Kendi Kovanlarımı Yapacağım, Yardımlarınıza İhtiyacım Var

Selamın Aleyküm saygıdeğer forum üyeleri, berat geceniz mübarek olsun öncelikle.

Aranızda yeniyim, önce kendimi tanıtayım;

42 yaşında, inşaat ve orman ürünleri alanında ticaretle uğraşan, doğa ve hayvan aşığı, 2 evlat babası bir kardeşinizim. Bir kaç yıldır aklımda olan terasta hobi olarak arıcılık yapma fikrimi bu sezon hayata geçirmek istiyorum Allah izin verirse. Terasım İstanbul Şile’deki yazlığımda 2 katta. Etrafta bizden daha yüksek bir yapı yok, her evin yüksekliği aynı, komşularımı rahatsız etmem herhalde diye düşünüyorum.

Bölge çiçek, bitki ve ağaç konusunda çeşitli. İnsaların bahçelerinde çeşitli sebzelikler, meyve ağaçları, süs bitkileri ve bölgede de doğal bir flora var.

2 kovan ile başlamayı düşünüyorum, internette arama yaparken bu foruma denk geldim ve çocuk gibi mutlu oldum. 2005 yılından beri forumcu olan biri olarak okunacak yüzlerce yeni başlık ve konu beni mutlu etti. Bir kaç gündür okumaya başladım, okuyacak daha çok konu var ama sezonu da kaçırmamak, bir an önce kovanlarımı ve techizatımı temin edip nereden arı alacağıma karar vererek (inşallah yardımınızla) Nisan ayında kolonimi başlatmayı düşünüyorum.

Hobi olarak marangozlukla ilgileniyorum ve küçük el aletlerim haricinde bir tane de 100 cm yatar daire makinem var, yakında bunlara bir tane de hobi boyutunda şerit testere ekelnecek (kendim yapıyorum, becerebilirsem bitecek)

Kovanlarımı kendim yapmayı maddiyattan önce bu işi sevdiğim için istiyorum, okuduğum başlıklardan anladığım kadarıyla ülkemizde bir standart yok maalesef. Her bölgede alışagelmiş ölçüler ve tipler var, ama TSE’nin belirlediği ölçülerde Langstroth tipi kovan kullanımın yaygınlaştırılmaya çalıştığını da anladım. Sanırım hazırda satılan tüm ürün ve aparatlar, petek çıtaları da bu ölçülere uygun üretilip satılıyor.

Tutma ve taşıma kolaylığı, montaj dayanıklılığı, çerçeveler için ekstra bir çıtaya ihtiyaç duymaması için Alman tipi denilen kovana göz diktim sanki. Tabi ki iç ölçüleri TSE’nin belirttiği standartdaki kovan ölçülerinde olacak.

İlk başta iki tane kuluçkalık ve iki tane ballık üreteceğim Allah izin verirse, bu aşamada yapıma başlamadan önce dikkat etmem gereken püf noktaları ve tavsiyeleriniz varsa çok makbule geçer.

Kovanları hazırlarken bir yandan da koloniyi nereden alırım diye de araştıracağım elbette, bu konuda da tavsiye ve yardımınız olursa duacı olurum. O konuda da sorularım olacak ama sizi şimdilik daha fazla boğmayayım.

Saygılar.

Ahmet bey foruma hoş geldiniz.

Hayırlı uğurlu olsun.

Kandiliniz mubarek olsun.

Sandık işinden anlamam. Fakat arı alacaksanız bölgemizde tanıdık bildik bir aracıdan alın derim.

Bereketli sezonlar dilerim.

Ahmet bey kandiliniz mübarek olsun, en önemli noktadan biri çevrenizde yani bölgenizde kullanılan çerçeve ölçüsüne uyumlu ölçülerde kovan yapın…
Çerçeve ölçüsüne uyumlu olmazsa arı alırsın yaptığın kovana uymaz, satacak olursun yine sıkıntı.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Aramıza hoşgeldin Ahmet bey hayırlı kandiller düşüncelerin çok iyi ,azim olduktan sonra herşeyin üstesinden gelirsiniz,fakat terasta arı biraz sıkıntılı,Almanya kanunları 3 kovana müsaade ediyor ,Türkiye kanunu 0 .

