Kılıç Arısı ve Samsun Bal Sezonu

Abilerim herkese selamlar,
Bende Kılıç arısı var bu arı kıştan çıkması felan güzel ama arıyı yönlendiremiyor muyum ? Bilmiyorum.
Yaza çok güzel girdim çift kat fullenmiş arılar…
Fakat 22.7.2023 bir açayım bakayım dedim. Baktım az miktarda bal var. Düşündüm dedim ki sezon bitiyor,ananın yumurta atmasını durdurayım mevcut arı bal stoğuna gitsin. Bir ay da bir aydır belki bal olur. Sonra anayı aldım başka kovana koydum böldüm gibi birşey oldu.Sonra 5 gün geçti anaları kestim geriye açık gözlü ana bıraktım. Sonra aradan 20 gün geçti yani bugün 16.8.2023 arıya baktım ki peteklerde az miktarda bal var… Şaşırdık kaldım ya bu arılar bala gidemiyor burda,çiçeklerden mi alamıyor? Yetersiz mi kalıyor dilleri… Ya da bal mı yok ? Bana biri izah etsin lütfen anlam veremedim. Ne yapmalıyım ? Bir 15-20 gün daha bekleyeyim mi ? Bak gelir mi ? Ya da bu arı Karadeniz de Samsun da olmuyor mu ?

Yanlış uygulama olmuş.

Size birisi mi söyledi ana arıyı alın diye?

Siz arının çalışma düzenini bozmuşsunuz.

Ana bal özü akımından iki veya üç hafta önce ana arısı ölen yeni ana arı çıkartıp yumurtaya geçmeyen kova olsa belki olurdu.

Ana arısı ölmeden birden kaybolan arıların moralini bozmuşsunuz.

Ana ızgara kafesi veya kat arasına ana arı ızgarası koyarak işi yapabilirdiniz.

Murat hocamın söylediklerine ek olarak samsunda bal akım tarihini bilmesem de o tarihte çoğu yerde bal akımı bitmiş oluyor büyük ihtimalle samsunda da bitmiştir. Bu tarihten sonra bal geleceğini pek sanmam imkanınız varsa bölme yapın kovan sayınızı arttırın her sene bal alınamayabiliyor maalesef bu da tecrübe olmuş olur

Samsun’da bal akimi yerine gore degisir;sahil kesiminde temmuzun ikinci haftasi baslar agustosun ilk haftasi kesilir.bu durum yilina gore 10-15 gun ileri geri oynayabilir.ancak bu yil bal akimi agustosun 2. haftasi basladi iki hafta surdu ve cok az oldu.bu yil samsunda bal verimi cok kotuydu.

Sanırım bir çok yerde bal verimi iyi değildi.

Bu sene bizim buralarda da çok kötü bal akımı.
7 yıllık arıcılık sezonumda en kötü sezondu bu sene.

Bölgesel kuraklığın etkili olduğu her yerde bal verimi düşük oldu.

Bu verim düşüklüğü genelde çiçek balı için.
Çiçek balı verimi düşük oldu ama çam balı bölgelerinde verimin iyi söyleniyor.

uzun bir aradan sonra tekrar başladım. bu yıl kendi rekorumu kırdım.
iki kovandan 35 kilo üzeri bal aldım.

Kütahya da tam yerinizi bilmiyorum ama önümüzdeki yıl bir kovandan o kadar bal alabilirsiniz.

Kütahya da rakım daha yüksek olduğundan nemli gün sayısı daha fazladır o yüzden daha çok bal alabilirsiniz.

Önümüzdeki bahara daha bakımlı girip verimi artırmaya bakınız.