Kestane döneminde üst katta nasıl petek olmalı?

selam kardeşlerim,arıları kestane bölgesine getireceğim.üskatta kabartılmamış ham petek mi daha iyi olur yoksa geçen seneden kalan kabartılmış dalaklar mı? saygılar

Kestane balıyla petek kabarttırmak, kestaneden az bal almanıza sebep olur.

Kabarmış petekli çerçeveler olursa daha iyi olur.

Kestanede ilk günlerde Bal akımı ne durumdadır polen almayı düşünürsek ilk dönemde almak daha uygunmudur?

Mustafa abi kestaneden ilk 3-5 gün polen gelir. Tırtıllar hafif sararmaya başladığında bal akımı başlıyor.
Kovanların polen tuzaklıysa kestane açtığında tuzakları çalıştırabilirsin bi zararı olmaz, ana ızgarası kullanıyormusun bilmiyorum ama katta yavrulu çerçeve varsa , yavru atmaya devam ediyor kestaneden polen geldikçe, o olayı kontrolde tutmak gerekiyor.

Teşekkür ederim.Ana ızgarası kullanıyorum,ilk günlerde poleni almak işime gelecek bunu öğrendiğim iyi oldu.

Ben kattaki yan yana olan iki petekten daha siyah olanına balın daha fazla depolandığını, arının bu konuda ayrım yaptığını düşünüyorum

• s.a bir konuda fikirlerinizi almak istiyorum: Larva transferlerini yaptım :
  • Tutan ana arı memelerini 10 günsonra kestanede bala çalışak olan kolonilerin analarını alıp bu hazır memeleri versem acaba nektar toplamada etkisi olumsuz yönde
    olurmu?( tembellik yapıp nektar toplamamazlık yaparlarmı ).
  • Yada bekleyip bal sağımından sonramı değiştirsem anaları?

Hüseyin bey

bal akımı arefesinde koloniye meme vermek bana göre riskli

kurulu düzen bozulmuş olacak

siz memeden çıkacak anayı beklerken onlar meme asacak

meme temizliğini çok iyi yapmanız gerekecek

bence bu işlemi hasattan sonra yapsanız iyi olur.

Ana arı ızgarasını ne zaman koyuyorsunuz? Ballıktaki çerçeve sayısı kaç olunca mesela? Veyahut nektar akımından kaç gün önce?

Hüseyin Bey,

Kovanlarınız 2 katlı mı ?
Bende çıkacak olan ana memesini kuluçkalığa koyup,üstüne ızgara ve eski anayı ballığa alacağım
Yeni ana çiftleşip gelince ,eski anayı kovandan alacağım
Senaryo bu şekilde , Mehmet Nevşehir Bey’ in arılığına bakabilirsiniz.