Hepinize tek tek teşekkür ederim, evet teras ya da balkonda arı bakmak yasakmış ama benim durumumda kimseye rahatsızlık vereceğimi ve kimsenin de şikayet edeceğini sanmıyorum. Terasımda kovanların görünmesi mümkün değil zaten.

Kovan olarak Alman tipinden vazgeçtim, direkt standart Langstroth tip TSE ölçülerinde üreteceğim inşaallah. Sayın Kenan Gişan’ın blogundan yardım alacağım, forumdaki fotoğraflar silinmiş ama blogda duruyor.

Saygılar.

merhaba,kovan üretecekseniz bölgenizdeki kovan üreticilerinden veyaarıcılardan arılı bir alıp o kovana göre yapmanız işinizi ve ileride kovan satar yada satın alırsanız uyumlu olması açısından daha doğru bir tercih olur,çünkü bölgenizdeki arıclık ekipmanlarının çerçeve ölçülerinin standartlığı kovanla beraber çok önemli…

Tecrübeleriniz ışığında hepiniz, kovan yapmadan önce bölgedeki çıta ölçülerinden emin olmamı söylüyorsunuz. Haklı olduğunuza eminim ama bölgemden arı alabileceğimi, böyle birini bulabileceğimi sanmıyorum eğer forumdan birileri çıkmazsa.

Büyük ihtimal ile bu işi profosyonelce yapan ya da yapmaya çalışan bir firmadan paket arı alacağım, “sakın öyle bir şey yapma” demezseniz eğer. Bu durumda da standart ölçülerle işe başlayabileceğimi umuyorum, inşaallah büyük üzüntüler yaşamam.

Araştırdığımda internette aktif olan ve iddialı bir firma buldum ve iş yerime çok yakın, kendi araçları ile tüm Türkiye’ye paket arı sevkiyatı yaptıklarını söylüyorlar ama ben yakınım elden teslim alırım olursa. Bilmem ne dersiniz bu fikir hakkında?

Saygılar.

Sayın Ahmet Efe: Kovanları TSE 3409 ölçülerinde yapınız, yakınınızdaki çerçeve ölçüleri de buna uygundur.

Kovan yaparken 10 çerçevenin yanak ağacı genişliği toplamı artı olarak çalışma boşluğu 15 mm olmalı.
Daha açık olarak ( 37 x 10 ) + ( 2 x 7,5 ) = 385 mm kovan iç genişliğidir.

Diğer genişliği çerçeve dış ölçüsü 440 + ( 2 x 7,5 ) = 455 mm

Kovan yan yüksekliği: Çerçeve yüksekliği 250 + çerçeve üst boşluğu 10 = 260 mm

Kovanda değişmez ölçüler çerçeve yanak genişliği 37 mm arı boşluğu 7,5 mm dir.

Piyasada çok bulunan hazır petek 22liktir yani 220 mm Standart çerçeve ölçüsü de 220 mm dir.

Piyasada satılan arıcılık malzemelerin çoğu öncelikle TSE 3409 göz önüne alınıp yapılır, Kovanları değişik ölçülerde yaparsanız malzemelerin sağını solunu kırpık kullanırsınız. Firmalar daha çok satış yapmak içinde diğer ölçülere göre yapmaya çalışırlar.

Evlere çok yakın arı beslerseniz: Komşuların ve sizin yaz aylarında sabah kahvaltıda reçel yeme konusunu düşünmelisiniz.

Alman tipli kovandan 1 tane bende yaptım, kötü sayılmaz. Çiçek toplama kapanı konusunda malzemeye göre değişiklik yapabilirsiniz.

Murat Hocam yanıtınız için teşekkür ederim, kovan ölçülerini aynen dediğiniz gibi standart yapacağım inşaallah. Bugün sadece taban işini karar vermeye çalışıyorum, sitede kovan alt forumunda 7. sayfadayım 50 den fazla konuyu baştan sona okumuşumdur.

