Arılarımı kovanların önünde hazırladığım yere taşımak istiyorum mesafe gördüğünüz gibi.
Nasıl bir havada taşımalıyım taşırken nelere dikkat etmeliyim yardımcı olursanız sevinirim.
Arılarımı kovanların önünde hazırladığım yere taşımak istiyorum mesafe gördüğünüz gibi.
Nasıl bir havada taşımalıyım taşırken nelere dikkat etmeliyim yardımcı olursanız sevinirim.
Aynı hizada olmak şartıyla hepsi taşınabilir. Sorun olmaz.
Eğer taşıma acil değilse arının uçmadığı salkımda olduğu bir havada yapılırsa daha iyi olur.
Neden taşıdığınızı çözemedim ama,pat diye taşınabilir.
şuan kovanların bulundugu yere fidan dikmek istiyorum birde tel ile çevrelicem alanı oyuzden öne alıyorum.
Hepsinin aynı anda taşınması şartını unutmayın.
kovanlar bu sıklıkta değilde biraz boşlluk koyarak koymayı düşünüyorum yani biraz kayma olucak o sıkıntı olurmu
Benzeri bir taşımayı, yağmurlu bir havada, arının uçmadığı bir günde yapmıştım.
Sorun olmamıştı.
Süleyman bey,Meyve dikeceginiz icin hemen yapmaniz gerekiyor sanirim.
Havanin serin oldugu üc-dört gün ucmayacagini tahmin ettiginiz bir gün yapabilirsiniz.fakat hemen yapmayi
düsünüyorsaniz aksam gec vakit yapin,Ucus deliklerinin önüne arilarin ucarken fark edecekleri bir sey koyun,
Arilar her zamanki aliskanlikla ucup gitmesinler,gidemesinler.bir engelle karsilastiklari zaman etrafi yeniden kesfetme ihtiyaci duyarak ucacaklarindan, eski yere dönenlerin sayisi cok az olacaktir,yada hergün yarim metre lik mesafeyle tasimaniz gerekecek,daha zahmetli olacak diye düsünüyorum.
Basarilar diliyorum.
Nasıl bir engel koymalıyım dal parçarı falan gibi mi?
Önce aynı hizada öne taşı daha sonraki günlerde her gün yarım metre yarım metre yanlara doğru hepsini birden kaydır. Sorun olmaz.
Evet,dal parcasi da olabilir, ucusu farklilastiracak baska birseyde.Sadece üc dört gün icin.
Burada Ogul aldiklarinda,Ogulu üc gün karanlik bir yerde tutanlar vardir,bu uygulamanin bir sebebi de Ana kovana geri dönmeyi engellemektir.
Muzaffer bey
oğul çıktıktan sonra,eski kovana dönüş olmadığını düşünüyorum,yani karanlıkta bekletmeye gerek yok.
kaldıki eğer dönecekse 3 gün sonra yine döner,buda dönen arıların sonu olur zaten.
Ibrahim Bey, öyle degil…
Ben bu seneyi bir ogulla atlattim.isten sonra bahceye geldigimde Ogul komsunun armut agacina sarilmisti.
Kovana alip,Ciktigini düsündügüm Kovanin yanina koydum,ertesi gün belki yaridancogu anakovandaydi.
Üc gün saklamanin tek sebebi bu degil tabi.
Oğul yeni yerini sevmişse sıkıntı olmuyor bu sene ben anneannemin arılara merakı sayesinde 5 kadar oğul aldım şöyleki o armut ağacı oğul kadar armut vermedi eylül ayı gibi aldığım oğul ikinci günü kovanı terk etti ;arılıkta yağma vardı o dönem ondan rahatsız olmuş olabilir diye düşünüyorum.Diğerlerinde bir sıkıntı olmadı.Keşke imkanım olsaydı da analarını değiştirebilseydim…
4 Adet kovanımı tarlanın bir köşesinden yaklaşık 50 mt diğer köşesine 2 – 2 olmak üzere 2 hafta önce taşıdım. Tabii ki forumda okuduğum şekilde. Özellikle de Mehmet Yüksel beyin anlattıklarından faydalanarak. ( Bu arada Mehmet Yüksel beye teşekkür ederim).
http://mehmetyuksel1.blogspot.com.tr/2012/11/yakn-mesafeden-kovan-yerini-degistirme.html
Önce 2 adedini akşam kapattım ertesi gün taşıdım ve uçuş tahtası önüne dal parçaları koydum resim eklerim.
Ertesi gün kontrol ettim eski kovanların olduğu yerde bir anormallik yoktu.
Diğer iki kovanı da aynı şekilde taşıdım. Epey bir arı eski kovanların olduğu yere geldi.
Sonra eski kovanların olduğu yere tek çıtalı geçici bir kovan koyup birikenleri alıp yeni yerlerine koydum azalsa da eski yerine gidenler vardı.
Sonraki gün yağmur yağdı.
Artık eski yerde hiç arı yok .
Ya öldüler yada kovanlarını buldular.
3-4 gün sonra kovan önündeki dallar kurudu bende temizledim.
Şimdi kovanlar yeni yerlerinde mutlular. Ben de.
Ali Arslan bey,
Bahsettiğiniz kişi forum üyesi değildir. Forumu yaklaşık olarak 4 yıldır takip ederim. Adı geçen şahsın foruma henüz bir katkısını görmedim.
Ağaç dallarını bence boşuna koymuşunuz. Koymasanız da arılar yeni yerine alışmaya çalışırlardı.
Ağaç dallarının bir faydası olsa idi bir kısım arıcık eski yerlerinde yuvalarını aramazdı.
Tüm kolonileri aynı anda taşıyıp eski kolonilerin yerine bir adet boş kovan koysa idiniz, gene eski evlerini arayan tarlacılar bu kovan içinde birleşirlerdi. Ve siz 3-5 gün sonra gene bir akşam vakti bu arıcıkları en zayıf kovanınıza koyabilirdiniz.
Adı geçen şahsı geçen yıla kadar ben de takip ettim. İşi ticarete döktüklerini ve ülkemiz Arıcılarına Ana Arı pazarlama işine soyunduklarını gördüğüm günden bu yana artık ilgimi çekmiyor(lar)…
Demek ki bal tutan gerçekten parmağını yalıyormuş ve hiç bir şey (bilgi) bedava değil imiş.
Arıcılık yaşamınızda başarılar dilerim.
Teşekkürler
Kişiler ve kişilikleri tabiiki önemli.
Bu arada resim eklemeye çalışacağım olursa.
Olmadı…
Oldu bu kadar oldu.
Aşamalı taşınmasinda fayda var
General Mobile 4G Dual cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aşmalı taşındığında kalan arılar bir şekilde diğer kovanlara giriyor.
Ben 2 kovan taşıdığımda bir anormallik yoktu.
Kalan 2 kovanı da taşıyınca geri dönenler ortada kaldı.
Keşke 1 kovanı en son taşısaydım.
Taşıma işi özellikle akşam saatlerinde yapmanın fayda var ama yarım metre yarım metre ilerleyerek tasinacak
General Mobile 4G Dual cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi