Koloni Eşitleme

Merhaba, hayırlı akşamlar. 2 kovan arım var birisi 10 birisi 6 çerçeve. 10 çerçeveli kolonime 3 gün önce temel petek vermiştim bugün baktım kabartmislar ana arı yavru atmış.(3 gün önce 8 çerçeveydi.) Ben bu kolonimde hemen kata çıkmak istemiyorum. Diğer kolonimi güçlendirmek istiyorum. Güçlü koloniden diğerine yapılacak takviyeyi nasıl yapmam gerekiyor? Kapalı yavrulu çerçeveyi arılı mı arısız mı vermeliyim. Arılı verirsem arı kırma olur mu? Arisiz verirsem Yavru üşür mü? Zayıf olanın neresine eklemeliyim? Kaç çerçeve vermeliyim?

Dilimizin döndüğü bilgimizin olduğu kadar anlatmaya çalışayım;

Güçlü koloniden çıkanlı kapalı yavrulu çerçeveyi al. Üzerindeki arıları kendi kovanına silkele.

Çerçeve üzerinde yeni doğan arılar dan çok az kalsada olur.

Sıcak havada yaparsan az şerbet üzerlerine sıksan olur .

Bu çerçeveyi güçlendireceğin kolonin dış çerçevesi orak koy tabi az yavru arı var ise. 5 dakka sonra sondan bir içeri koy.Yok ise son duvar çerçevesinin iç kısmına koy.

Güçsüz kovanından da az kapalı günlüklü az yavrulu çerçeveyi kovana tamamen silkele. Güçlü kovanın son duvar çerçevesinin içine koy.

Bir hafta sonra aynı şekilde birer çerçeve daha takas yap.
Ikiside eşit olur.

Kolay gelsin.

Forumu biraz okusaydın bu konu ile alakalı yazı bulabilirdin.

Teşekkürler. Bu konuda forumda da yazılar okudum fakat ana arı kesme mevzusu olduğu için korkuyorum. Halil Bilen hocanın yazısında arılı verme tavsiye ediliyor fakat riskli olduğunu belirtiyor. Kovan sayım az olduğundan risk almak istemiyorum. Bilgi için teşekkürler hocam

bende kolonilerimi eşitlemeyi düşünüyorum… bunun için de 3 çerçevelik ana arı hapis kafesi aldım. yanına da birkaç tane tek çerçevelik ve 2 çerçevelik alıcam… bu kafesin her bir yanını sineklik teli ile kaplıycam… yalnızca avuç içi kadar bir yerini bırakıp (muhtemelen üstte) orayı da gazete ile kaplamayı düşünüyorum… gazeteyi parçalayıp çıkana kadar zaten alışmış olacaklardır… tek çerçevelik hapis kafesinde de aynı yolu izliycem… arıları bu şekilde birleştirmeyi düşünüyorum… zira bendeki bazı kovanların nüfusu oldukça az…

ancak çok zayıf kovanlarda bu yolu izleyince, kimi zaman zayıf kovanlara eklenen ergin arıların daha sonrasında eski kovanlarına döndükleri ve döndükten sonra da yağma amaçlı zayıf kovana geldiklerini tespit ettim. bu sebeple bu tür birleştirmelerde, birleştirmenin yapıldığı akşam arıların mümkünse bir haftalığına geçiçi olarak uzak bir noktaya taşınması faydalı olacaktır… uzun lafın kısası Mümin beyin tavsiyesi en güzeli ama aşırı zayıf kovanların birden ihyası için uzun bir süreç gerektirecektir… kısa yol ise zahmetli olabilir…

Mustafa bey zahmetsiz ve risksiz konuyu anlatabildiğimi sanıyorum.

Tekrar edeyim.

Güçlü kovandan kapalı çıkanlı arısız çer eceyi zayıf arıya,

Zayıf arının açik az yavrulu çerçevesini alıp arısız olarak güçlü arıya ver.

Bu kadar basit.

Çıkanlı lar 3 günde çıkar zayıf arıda güçlenmiş olacak.

Bence de doğru olan budur zayıf tan 1 çerçeve açık yavrulu , arısı tamamen silkelenerek alınır.

Kuvvetli kovandan mümün abinin dediği gibi kapalı cikanli çerçeve alınıp tarlacilari ucurulur ve zayıf kovana verdiğinizde bı kaç güne çıkacaktır yavrular ve mevcutları direk artacaktir.

Bu şekilde bı kaç tur yaptıginizda yürüyüp gidecektir zaten…

Venus Z20 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Birleştirmelerde arıların davranışı mevsimlere ve bal özü akışına göre değişkenlik gösterir ama Mümün Kula Beyin önerdiği yolda yağma olma ihtimali en az olandır.

Yeterki zayıf kovandaki arıların yeni çerçeveyi bakacak kadar arısı olsun, yoksa bakabileceğini tahmin ettiğiniz kadar yavrulu verin ve kovan içini daraltın ki ısıtabilsin.

Mumün beyin yorumuna bı ekleme yapayım taze yumurtalı larvalı çerçevenin yerine kapalı çıkanlı çerçeve ama dikkat çerçevenin yeri değişmemesi gerekir nereden aldıysan oraya koyuyorsun.

Değerli bilgiler için teşekkürler…