Kabarmış, az kemerli ballı boş petekleri bir dahaki yaza kadar nasıl saklarım?
(Buzdolabına koyma imkanım yok)
Bu yıl bütün peteklerim bilgisizlikten kurtlandı, buzdolabı dışında başka seçeneklerimiz varmıdır?
Çiçek tozlu petekleri sıcak havada petek güvesi zarar verir.
Artık havalar soğudu petek güvesi zarar veremez.
Sonbahar ve geç sonbahara kadar, sarıca arılar zarar verir.
Onların da son günleri hava biraz daha soğusun onlarında işi biter.
Kış aylarında asıl zarar veren faredir.
Kovanları depoya koyarız beklemeye başlarız, bu sessizlikten fareler yararlanır.
Fare için önlem alınıp, çerçeveler ballıklar içinde depoda saklanabilir
Murat Hocam;
Bazı arkadaşlar bekleyecek peteklerdeki kovana ceviz yaprağı koymaktan bahsetti…
Bu doğrumudur? Başka uygulamalar da varmıdır?
Sayın şeref şen:
Ceviz ve benzeri kokulu yaprakların keskin kokusu petek güve kelebiğini az da olsa bir süre peteklerden belki uzak tutar.
Petek güvesiyle en iyi savaş; hiç bir zararı olmayan soğuk ortamdır.
Bende bu sene 2 petek saklıyorum,
tabi bu iş için siteye teşekkürü borç bilirim.
Mum güvesi için petek saklama yöntemlerini buradan öğrenmeye çalıştım. Kükürt, formik asit, defne ve ceviz yaprağı ile soğutma. Bunlarla ilgili tecrübelerim ve etraftan duyduklarım şöyleydi: babam vefatından önce mevcut petekleri büyükçe poşetler içine koyduğu defne yaprakları ile ağzını kapatarak kovanların içine koymuş, kovanları Mayıs ayında açtığımda fazlaca tahribat olmasa da güve reaksiyonlarının peteklerin iç kısımlarında gizliden gizliye devam ettiğini gördüm. Kükürt kullanmak üzere edindiğimde bir abimin kontrolsüz uygulaması sonucunda sandıkları yaktığını, Allah muhafaza etrafta yangın çıkartma riskini yaşağıdağını öğrendiğim de hiç tereddütsüz vazgeçtim. Formik asit uygulaması için de acemiliğimden ötürü cesaret edemedim. Ancak, burandan Halil abiden ğrendiğim ve biyolojik olarak da çok mantıklı gelen soğutma/dondurma yöntemi aklıma yattı. Evde bir zamanlardan kalma dondurma dolabı yeterli soğukluğa ulaşabildiğinden ve de kullanılmadığından, bal hasadından artan tüm petekleri hemen bu dolaba doldurdum ve yaklaşık 3 hafta durmadan bu çalıştırdım. Bunları çıkarttıktan sonrada strech filmlerle (uçlarından çok küçük havalanma imkanı olacak gibi) sarıp, evdeki boş bir odaya dikey bir şekilde istifledim. Yaklaşık 40 gün olmasına rağmen Allaha şükür herhangi bir güve reaksiyonu ve görüntüsüne rastlamadım ve odaya her girdiğimde de mis gibi bal kokusunu duyduğumda “Halil abi Allah razı olsun, bu iş oldu” diye içimden geçiriyorum. İmkanı olanlar için bu tecrübeyi paylaşmak istedim, umarım bahara kadar bu peteklerde herhengi bir zaaiyat olmaz ve bahara koloni güçlendirmekle uğraşırım. Saygılarımla,
Uçlarından açık bırakılması yaptığınız sarma işleminin mantığıyla çelişiyor.
Alaattin bey 3 hafta çok uzun bir sure 48 saat yetiyor.
Dört senedir uygularım , derin dondurucu bekleme süresi 6-7 saat akabinde ceviz yaprağıyla kamuflaj sorun yok.
Okadar çok abartmıyalım derin dondurucuda 38 saat bekletirsen ne olur . Daha sırada 200 petek var .
Elinde az petek varsa bir ayda beklet zararı omaz ki...
Arkadaşlar elinizdeki boş petekleri katlara dizip üst üste koyun üzerini örtüsüz kapatın.
Altına iki takoz koy bahara kadar bırak sorun yok.
ceviz ve defne yaprağının kuru veya taze olmazı halinde değişen birşey olur mu?
