erkek gözü yumurtlayan ana arınızın döllü yumurtası bitmiştir.o nedenle o anadan hayır gelmez.bir an önce anayı değiştir.benden söylemesi ![]()
[quote author=Göksel PEKYUREK link=topic=10611.msg217284#msg217284 date=1402518882]
Bölmeler nektar geldiği beslendiği sürece hız kesmeden petek örerler
bala giden kovanlar bu saattten sonra yoğun petek örmezler
[/quote
Teşekkürler
Bu ana işçi atmaya başladı demiştim,o detayı kaçırmış olabilirsin remzi61.Ben şimdilik beklemeyi tercih ediyorum.Kapalı işçi gözleri çoğalmaya başlamışken anayı değiştirmek istemiyorum.
Selam arıcı dostlara… Geçen cuma(24.06.2014) günü arıları kontrol ettiğimde çoğunluğu kapalı erkek yavru atan bölmenin ana arısını göremedim.4-5 çerçeve anca zaten.Bir de baktım meme yapılmış ama kapanmamış henüz.Şaşırdığım nokta; günlük yumurta da vardı…Tahminim anayı öldürdüler.Kovanın önünde de bir şey göremedim.Arıların nüfusu da iyice azalmış bugün o meme kapanmıştır diye düşünüyorum.Yoğunluktan 4 gün oldu hala arıya bakamadım yarın sabah inşallah.
Bu arıya hazır ana mı versem iyi olur yoksa beklesem mi memeden ananın çıkmasını? Öbür bölmelerin çıkardığı analar müthiş yavru atıyordu.Bu yüzden ananın cinsini değiştiresim yok. Sizlerin de fikrini almak isterim.İyi akşamlar.
fazla erkek gözü nufusta azalma ana arının görülememesi bana yalancılayan kolonimi hatırlattı sn kemal gunluk yumurtaları cok iyi kontrol edin bir gozde 1 den fazla yumurta yahut ortasında değil kenara yakın hatta duvarda yumurta yahut polen gözleri üzerinde yumurta varsa koloninniz yalancılamıstır…
sayet meme kapansa bile erkek arı cıkma ihtimali vardır anada olabilir ama boyle bir ihtimal vardır sayet başka kovanlarınız varsa 1 er cerceve aktarıverin gitsin yoksa mecburen yeni ana vericeksiniz ama süreçin nasıl gidecğinden cok emin değilim
Teşekkürler.Birleştirme yapmak bana da mantıklı geldi yalnız tarlacılar eski yerine dönmez mi(4 adet kovanım yan yana)?
Birlestirme yaptiginiz kovan yakinsa yeni kovan eski kovanin yanina yaklastirabilir yalacilayani ise biraz oteye kaydirabilirsiniz boylece tarladan donenin bir bolumu yeni kovanda bir bolumu eski kovana gitmis Olur sayet uzaksa Kogan ywrinde kalsin donen bos bir citayya sarabilir onuda sonradan ekleme yapabilirsiniz Cok emin degilim ustalar daha dogru yorumlar yapacaklardir
HTC EVO 3D X515m cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İki kovan birleştirildiğinde, alttaki kovan zaten yerinde kalacaktır ve kalmalıdır.
Bu kovandaki arılar eskiden olduğu gibi çıkarlar, girerler. Kapı da kendi kapıları ev de kendi evleri…
Üste konulan kovandaki arılar ilk anda hiçbir biçimde dışarı çıkamazlar, çıkamamalılar.
Zaman içinde alt kattaki arılarla tanışırlar; tanışırken ve tanıştıkça alt kata inerler; alt katı yuva olarak benimserler.
Yeni benimsedikleri bu yuvadan çıkarken (benzetmede hata aramazsanız) oğul arılarında olduğu gibi yeni yuvalarını tanıyarak çıkarlar.
Üste konulan kovanın yakından ya da uzaktan getirilmesinin önemi yoktur.
Özetle:
Birleştirilen arılar, eski yuvalarını aramazlar.