Ama maalesef forumların ortak kaderi, eskiden yüklenen fotoğrafların uçması. Yazılı bilgi kayıtlı olsada görseller zaman yenik düşüyor, konuların çoğu da 2015-2016 yılından beri hareketsiz.

Okuduklarımdan öğrendiğim kadarıyla polen tuzaklı, alttan ızgaralı kovanlar kapalı kovanlara göre daha randımanlı. Polen toplamasam bile havalandırma için yararlı olduğunu anladım, ben de böyle bir altlık yapacağım inşaallah.

Arı besleme işini kafaya takınca büyük oğlandan da “başımıza iş açacaksın baba, yemekte kahvaltıda rahat bırakmazlar bizi” diye serzeniş aldım.

Kendi masamız önemli değil ama komşulara sıkıntı çıkartırsa eğer koloniye birisine verip bu sevdaya şimdilik veda etmek zorunda kalırım.

Fakat oğluma yaptığım savunmayı size de anlatayım;

Her gün her yemekte ve kahvaltıda zaten sarıca/yaban/eşek arısı dediğimiz arı türünün tacisi altındayız hem biz hem tüm komşular, biraz da bal arısının tacizine uğrasak ne zararı olur ki?

Yani bir masaya 1-2 tane arının dadanmasında bir sakınca yok sanki, eşek arısından sa bal arısını görmeyi tercih ederim masamda. Ha ama yok onlarcası aynı anda masaya dadanırsa büyük sıkıntı, komşulara karşı büyük ayıp olur. O zaman bu sevdadan vazgeçmek zorunda kalırım.

Bu arada bir soru daha sorayım, genelde hobi olarak başlamak isteyenlere hep “2 kovanla başla” denilmiş, benim bu istemsiz vazgeçme riskimden dolayı 1 kovanla başlamamda bir sıkıntı var mı sizce?

Kovan gövdesi olarak sorun değil, iki takım üretirim kendime ama koloni olarak 1 koloni ile başlamamda sıkıntı var mı?

Saygılar.

Haspel kader ana arıyı sıkıştırıp öldürürsen yavrusuz dönemde diğerinden günlük verip ana üretmek için 2 kovan idealdir.

2 kovan ölebilecek ana arıyı yedeklemek içindir.

Siz yine tek kovanla başlayın ama en kısa ve uygun zamanda küçük bir arı ailesini bölüp yetiştiriniz ki gerekirse aralarında yardımlaşma yapabilirsiniz.

Ahmet bey İst b çekmece de ayrılığım var , eğitim ve fikir almak isterseniz yardımcı olurum ,adım Rıdvan tel 0532 664 9579.

Ah şu telefonlar. kendi kafasına göre yazmasa iyi olacakta.

Benim de başıma geldi: yazıyorum değiştiriyor, sonunda yorumu sildim, yeniden yazdım.

Kusura bakma hocam dikkat etmemiştim.

Rıdvan Bey nazik teklifiniz için çok teşekkür ederim, ama siz İstanbul’un bir ucundasınız ben diğer ucunda maalesef. Keşke daha yakın olsaydım da sizi rahatsız etseydim, ama izniniz olursa telefonunuzu kaydedeyim. İnternetten cevap alamayacağım acil bir durum olursa arar sorarım sizi rahatsız etmeyeceksem.

Murat ve Mümün Beyler sayesinde 1 kovanla başlamadaki ana arı ölüm riskini anladım, peki böyle bir riskle karşılaşırsam hemen ana arı alıp koloniye verme işlemlerini yapamaz mıyım? Çünkü bir sürü satılık ana arı ilanı görüyorum, bunun bir mevsimi var mı? Her zaman satılır mı?

Nisan ayında 1 kovanla başlasam Murat Beyin dediği gibi bölme işlemi için zamanım olur mu? Bir değişiklik olmazsa planlarda, 8 çıtalı paket arı alacağım.

