Mayısın son haftası başlayıp 1 ay kadar süren bir kıtlık dönemidir.
Bulunduğu mevsimin durumuna göre 1 hafta önce veya sonra başlayabilir.
Diğer hayvanlarda olduğu gibi arılarda bu kıtlıktan etkilenir, arılar gelişimini günlük olarak yaşarlar.
Karaçalı bitmek üzere, arılar dutla ilgilenmeye başlayacaklar, en uygun belirtisi budur.
Günlük yağmurlar yağdıkça: kısa süreli bal özü akımından yararlanırlar ama biriktirecek kadar olmaz.
Bu günlerde Bal özü akımı olmazsa arıları az, az beslemek gerekebilir.
Murat Hocam bu beslemenin miktarı ne kadar olmalı ve şeker:su oranı ne olmalı?
Mesela 10 arılı çerçevesi bulunan kovana ne kadar besleme yapmalı?
Bizde ana bal özü akımına 3 hafta kaldı, bundan sonra yeni yumurtaya pek gerek yok, ana arının yumurtayı azaltması gerekiyor.
Çünkü bundan sonra yumurta atılacaktan çıkan arıların genelde hasatta yağmacı özelliği olduğu biliniyor.
Dikkat ederseniz az,az yazdım, burası için en uygun kolay besleme kekle yapılıyor ve arılara kek verilebilir.
Ama ana bal özü akımı daha geç olan yerlerde besleme için şerbet verilebilir.
Burada düşünme noktamız ana bal özü akımında yumurtadan çıktıktan sonra çok sayıda 3 haftalık işçi arıların olmasıdır.
Yani tarlacı arısı çok, bakıcı arı sayısı az olan kovandan iyi bal alınır.
zafer1
Haziran 8, 2019, 5:00ös
4
??? , Biz çam için ağustos ayını bekliyoruz , ve çaltı bitti bitecek , Murat hocam , 2 aylık süre var , ilk 1 ay kadro için bol bol verebilirim galiba.
doğrumu anlamışım sizi?
??? , Biz çam için ağustos ayını bekliyoruz , ve çaltı bitti bitecek , Murat hocam , 2 aylık süre var , ilk 1 ay kadro için bol bol verebilirim galiba.
doğrumu anlamışım sizi?
Çamdan bal özü akışı genelde ağustosun son haftası başlar, ana bal özü akımında yoğun tarlacı arı için beslemeyi düzenlemek gerekir.
Özer bey o ağaç sanki sedir ağacına benziyor. Buradan yanlış mı görüyorum?
Fakat en çok, arıların neden gittiğini merak ettim ???
Orta Anadolu da sedir ağaçlarında sıcak yaz günlerinde salgı olur arılar ve daha çok da karıncaların ilgisini çekiyor.
Hatta altında beton gibi düz zemin varsa yerlere damladığı ve leke bıraktığı görülür.
Bilgi için teşekkürler Murat ustam. Ben bu yıla kadar sadece çam salgısını bilirdim.
Bu sene başında meşe salgısını da öğrendim.
Sayende, sedir salgısı da varmış onu da öğrendik.
Sağol
Dogrudur hocam.yer komple şire