Selamın Aleyküm saygıdeğer forum üyeleri, berat geceniz mübarek olsun öncelikle.
Aranızda yeniyim, önce kendimi tanıtayım;
42 yaşında, inşaat ve orman ürünleri alanında ticaretle uğraşan, doğa ve hayvan aşığı, 2 evlat babası bir kardeşinizim. Bir kaç yıldır aklımda olan terasta hobi olarak arıcılık yapma fikrimi bu sezon hayata geçirmek istiyorum Allah izin verirse. Terasım İstanbul Şile’deki yazlığımda 2 katta. Etrafta bizden daha yüksek bir yapı yok, her evin yüksekliği aynı, komşularımı rahatsız etmem herhalde diye düşünüyorum.
Bölge çiçek, bitki ve ağaç konusunda çeşitli. İnsaların bahçelerinde çeşitli sebzelikler, meyve ağaçları, süs bitkileri ve bölgede de doğal bir flora var.
2 kovan ile başlamayı düşünüyorum, internette arama yaparken bu foruma denk geldim ve çocuk gibi mutlu oldum. 2005 yılından beri forumcu olan biri olarak okunacak yüzlerce yeni başlık ve konu beni mutlu etti. Bir kaç gündür okumaya başladım, okuyacak daha çok konu var ama sezonu da kaçırmamak, bir an önce kovanlarımı ve techizatımı temin edip nereden arı alacağıma karar vererek (inşallah yardımınızla) Nisan ayında kolonimi başlatmayı düşünüyorum.
Hobi olarak marangozlukla ilgileniyorum ve küçük el aletlerim haricinde bir tane de 100 cm yatar daire makinem var, yakında bunlara bir tane de hobi boyutunda şerit testere ekelnecek (kendim yapıyorum, becerebilirsem bitecek)
Kovanlarımı kendim yapmayı maddiyattan önce bu işi sevdiğim için istiyorum, okuduğum başlıklardan anladığım kadarıyla ülkemizde bir standart yok maalesef. Her bölgede alışagelmiş ölçüler ve tipler var, ama TSE’nin belirlediği ölçülerde Langstroth tipi kovan kullanımın yaygınlaştırılmaya çalıştığını da anladım. Sanırım hazırda satılan tüm ürün ve aparatlar, petek çıtaları da bu ölçülere uygun üretilip satılıyor.
Tutma ve taşıma kolaylığı, montaj dayanıklılığı, çerçeveler için ekstra bir çıtaya ihtiyaç duymaması için Alman tipi denilen kovana göz diktim sanki. Tabi ki iç ölçüleri TSE’nin belirttiği standartdaki kovan ölçülerinde olacak.
İlk başta iki tane kuluçkalık ve iki tane ballık üreteceğim Allah izin verirse, bu aşamada yapıma başlamadan önce dikkat etmem gereken püf noktaları ve tavsiyeleriniz varsa çok makbule geçer.
Kovanları hazırlarken bir yandan da koloniyi nereden alırım diye de araştıracağım elbette, bu konuda da tavsiye ve yardımınız olursa duacı olurum. O konuda da sorularım olacak ama sizi şimdilik daha fazla boğmayayım.
Saygılar.