Keneye Dikkat

Bölgemde kene vakaları arttı. Hatta 1 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi de yoğun bakımdaymış. Çocuğuna yapışan keneyi çıkartmış ama hem çocuğa hem kendisine virüs bulaştırmış. Çocuk vefat etmiş, babası da yoğun bakımdaymış.

Kenelerin coştuğu bu zamanlarda aldığınız veya alacağınız önlemler nelerdir?

Ben zaten çizmesiz gezmem. Pantolonu da çorabın içine sokarım. Eczaneden kene ilacı aldım, pantolona filan sıkacağım.

biz balığa giderken en büyük sıkıntımız sineklerde idi,ava giderkende domuz bölgesinden geçersek kene,tilki veya köpek yada keçi bölgesinden geçersek pire,çözüm okaliptüs özlü genel haşere kovucudan sıkıyorum tamadır,en son kekik defne ve okaliptus yapraklarını kaynatıp bir yemek kaşığı tuz attım ve fısfısa doldurdum,çizmeler köpeklere,kurbanık dananın sırtına bie uyguladım,hayvan sineklerden rahat etti… :slight_smile:

Çok mantıklı abi, ben de yapayım ilk fırsatta. Domuzlar bizim bahçeyi otoban yaptı, ondan kene fazla demek ki. Zorla vurduracaklar kendilerini.

Kene için Tavuk beslemek yeterli.

Köpeğiniz varsa düzenli olarak dış parazit iğnesini vurmanız gerekiyor. Köpek olan yerde kene insana gelmez. Keneler doğası gereği asıl asalağı olduğu tilki,kurt,domuz, köpek gibi hayvanları takip eder ve onların kokusunu çok uzaktan tespit ederek bulur.

Hem insanın hem de köpeğin olduğu yerde kene insana çok zor yapışır. İnsana yapışması için, kenenin çok uzun zamandır aç olması, etrafta parazitleneceği kedi köpek gibi hayvanları bulamamış olması gerekir. Kene en son, çaresizlikten insana yapışır.
Ayrıca evinizdeki veya komşudaki köpeklerin dış parazit mücadelesi yeterince yapılmıyor, kene nüfusu çok artıyorsa , risk çok artar.

İğne ile yapılan dış parazit ilaçları(Dektomax vs.) köpeklere 3-4 hafta süreyle yapışan bit,pire,kene gibi parazitleri yok edecektir.
Ya da kene, pire tasmaları da basit çözümlerdendir. Bir başka çözüm sıvı veya toz halde satılan, ilaçlardır.

Acil önlem olarak ev ve arazi sınırlarınızı ( bir hat halinde sadece yere) böcek ilaçları ile ilaçlamak ta bir koruyucu önlemdir. Aynı şekilde toz ilaçları da ince bir çizgi halinde çevrenizde koruma çemberi oluşturacak şekilde uygulayabilirsiniz.

Değerli bilgiler için teşekkür ederim abi. Komşunun köpek bizim balkonda yatıyor ve hiç iğne ilaç kullanmıyor. Kapıda 6 adet kedi var. Onu da uyarayım, gerekirse ben yapayım damlalarını filan.

Hep arılığa, bahceye odaklanmıştım, komşunun köpek aklima gelmemişti.

Arılığa gittiğim günün ertesi sabahı yatağımda uyanmak üzere iken ayağımda bir şey gezdiği hissine kapıldım. Önce umursamadım. Aynı hissi tekrar tekrar duyunca kontrol etmek istedim. Ayağımda gezen keneydi. Henüz yapışmamış, geziyordu. O günden beri ben de tedirginim.

Keneyle benim de 3-4 anım var. Cok şükür ısırma olmadı ama üzerimde denk geldim.

Hatta köyde cenaze vardı. Herkes çimlere oturmuş, yatmış. O sene kene haberleri çok yoğundu. Ben de kene gelir diye çimlere oturmadım, gittim bir kayanın üzerine oturdum. Kene bana geldi.

kene acayip bir hayvan. belli yerlerden geçerken üzerinize atlayabiliyor. KKK ilk çıktığında bana yapışmıştı hastaneye gittim acilde ilk sıraya aldılar bütün doktorlar başıma toplandı aralarından uzman olanı hayvanı nasıl canlı çıkaracaklarını anlattı yanındakilere. canlı çıkarınca virüsü bulaştırma ihtimali çok çok düşüyormuş. şimdi bu salgın yüzünden hastaneye de gidemeyiz. geliyor kene mevsimi yakındır.

Coronadan sokağa çıkamıyoruz, keneden dağda bayırda gezemiyorum. Evde mahkum hayatı yaşamaktan bıktık. Rabbim sonumuzu hayretsin.