Doğaldır ki, anaarısı olan iki koloni birleştirilmemeli! ![]()
Yukarıdaki iletimde yanlışlıkla geçen cuma 20 si diyeceğime 24 ü yazmışım.Dün(27.06.2014) arılara baktığımda ana arının çıkmış hatta yumurtayı doldurmuş olduğunu gördüm.Bu arı benim tespitime göre maksimum 7 gün içinde ucu tam kapanmamış açık meme halindeyken çiftleşip gözleri yumurtayla doldurmuş.Bu durum beni çok sevindirdi.Birleştirme işinden vazgeçtim ;fakat sizce de erken başlamıyormu bu analar yumurtlamaya ![]()
günlük yumurta varsa ana vardır… eger oldurduler hissine kapıldı iseniz 4-5 çıta ariyi rahatlikla kontrol edebilirsiniz sayet yoksa döllenmiş hazır ana verilebilir… sayet günlük var ve ana yoksa zaten ariniz ana memesi yapicaktir…bu memeler şüphenize cevap olacaktır.
Yukarıda bahsettiğim bu bölmeyi kurtardık şükür;yalnız 1.katta 17 çerçevelik arımın gidişatından çok memnunken ve koloni yönetimine göre hareket etmeme rağmen bir de ne göreyim:Kata dikmişler memeleri hatta kapatmışlar bile…Günlük yumurtaları gördüm ama dün anayı görememiştim,bugün ise anayı zor da olsa gördüm.İşin tuhafı ana arı o kadar güzel yavru atıyordu ki neredeyse çerçevenin her yeri kapalı oluyordu.Evet bu ana kovanlarımın içinde tek eski ana,geçen sene almıştım kovanla birlikte ve yaşını bilmiyorum.(Diğer kovanların anası hep sıfır km olduğu için buna eski diyorum) Ben de böldüm arıyı,katta 3 çerçeve meme doluydu ve 3 çerçeveyi de alıp yeni bölme yaptım.Yanlışlıkla tek meme bıraktım inşallah bu ana da sağsalim çıkıp yumurtlamaya başlar.İyi akşamlar.
Kemal bey,
kovana kat verildiği zaman,ilk bir hafta kat sürekli kontrol edilmeli,
her zaman olmasada genelde kata meme asıyor,
çünkü ana arı bir süreliğine kata çıkmıyor,arılarda panikleyip meme asıyor.
Hepinize tesekkur ederim.Yaptigim bolmeyi kontrol ettigimde guclu kovandaki tarlacilar yeni bolmeyi doldurmuslar yani guclu ve kattaki kovanimda ari baya bi azalmis.Bal almak icin en cok guvendigim kovandi…Yeni bolmeye 4 adet ham verdim ona ragmen arilar duvari tasiyor.Kabartacaklarini pek sanmiyorum sizce ne yapmaliyim.Tam da bu ari bala baslamisti…simdi zayifladi ve calisma azaldi.Bolmeyi yan yana cok yakin yapmistim goz karari ortalamistim ikisini de…
Bu arada hepinizin Ramazan i Şerifi mubarek olsun.Hayirli sahurlar diliyorum.
Selamlar…Bugün böldüğüm arıyı tekrar birleştireceğim.Soruma yanıt alamadım sağlık olsun
Birleştirme hususunda illa akşam mı yapılmalı birleştirme? Araya gazete koyduktan sonra kendim mi açacağım gazeteyi?Hep soru soruyoruz kusura bakmayın ileride elbet biz de birilerine cevap veririz
Bu bölmenin anası çıkmış olabilir bu günlerde.Ana çıktı ise anayı ayırıp birleştirsem sorun olmaz umarım.Birleştirme yapacağım arı katta ve 12 çerçeve.Kattaki 2 çerçeveyi ballığa silkeleyip sonra 5-6 çerçeve olan bölmeyi kata koymayı düşünüyorum siz de uygun görürseniz.