Olmaz hakan bey polen varsa olmuyor.
Formik asit bulunabilen yerlerde kullanılabilir.
Formik asiti kullanmak o kadar korkulacak bir durum değil.
Kullanılması:
Üstüste konulan içine süzülmüş petek konulan 4 veya 5 ballık normal bir kovan gibi konulur.
En üste boş bir ballık konulur, kapağı kapatılır.
İçine %85 lik formik asit konulan bir cam veya plastik kap konulur, ağzı açık bırakılır.
Formik asit buharı havadan ağır olduğu için aşağıya doğru iner.
Formik asit buharı peteklerden güve kelebeğini uzaklaştırır. kurtçuğunu öldürür, hatta koza içindeki kurtçukları ve yumurtaları kötü yönde etkileyebilir.
Murat hocam arı kurcuklarınıda etkilemesin kelebek kurtcuklarını etkiledine göre,ikiside canlı artı kelebek yumurtası daha dayanıklı diye biliyorum arı yumuttasına göre.
Sayın aksoy05,
Kovan dışına alınmış çerçevelerden sözediliyor…
Kovan içindekileri arılar (sadece arılar) koruyor.
Dışarı alındıktan sonra birkaç yöntem var…
Bu yöntemler içinde bana en uygun geleni soğuk uygulamaları, soğuk uygulamalarının çeşitli türleri.
AMASYALI cahit abim anladım tamam ,dışarı alınan çerçevelere yapıldını ,murat hocam dediya güve kurtcuklarını öldürür,ondan dolayı düşüncem arı kurcuna zararı olup olmaması varoa için yaptımızda.
Sayın aksoy05:
Yumurta ve koza içindeki kurtçukları kötü yönde etkiler dedim.
Koza içindeki kurtçuk çıkmasını yavaşlatır, yumurta içinde aynıdır.
Dikkat ederseniz : uzaklaştırır, öldürür ve kötü yönde etkiler dedim üç ayrı sözcük kullandım.
murat hocam ben burda anlama sorunu yaşıyorum galiba ,hatırlarsanız size bir şey demiştim ,sizin tecrübeniz le yazdıklarınız ,bizim tecrübemizle anlamamıza yetmiyor,şimdik,Dikkat ederseniz : uzaklaştırır, öldür ve kötü yönde etkiler dedim üç ayrı sözcük kullandım.
Dediniz o zaman bu kullandınız sözcükler arı kurcuğu için geçerlimi deilmi sonuçta ikiside canlı .
Sayın kepsutlu1,
Bu koruma-saklama uygulamalarınız sorun yaratmamış olabilir. Çünkü ve zaten
korumaya aldığınız çerçevelerde mum güvesinin yumurtası yokmuş. Belki de aldığınız andan itibaren farkında olmadan soğuk bir ortamda sakladınız; yumurtalar kurtçuk haline geçemedi.
İlk iletinize göre, hiçbir koruyucu kullanmadığınız halde oluyordu… Tüm kabahat
çiçektozunda mı?
Mumgüvesi kelebeği kovana giriyor ve yumurtalarını bırakıyor. Yumurtalar, o küçücük yumurtalar, çiçektozu bulunan gözlere bırakıldıysa sorun başlar.
Kolonide genel olarak işçi arı, özel olarak genç işçi arı sayısı (oran olarak değil sayı, miktar olarak) az olursa temizlik işleri aksar, çiçektozu gözlerindeki güve yumurtaları temizlenemez. Güçlü kolonilerde bile bu temizlik gereğince yapılamaz.
Böyle bir durumdayken dışarı alınan çerçevenin saklanabilmesi, yumurtanın kurtçuk haline gelmesini önlemekle olur.
Ya yumurta olarak kalmasını sağlayacağız ya da öldüreceğiz…
Doğal olarak, saklama süresi boyunca yeni kelebekler gelip yeni yumurtalar bırakmayacaklar.
Murat Öğretmenim’in önerdiği uygulamalarda ortamda arı da yok arının yumurta, kurtçuk, pupası da yok.
Sizin de belirttiğiniz gibi bu maddeler arılar için daha etkili olur, arı kurtçuklarına daha çok zarar verirler.
Bu nedenle (Formik asit ile) varroa mücadelesinde özel yöntemler kullanıyoruz ve doz ayarlama konusuna özellikle önem veriyoruz.