kene mücadelesi

arılıkta kene için ilaç kullanabilirmiyiz? bilgisi olanların yardımlarını bekliyorum.

Recap abi, bizim arıların bulunduğu bölgede de çok kene oluyor. Kaç kez üzerimde eve kadar getirmişim keneyi. Bir kez de bacağıma yapışmış, banyoda farkettim. Daha sonra çizme kullanmaya başladık, problem çözüldü. İlaç kullanarak ne kadar sonuç alırsınız bilemem ama kullanılan her ilacın da doğal denge üzerinde olumsuz etkileri olduğunu unutmamak lazım.

Hüseyin benim arılıkta geçen sene çok kene vardı,arıları dağa götürünce ilaç atmıştım.bu sene yaparmı bilmiyorum ama yaparda eve kene götürürsek arıcılığı bırakmamız lazım,evde terör başlıyor.

Arılık müsaitse tavuk besleyin.

o imkanımız yok Murat bey

Kaygan yüzeyli çizmeler işe yarıyor diye düşünüyorum. Çizme giymeye başladıktan sonra eve kene taşımadım. Fakat yemek vs. için oturup kalkarken üzerinize kene tırmanma ihtimali olur. Bu durumda da otururken beyaz bir örtü üzerine oturmak, en azından keneyi görmekte faydalı oluyor.

Keklik salın ve kuş yuvası yapın bölgeye; hem yırtıcı kuşlar keklik sebebiyle arılık bölgenize daha çok uğrar bu sayede arı kuşundan kurtulursunuz hemde keneden.

recep abi ben yazın hergün arılıktayım,hatta geceleri bile yakın olduğu için su götürüyorum benim arılıkta damlama sistemi var oradan içiyorlar suyu,yani gece ve gündüz sürekli gidiyorum,sadece oturduğum yerlere,ve çita çaktığım,ve çalıştığım her yere,kene,pire,akrep,çiyan,v.s gelmesin diye alban-4 adlı ilacı kullanıyorum,birde onun içine yapıştırıcı ve yayıcı maddesini koyuyorum,ve bunu fıs fıs camsil şişelerin içine koyuyorum ve sıkıyorum,daha önceleri korkuyordum arılara zararı olur diye,ama hiçbir zararı olmadı merak ettim ve arıları gözlemlemiştim,arılar ilaçlı bölgeden geçerken kokuyu alan geri kaçıyor ve konmuyor,ama ben yinede çok daha garantili olsun diye akşam üzerleri sıkıyorum,zaten ilaç yapıştırıcısıyla beraber 7 gün etkili,şunuda söylemek isterim çalıştığım alan ile kovan ların arası 15 metre mesafe var,atılan ilaç arıların üstüne gelirse ozaman hiç şansın yok abi buna çok dikkat etmek gerekir,alban-4 adlı ilaç çok keskin ve pis kokusu var arı bu kokan yerlere kesinlikle ve kesinlikle konmuyor

bu Konu mevcut olsugu icin burdan yazmayi uygun buldum yazilanlari okudum ancak hemen hic biri bizim arilik icin mantikli gorunmuyor cunku haftada bir gun gidiyoruz ve her defasinda kene ile karsilasiyoruz.
arilik ve ariliga gelis guzergahimizda Cok fazla ot mevcut Ben bu otlari tirpan ile bicip bicilen yerleri birdaha ot bitmeyecek yahut uzun sure ot bitmeyecek hale getirmek istiyorum bunu nasil yapabilirim fikri ve bilgisi olanlar bu konuda yardimci olurlarsa sevinirim…

Birincisi korkmayın :slight_smile: İstanbulda bu konuda tehlikeli bir bildirim olmadı,İkincisi eve gittiğinizde 12 saat geçmesin üzerinden iyice keselenin ve sonra kene kontrolü yapın.

Arazide çoraplar pantolonun üzerine çekilsin.Gömlek veya tşort veya maske pantolonun içerisine giyilsin.

Bu gün güneş çarptı beni kontrolü bitireyim diye kim takar Keneyi araba sıcak yattım uydum arazide.

Böyleçe bir eksiğimiz daha ortaya çıktı Hamak :slight_smile:

Ot ile mücadele için çeşitli ilaçlar var. Zirai ilaç satanlardan kullanımı konusunda bilgi alabilirsiniz.

Ben raundup kullanıyorum. Kullanım zamanına dikkat etmek gerekiyor. Otlar büyümeden kullanılmalı.

Ot ilaçlarının hepsinin arıya zararı olur diye düşünüyorum. Eğer gezgincilik yapılıyorsa ot ilacı işi bir nebzede olsa çözüm olabilir.
Örneğin şimdi kestane zamanı; Arıları nakletmeden bir hafta önce, arıları bırakacağımız yerde temizlik yapıp ot ilacı atabiliriz. Tekrar geri getirirken aynı yol izlenebilir. Böylece arılarda zarar görmemiş olur.

Selam arkadaşlar arilarilarim da şöyle bir durum var kanatları ayakları gibi oldu yani incecik ucamiyorlar ayrıca kovan daki sağlam arilar bunları dışarıya atıyor bunların hastalığı ne bilen varsa lutfen cevap versin

Varrao ilacı yapınız. her yıl yaptığınızdan değil.

Bu hastalık varraonu bulaştırdığı kanat gelişim virüsü ( Kanat gelişmesini engelleyen )

Murat hocam,

Ben de bir ilave yapayım.

Kanat Deforme Virüsü taşıyıcısı sadece varroa değil.

Varroa olmasa da görülüyor kolonilerde.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=13030.0

Bu konu geliştirilmeli,her gittiğimiz arazi yeri ilaclanmalımı faydası nedir gibi bir araştırma yapılmalı.

Merak edenler aşağıdaki çalışmaları inceleyebilir.

Hastalıklı kolonilerde, deforme olmus arıların Varroa kenesi ile istila edilmemis hücrelerden ortaya çıktığının ve bu sendromların kenelerin yokluğunda da devam ettiği anlasılana kadar, uzun bir zamandır bu semptomların kenenin beslenme aktivitesinden kaynaklandığına inanılıyordu (Daly ve Stone, 1988; Koch ve Ritter, 1991; Weinberg ve Madel, 1985; Marcangeli ve Fernandez , 1992; Nordstrom, 2003; Ball ve Bailey, 1997).

Mehmet bey çalışmalarınızı ilgi ve merakla takip ediyorum. Sizi takdir ediyorum.

Mehmet bey sanırım bu virüs ile mücadele yöntemi şuan için yok. Yapabileceğimiz sadece varroa ile etkin mücadele etmek.

Kene için “repellent (uzaklaştırıcı, kovucu)” spreyler kullanabilirsiniz.

Chrysamed Repellent buna örnek.

Veteriner hekimler bu tip spreyleri kullanıyor.

Örnek verdiğim sprey cilde zararsız olduğu gibi özellikle giysilere ve çizmelere püskürtmek kenenin üzerinize çıkmasını engeller.