Kemal bey merhaba
Ben arıyı birleştirirken zayıf ve anazız kovanı alt katta olmasına dikkat ederim
Alt kattaki arıların üzerine gül suy püskürtürüm
Üzerine gazete kağıdı veya beyaz kağıt koyarak ballığı kuluçkalık üzerine koyup çerçevelerin yerleşim sırasını değiştirmeden yerleştirir ve bunlarında üzerine gül suyu sıkarak aktarma işlemini tamamlar kovanda kalan arıları ballığın içerisine çırparım.
Eğer bir kaç gün içerisinde arılığa gitme imkanınız varsa gazete kağıdı yerine elek teli kullananıp arılar birbirlerine alıştıktan sonra ellel telini alabilirsiniz.
Bana göre önemli olan birleştireceğim kovanın zayıf ve arılı çerçeve sayısı az olan kovanın alt kuluçkalıkta kalması Anası olan kovanın mevcut olarak her zaman birleştireceğim kovandanki mevcuttan mutlaka iki üç çerçeve fazla olması ve birleştirmenin mümkün olduğunca akşam geç saatlerde yapılarak tarlacıların da transferinin sağlanmasıdır.
Kolay gelsin.
Gazeteyi 3 gün sonra delik deşik olarak bulacaksınız. Kaldırıp atın.
Bölmedeki ana çıktı ise, döllenmiş ve yumurtlamış olup olmadığına bakın.
Birleştirme esnasında bölmedeki ana arı kesinlikle alınmalı yoksa 2 ana arı olur ve birleşme sağlanamaz.
İki ana arıdan birini seçin diğerini alın.
Kattaki 2 çerçeve arıyı gazete kağıdı koyduktan sonra ballığa silkeleyip üzerine bölmedeki arıları ekleyeceğinizi anlıyorum.
Kesinlikle yapmayın. o iki çerçeveyi de alt kata silkeleyip gazete kağıdı, ballık koyup, bölmede kileri taşıyın.
Çok birleştirme yaptım, hiç birinde koku kullanmadım. Bence gerek yok, var diyenlere de saygı duyarım.
Koku kullanmadan gazete ile yapılan birleştirmelerde,dikkat edilecek en önemli nokta iki koloninin bir gecede birleşememesi lazım,
en az iki gece gazeteyi açamamış olmaları gerekir,aksi halde koloniler birbirini kırar.
bunuda önlemek için koloni gücüne göre 3 kat gazete kullanılabilir,ve delikler ince çivi ile delinmelidir.
ben böyle birleştirmelerde üstte kalana şerbetlikte su bile veriyorum,verdiğim su tüketilmiş oluyor.
Merhaba İstemi Bey.Biraz geç yazdım kusura bakmayın.Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Hepinize teşekkür ediyorum vermiş olduğunuz bilgilerden ötürü.Birleştirmeyi dün yaptım ve acemiliğin vermiş olduğu zorluğu yaşadım yine.Bel fıtığımın olması da bunda etkili oluyor tabi ama arıdan vazgeçemiyorum.Birleştirmeyi sizlerin cevaplarını okuyamadan yaptım İstemi Beyin cevabını okuyabilmiştim sadece.Anası olan arıyı kata taşıdım ve kata ballıktaki 2 çerçeveyi de silkeledim.Bunları yaparken maskeyle bile 3-4 yerimden şişlediler :)özellikle kafadan,alın bölgesine yakın yerden sokuyorlar çok kızınca…Ardından bölmeyi kuluçkalığa taşıdım.Bu arada bölmedeki yeni çıkan anayı buldum ve tek çerçeve ayırdım.Aralarına 2 kat gazete koydum ve kalem ucuyla delikler açtım.İbrahim abinin dediği gibi su da vermedim,aklıma gelmedi.Bu işlemleri yaparken bile bir sürü arı ölüyor kimisi sıkışıyor kimisi yere düşüp kalkamıyor…Bu durum beni üzüyor ama elimden geldiğince dikkat etmeme rağmen oluyor bunlar.Özellikle kovanda kalan tarlacıları kata silkeleyip beklemek ve tekrar silkelemek çok yordu beni,saatin geç vakte gelmesini beklemek te ayrı bir dertti.Şükür hallettim.Şimdi bekleyip göreceğim nasıl olduğunu…Tekrar teşekkürler.