Koloni Birleştirme

Merhabalar, Sonbahar bakımına girdik.
Kitaplarda ve forumda takip ettiğimiz kadarıyla kışa zayıf kolonilerle girmememiz tavsiye ediliyor.
Peki zayıf kolonilerimizi ne zaman birleştirmeliyiz?
Yani kış salkımına girene kadar teşvik ve stok beslemesi mi yapmamız lazım?
Yoksa teşvik beslemesi ile nüfüsü iyice artırıp son halinde mi birleştimek lazım?
Birde birleştirme sırasında ana arılı çerçevelerin üstte birleşecek olan altta olması tavsite ediliyor.
Örneğin 4 çerçeve ana arılı kolonim var.
Bu 4 çerçeveyi üst kata, araya gazete kağıdı alt katada 1 çerçeve de olsa tek mi koyacağız?
Yoksa yan yana koyup ana arılı olan kısmı gazete ile paket mi yapacağız?
Teşekkürler…

Hemşerim bu kaçıncı koloni birleştirme konusu :slight_smile:

Bence sorunu açılmış bir konuda sor. Saygılar…

Cevabına gelincede bir çok kez yazılmış aslında.

4 çerçeve analı ile 1 çerçeve anasız koloni için gazete kağıdı kullanmana gerek yok.
Son çerçeveden 8-10 cm uzağa koy 15 dakikada bir biraz yaklaştır. (Ana arıyı kafese al)

Birleştir, sonra besle… Güçlendirip birleştirmene gerek yok.

Bende 1 ay teşvik şuruplamasıyla nüfüsü artırıyım sonrada birleştiriyim diye düşünmüştüm.

Bu arada diğer arı yalancılar ve birleştirme işi tehlikeye girer. Gerek varmı risk almaya?

2-3 çerçevelik zayıf 4 kovanım var,
bunları 2şerli birleştirmek istiyorum,
Zaten 2 tanesi şerbeti dahi alamıyor kadro azlığından,
hepsinin anası da genç,
birleştirme yapınca elimde 2 tane genç ana olacak,
bunları ne yapmam gerekir?

anası yaşlı 3 kovanım var bunlar 7-8 çerçevedeler…

haftaya havalar iyi olursa bu işlemleri yapacağım,

Hakan abi eski analarla yeni ana arılarını birleştir demek istiyorum ama…
Mevsim şartları malum…

Hakan Hocam ben olsam iyice sıkıştırıp, iç dış straforla izolasyon yapıp bahara bekletirdim. Baharda elimde hazır ana olurdu. kolay gelsin.

Hakan hocam ben böyle bir durumda birisini mini çerçeveli stoklama kovanına koydum. Tepeden poşetle bal verdim. Yaşıyorlar mı bilmiyorum.

Poşetin ağzını bağlamadım, çerçeve üstlerine bal sürdüm.

Ölmediyse diğer kovanlarda dörtlü stoklar vardı, onlardan takviye edeceğim. Stoklar, diğer arılıkta olduğu için acele iş bu kadar oldu.

valla Serkan aklıma türlü türlü fikirler geliyor,
genç anaları boyayıp tüpte anası yaşlı kovana versem
kek kısmını açıp 2-3 güne çıkarırlar
belki o zaman içinde de yaşlı anayı öldürürler…
analar gençleşmiş olur :wink: :wink:

ikisi baya zayıf yaşaması mucize gibi…

Zayıfları 10 mini çerçevelik stoklama kutusuna aktarmıştım.

Bugün baktım, verdiğim balları stoklamışlar, durumları iyi.

Yarın 6 çerçevelik kutulara alacağım. 3 kovan daha var çiftleştirme kutusuna girecek.

Çiftleştirme kutun varsa birleştirmekten daha iyidir.

ben olsam 7-8 çerçevelik kovanlardan zayıflara 1 veya 2 çıta arısı ile beraber takviye yaparım.

Eylül ekim ayında yaptığım arılı çerçeve (yavrusuz) takviyeler faydalı olmuştu.
Ağustostaki 2-3 çerçeve bölmelerim 5-6 çerçeveye ulaştı.
Artış kışa giriyoruz.
Kasım ayında bizim burada takviye olur mu?
Arıların geri gitme oranı yükselir mi?

Takviye yapılan kovanlarda ocak - şubat gibi ani kadro düşüşleri olabilir.

Burada dengeleme ve destek zamanı geçti.

Kuluçkalama iyi olsaydı, arılı ve kapalı destek verirdim.

Güçlü kovanları zayıflatmakta istemem, ana arı kaybetmekte istemem.

Güçlüler baharda hızlı geliştikten sonra destek verince zayıflar hemen güçleniyor.

böyle yapmak mantıklı gibi,
en azından anaları kurtarırım inş…
ballı bir çerçeveyi kesmem gerekir,

aslında bu yöntemi daha önce denedim fakat başarısız oldum,
hatta diğer kutudan 2 çerçeve yavrulu vermeme rağmen kutu sönmüştü,
ama 1 ay işlerimden dolayı bakamamıştım kutulara…
neyse yine deneyelim bakalım bu sefer tutar inş…

Zayıf kovanları ikisi bir yapmakta fayda vardır. Zayıf bir kovanı tam ortadan straforla ikiye bölüp (arı geçmiyecek şekilde) diğer z

ayıf kovanı boş kalan tarafa çerçeveleri ile taşımak suretiyle birleştirebilirsiniz ve böylece baharda iki kovan arınız hazır demektir.
Kolay gelsin.

İyi günler

Kim ne derse desin,sık başını.neden ?

2-3 çerçevelik anaları edinme zamanın ne zaman?
1-geç sonbaharda edindiysen,

2-Daha önce edindiysen?

Sonbahar da çıkan ana yaşlı anadan kaliteli mi?

Önce edindiğin ana,Bu güne düzenini kurarak 5-6 çerçeveye ulaşmadıysa yine kaliteden söz edilemez.

Eylül ayının başı yeni böldüğüm kovanlardan biri gelişmiyor.ana aldım.kovanı açtık gelişim harika iki çıta ile kapalı yavrulu arılı böldüm.anayı kabul ettiler.şimdi,şerbetliğin altını duvar olarak kullandı 4.çerçeveye yavru attı.

Beğenmediğim ana ruşet kovan da yavru faaliyeti olan 1-2 kovandan birisi 5 çıta da

Zayıf kovanları geçen yıl güçlendirmek için sonbaharda kapalı yavru ilave ettim.güçlü kovanla yer değiştirdim.arı belirli güce ulaştı derken kışı çıkartmadı.

sonuç:Tamamının başını sıkıp,şerbet sıkarak güçlü kovanlara katarım.

İsmail abinin dedikleri doğru.

Eğer ana arının performansına bağlı bir gelişememe durumu söz konusu ise sık başını gitsin.

Benimkilerin performansı iyiydi. Eylülde uzun süre tatile çıktım, havalar soğudu, alt üst havalandırmalar açık olunca yavrular gözlerde üşüyerek öldü. Teşvikle kuluçkaya yeniden başlattım ama kadro azalması birden oldu.

Eğer bahardan beri ana arının performansı iyi değildiyse, Eylül’de çiftleştiyse, ana arının başını sık gitsin.

Birleştirmek için de sağlam bir yol dene. Sinek telinin içinde birleştirme çok iyi.

Arkadaşın 2-3 çerçevelik 4 adet kovanı varmış anaların kafasını sıkıp hangi kovana takviye edecek anlıyamadım.?