Bu arada bugün tahtalarımı aldım kovan yapımına en kısa zamanda başlayıp sizinle de paylaşırım inşaallah.

Sayın Ahmet EFE doğada bal ve polen gelişi olduğu dönemler Ana arının en iyisini yetiştiği dönemlerdir.
Yani Trakya için Nisan ayı sonu ve Mayis ayı en iyi ve kaliteli ana yetiştirme dönemidir.
Bence arı alımını bir daha gözden geçirin.
Paket arıların nerenin arısı ve cinsi hakkında sanırım hiç bir fikriniz yoktur.
Alacağınız arı sizin bölgeye uyacak mı?
Çevrendeki aracıdan arı kolonisi alırsan daha iyi olur.
Hem ana arı genç yaşlı fikrin olur.
Nisan 15 gibi çevrenden alacağın bir koloniyi arılığına ge t ışığın an ikiye bol. Kör bölme yap.
Ana olmayan koloni kendine ana yapar.
Böldükten 5 gün sonra kapalı memeleri boz.
Fazla meme bırakma.
Sana kolay gelsin.

Kusura bakmadım zaten şaka olsun diye yazdım.

Ahmet bey tel kaydet basın sıkisirsa istediğin zaman arayabilirsin, ayrıca mümin beyin yazdıklarını dikkate al yabana atma,sizin orada köyleri dolaş en yaşlı arıcıdan bir kovan al,yazarak kendimi iyi ifade edemiyorum ararsan çok daha iyi anlaşırız,görüşmek üzere.

Eksik olma Murat hocam Allah sizi başımızdan eksik etmesin.

Mümün Bey uzun tavsiyeleriniz için çok teşekkürler, hepiniz olması gereken doğru yolu gösteriyorsunuz çevrendeki arıcıdan arı al diye. Mutlaka Şile’de arı besleyenler vardır ama inanın samanlıkta iğne aramak gibi bir şey bu, inşallah denk gelirim.

Yazınızın şurasında telefonların otomatik düzeltme özelliğinden dolayı yazım hatası var sanırım;

“Nisan 15 gibi çevrenden alacağın bir koloniyi arılığına ge t ışığın an ikiye bol. Kör bölme yap”

sanırım bozuk olan kısımda şöyle demek istediniz; “arılığına getirdiğin an ikiye böl”

doğru anladığımı sanıyorum, ama kör bölmenin ne demek olduğunu bilmiyorum. Hemen forumda öğrenirim bir arama yaparak.

Bir an önce kovanı ve katını hazırlayıp zaman kaybetmemem lazım, kovan yapımına başlamadan önce size bir soru sorayım. İlgili başlıkları okurken Murat hocanın bir yazısından şu aklımda kaldı mealen;

“Arı giriş çıkış bölmesi küçük olmamalı, büyük bir girişi gerektiğinde küçültebiliriz ama küçük bir girişi kovanda büyütmek imkansıza yakın. Hatta boydan boya bile giriş için kapı bırakılsa yoğun günlerde daha iyi olur.”

Ben ilk başlarda hazır uçuş tahtalı, ayarlı giriş çıkışı olan plastik malzemeden alırım diye düşünmüştüm ama girişi boydan bırakmak fikri ile şu an tereddüte düştüm. Ne dersiniz ayarlı girişi olan hazır plastik uçuş tahtalarından mı alayım yoksa vereceğiniz ölçülere göre girişi kendim mi yapayım?

Açılıp kapatılabilen, giriş deliği boyunu ayarlayabileceğim bir uçuş tahtası yapabilirim. Ama hazır plaastik tahatlar 10-15 liraya satılırken uğraşmaya değmez, ama boyutları yeterince uzun değil gördüğüm.

Yeri gelmişken sorayım, ilgili konularda giriş çıkış deliği yüksekliğinin 7-8 mm olması gerektiğini okudum. 7 mm mi yapayım 8 mm sayın üstadlar?

Rıdvan Hocam, sizi gerekli zamanda arayacağım ve rahatsız edeceğim. Tekrar teşekkür ederim.