bardağını içebilirsin. Acıdır ama içilir. Oysa kekikyağının bir damlasını kesme şekere damlatılıp ağzına alınsa bile kötü eder adamı. O nedenle kekikyağını kullanırken dikkatli olunmalıdır. Deriye zararı olmaz ama göz, ağız, burun için tehlikelidir. Önceki iletimde verdiğim bağlantıyı açıp incelerseniz kekiksuyu - kekikyağı arasındaki farkı daha iyi anlayabilirsiniz.
Almanca kaynaklarda kekikyağı çıtasının formit asit çıtaları gibi varrova mücadelesinde kullanıldığı anlatılıyor. Arıcılık malzemeleri listesinde - thmolrahmchen - kekikyağı çıtası olarak yerini almış. http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/9_97/category/bienenpflege.html/XTCsid/0212ca135fe7069b972ec0d20218f7ce

Kekik yağı sade haliyle arıya temas halinde zarar verir mi hocam…

Mehmet Bey, sanmıyorum. Ben kağıt peçetelere kekikyağını emdirip birkaçını çok delikli plastik poşet içine koyup, birkaçını da poşetsiz olarak arılı çıtalar arasına astım. normal şerit asar gibi. Yağlı peçeteler arılara dokunuyordu. İkinci gün arıların poşetsiz peçeteleri söküp taşıdığını gözlemledim. Kovan önünde veya tabanında arı ölüsüne filan da rastlamadım.
Varovalar öldü mü? Varova ölüsü de göremedim. Sanırsam ölçüyü düşük tutmuştum. Şimdi süngere emdirerek kekikyağı çıtası içinde koloniye 12 gr. vemeyi planlıyorum.

Mustafa Bey elbette bilgilendirmek amacıyla yazdınız. Ben de bir yanlış anlamayı önlemek için yazdım. Arkadaşlarımız kekikyağının formik asit ya da oksalik asit gibi deriye de zarar vereceğini düşünebilirler. Oysa öyle değil. Bizim yöremizde kekik yağı bazen saf olarak, bazen defne yağı ve zeytin yağı ile karıştırılarak soğuk algınlıklarında sırt ve göğüse sürülür, masaj yapılır. Elimize bulaşan kekikyağının bir zararı olmaz. Ancak bu kekikyağı bulaşmış el ile göz oğuşturulursa, işin akışı değişir.

Ali hocam;

Kekik yağı kokusunu bastıracak / yok edecek bir formül mevcut mu?

Bunu neden sordunuz tam anlayamadım. Buradaki arıcılar balım kekik kokulu olsun diye kimisi eriitiği şurubun içine kekiksuyu döker, kimisi ilkin kekiği suda kaynatır, kekik kokusu sinmiş su ile şurup yapar. Yani burada arıcılar “Ah balım kekik kokulu olsa!” diye düşünürler. Kekik kokusu olan bal kekik balı havası verir. Kekik balı da kaliteli bir baldır.
Arıların da kekikyağı kokusundan rahatsız olduğunu gözlemlemedim. Sizin yazdığınız A4 kağıtları olayında, yağlı alan çok geniş olduğu için kısa zamanda çok fazla buharlaşma olabilir ve arılar rahatsız olabilir diye düşünüyorum.

A4 boyutunda kağıda kekik yağı emdirildi.

İki çerçevede bir kağıt gelecek şekilde koloniye üç adet kondu.

Yarım saat kadar sonra yapılan kovan içi kontrolde,

Arıların yavrulu alan dahil olmak üzere tüm çerçeveleri terk ettikleri,

Oysa kekikyağı çıtasındaki hava ile temas eden yüzeybir A4 kağıdının yirmide biri kadardır.
Sanırım buharlaşma, yani koku ölçülü olursa arılar rahatsız olmaz. Hem ölçülü olmalı, hem de koku 3 - 4 hafta devam etmeli.

Temas etkisi yüksek görünüyor hocam…

Koku olmaksızın temas yöntemini denemek istiyorum.


http://img546.imageshack.us/img546/4448/kekikyatasv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

kekikyağı çıtası