Kendi yapmış olduğum Kenya Tipi Kovanı sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabii ki, süreç içerisinde bu kovanda arıların çalışmasını da sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kenya kovanın önden görünüşü.
Uçuş deliği üzerinde gözüken parça 3 işlevli giriş parçası.
mevcut pozisyon polen tuzağı takma ve nektar akım zamanı kullanım için,
bu parçayı 90 derece arkaya çevirip taktığınızda gelişme zamanı için orta karar ve
parçayı soldan sağa çevirip arkaya çevirdiğinizde ise kışlama zamanı için en dar giriş seçeneğine dönmüş oluyor.
Kovanın ön üstten görünüşü
Kovanın altının parçalar halinde ızgaralı olduğu gözüküyor. Kovanın içinde gözüken parça kovan ağzından sürülen polen tuzağı.
Kovanın ön kısmında polen tuzağı, ızgarası ve polen çekmecesi gözüküyor.
Kovanın önden arkaya doğru içinin görünümü.
Üstte gözüken parça bölme tahtası. Strafor stretch naylona sarılarak hazırlandı. Duruma göre değiştirmeyi düşünüyorum.
Kovanın arka kısmında da bir çıkış var. Kovandaki koloninin mevcut durumuna göre koloniyi ikiye bölerek çoğaltmaya hizmet için tasarlandı.
Kovanın arka kısmının görünüşü. Bu tarafta havalandırma ızgarası var, ancak polen tuzağı yok.
Kovanın üst çıtaları; 3 tip çıta mevcut.
En solda yan yana vidalanan iki parçadan oluşan çıta: Bu çıta tipi kovana koloni aktarırken mevcut peteklerin iki çıta arasına sıkıştırılması için,
Ortada gözüken çıtaların ortasında bir yarık var. Bu yarıklar kılavuz olarak bir parça temel petek takmak için açıldı,
Sağdaki standart çıta, bu çıtanın ortasında bir yarık var, bu da dalakların hizalanması için açıldı.
En sağda da bölme tahtasının durumu ve çıtaların yerleşmiş hali gözüküyor.
Kovanın yandan görünüşü.
Ön ve arka kısmın gövdeden çıkıntığı olduğunu fark etmişsinizdir.
Ayakları monte etmek ve daha estetik görünüş sağlamak için böyle yapıldı.
Kovanın diğer yandan görünüşü.
En önemli özelliği bir tarafının cam olması ve koloni gelişiminin arıyla muhatap olmadan izlenebilmesi.
Hatta cam üzerinde her seferinde petek ve dalakların kalemle işaretlemesi yapılarak koloni gelişiminin tam olarak görülebilmesi de mümkün.
Tabii ki, bu kısım açık bırakılmıyor, bir kapağı var. Onu da strafordan yaptım.
Yapım aşamasında iken yandan çekilmiş güzel bir fotoğraf.
Henüz ayaklar çakılmamış polen tuzağı ve üstten çıtaların durumu gözüküyor.
Sağ kısmında yan tarafta polen tuzağı aktif hale getirildiğinde erkek arıların çıkması için bir delik bulunuyor. Ancak fotoğraflarda net olarak gözükmüyor.
Kovan internet üzerinde bulunan projelerden esinlenerek ölçülendirildi.
Ölçülendirmede önden sürülerek takılan polen tuzağı genişliği esas alındı ki, bu da yaklaşık 20 cm.
Kenar açıları 115 derece olarak ölçülendirildi.
Üst çıta genişlikleri 35 mm alındı.
Kovan uzunluğu elimdeki malzemeye göre oluşturuldu. 27 çıta genişliği ortaya çıktı.
Zeminden çıtalara olan yükseklik yaklaşık 30 cm oldu.
26 Mart Pazar günü 5 çerçevesi olan ve yaklaşık 4 çerçeve mevcudu olan bir koloniyi Kenya kovanıma aktardım.
Hava kapandı, bir sürü öngörülemeyen sorun çıktı.
Tek başımaydım, ama sonunda başardım. Yani koloniyi yeni kovana sokabildim.
Arı açısından durumu bilemiyorum. Onu da, bu hafta sonu görebileceğim.
İnşaallah, durum normale dönmüştür. Yavru sökümü, ana kesme gibi bir soruna yol açmamıştır.
Sonuçta arı istediği için değil, ben istediğim için arıyı aktardık. Yeni bir ortam, uçuş deliğine dik duran petekler vb. bir sürü değişiklik arı açısından stresli olabilir.
Bu kovanda bir arı kovanında olmasını istediğim bütün özellikleri sağladığımı düşünüyorum. Umarım arı açısından da böyle olur.
Koloni yönetimi konusunda yaşadıklarımı da buradan sizlerle paylaşmayı istiyorum. Ancak, her durumu da fotoğraflamak mümkün olmuyor.
Koloni aktarımını ve sonrasını fotoğraflama istiyordum. Bir sürü beklenmedik sorunla karşılaşınca son durumu camdan bile çekmek mümkün olmadı.
Bu tip bir koloniyle çalışmak isteyen arkadaşlara faydalı olacağını umuyorum.
Üstte solda gözüken çıta yan yana birleşmiş iki dar çıtadan oluşuyor. Bu tip çıtanın vidasıyla beraber yandan görünüşü de hemen sağındaki iki çıtada görüldüğü gibi.
Merhaba
gelişmeleri ve görselleri merakla bekliyoruz.
başarılar
Hayırlı olsun bende arıcılığa ilk heves ettiğim de kendime kolaylık olsun diye Kenya tipi Karakovan yapmıştım Sizin kovan benim kovanımdan çok daha güzel görünüyor Keşke oğul alma yöntemiyle veya suni oğul şeklinde kovanı arılandırsaydınız gelişmesini izlemek hem stressiz hem zevkli olurdu Tavsiye ederim nektar akımı az ise veya yoksa bol bol şerbetleyin bol bol dalak atsın En büyük handikapı çerçeveler çok geniş olduğu için ortaları değil de kenarları birbirlerine yapışacak şekilde S şeklinde dalak örebilmeleri sürekli değil tabii ki çerçeve çekerken sıkıntı oluyor Her seferinde düzeltmek kesmek zorunda kalabiliyorsunuz ve çerçeveleri geri katarken araya çok fazla arı sıkışıp eziliyor En güzel tarafı ise elinizde çok güzel bir bal oluyor sonbahar da varova ya çok dikkat edin Aklınızın alamayacağı kadar çok varova kovan da olacak Başarılar Kolay gelsin iyi haberlerinizi bekliyoruz
SM-J200H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Dileklerinize teşekkür ederim. Bu kovandaki koloni gelişimini ve arı davranışını bende merak ediyorum. Evet niyetim sürekli şurupla beslemek ve dalak atışını izlemek.
Görüntü ve gelişmeleri her hafta sizlerle paylaşmak ve yorumlarınızı almak istiyorum.