Koloni Kontrol dosyası

.Selamlar

Kendim için yaptığım bir excel programcığı var buradan paylaşmak istiyorum

aşağıdaki linkten indirebilirsiniz

dosya kaybolmasın diye kendi siteme attım

aşağıdaki linke sağ tıklayıp hedefi farklı kaydet demeniz gerekmektedir

http://www.samanyolufanlari.com/files/kolonikontrol2011.xlsm

bir kaç ayrıntıyı da buradan vermek gerekirse

öncelikle 100 kovan 40 ruşet ve 66 ana çiftleştirme kutusu takibini yapabilirsiniz elbette ki sayı çoğaltılabilir ancak dediğim gibi kendimin hedef sayısı bunlar olduğu için ve çoğu arkadaşımıza da yeteceği için fazla da yapmadım

ana sayfada hangi numaralı kovana yada kutuya gitmek istiyorsanız onu tıklamanız yeterli ilgili sayfa geldiğinde bilgilerini giriş yapbilirsiniz

istatistik kısmında ise girilen verilerin toplu halde görünümleri var

grafikler ve sıralamaların düzgün çalışabilmesi için dosyayı ilk açışta makroları etkinleştirmelisiniz

içinde birkaç sayfada öylesine bilgi girişi yaptım silmedim onları da ki giriş yaparken nasıl yapıldığı mantığını görmeniz için

birde sizlere önerim her kontrolde giriş yapmanız yerine eğer o kovanda bir değişim söz konusu ise giriş yapmanız

mesela 1 nolu kovanı haftada 3 kere kontrol ettiniz ancak bir değişim yoksa ve son kontrolde çıta ilavesi yaptıysanız o zaman giriş yapmanız daha kolay olur böylece daha az vakit harcanır

birde her yıl için yeni dosya açmakta fayda var neticede giriş sayfası bir yere kadar alıyor ve ayrıca geçmiş arşivimizde elimizde olur

içeriğini kendi halimde oluşturdum ancak önerileriniz eleştirileriniz olursa seve seve dinlerim

bu arada ofis 2007 sürümüne göre oluşturuldu eğer daha eski ofis programı varsa elinizde dosyayı açabilmeniz için aşağıda ki eklentiye de ihtiyacınız var

http://www.microsoft.com/downloads/tr-tr/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466

Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.

Teşekkürler, kullanmak için indirdim, böyle çalışmaya ihtiyaç vardı

sağolun

rica ederim inşaallah sizlerinde işine yarar

bir ilave de daha bulunayım kontrol çizelgesinde sağ üstte yavrulı çıta arılı çıta yeri var orası formul ile alıyor onları silmemeniz ve değiştirmemeniz gerekiyor kendisi aşağıdkai çizelgeden otomatik alıyor

bazı öneriler var eksik aksak yerler var inşaallah onları da tamamladıktan sonra bahar gelmeden oldukca güzel bir dosya olur

şimdi sizlerinde önerileri eksik aksak yerleri varsa paylaşırsanız ona göre yeniden düzenleyeceğim

Silinmemesi gereken hücreleri değiştirmeye karşı kilitleyiniz. ;D

ilk aklımdaki de o abi :slight_smile:

sizin önerilerinizle birlikte değerlendireceğim inşaallah önümüzdeki haftaya kadar tamamlarım

Öneriler dendiğine göre bilgi vermek lazım.

Başka iletişim uygulamaları ile Abdullah bey’e önerilerde bulunduk dosya ile ilgili ve zaten hiç bir kayıt sistemi hepimize aynı anda uymaz.

EXCEL türü programlar girilen verileri değerlendirir. Veri girmezseniz program ne yapsın.

Bazı verileri üretmekte çok zor.

Çerçeve hareketlerini takip etmek zor.

Belli bir yere kadar kayıtlar çok iyi gidiyor.

Kuluçkalık dolana kadar işler iyi ama katı atınca sadece arılı çerçeve sayısı verisi üretilebiliyor.

Hele koloniden alınan ürünün takibi çok zor.

Grafikler, otomatik formüllendirmeler ve EXCEL özellikleri kullanılarak her arıcı kendisine göre geliştirmeli…

En önemlisi uygulamada 3 sheet daha eklemeniz gerekir.

1. Meteorolojik notlarınızı içermeli…

2. Genel notların düşülmesi…

3. Sezonda yaptığınız arıcılık harcamaları… (Gelirlere gerek yok. Gelen paranın hesabına gerek yok.)

Biz de kendimize göre bu tür programcıklar kullanıyoruz. İlk günlerden itibaren o kadar değişik veriler girdiğimiz programlarımız oldu ki, şu anda kullandığımız yine bir EXCEL program ama verileri geriye doğru stoklamıyorum. Çünkü güncelleyip çıktı alıyorum ve kontrolleri yine o çıktılar üzerinde notlar alıyorum ve tekrar güncelliyorum.

İşi biteni de ıslak nüsha :smiley: olarak arşivime atıyorum…

Mart ayına geldiğimizde açıp, 1 yıl önceki Mart kayıtlarıma bakıyorum. 1 yıl içinde veri girdiğimiz programın ne kadar da sadeleştiğini görüyorum.

Arı sayısı arttıkça nedense sadeleşiyor programlar. :smiley:

Hele dayımın kayıt sistemini bildikten sonra… ;D

Tabi bu kayıt işleri ekip etkileşimi içerisinde bulunmakla da değişiyor.

İlk yıllarda “6/8/10” der di Yusuf abi, o ne be diye bakardık…

Şimdi bizim ekibe çok sonradan katılan arkadaşlarımız bile koloniye bakıp 3/5/5 diyorlar…

Birisi dinlese dışarından bunlar ne diyor der ama…

Biz 6 / 8 / 10 dendiğinde kovanda 10 çerçeve olduğunu ve bunun 8 adedine arının bastığını ve 6 çerçevede de yavru olduğunu anlarız.

Ve tüm arılıklarımızın kaydını girer ve arılık ortalamasını alırız.

5,2 / 7,5 / 9,2 gibi…

Yaklaşık 5 çerçeve yavrulu ve 7 çerçeve arılı ortalama 9 çerçeveli koloniler içeren bir arılık…

Aç 1 yıl önceki aynı tarihe bak ve gör durumunu…

Birçok işi yaparken düstur edindiğim bir sözü de yazıp şu kayıt işini bitirivereyim.

“Dahiyane olan basiti bulmaktır.” Albert Einstein.

Aklın yolu bir demek ki.

Benim arılıktaki kayıt defterinde kovan numaralarının karşısındaki açıklamalarda, ayrıca,(Kapağın içindeki yapıştırılmış Yapraklarda) 6/8/10 gibi rakamlar var.

Basiti bulmak ve kullanmak işi kolaylaştırıyor.

Program için teşekkürler. Ancak ben programı açamadım. Office 2007 yüklü. ama açmadı.
Üstelik ben kendimi iyi bir bilgisayar kullanıcısı bilirdim :slight_smile:

Evet dosyayı açamıyoruz.
Niyet güzel. Arkadaşımız camiaya faydalı olamak istiyor.
Okul bilgisayar formatör öğretmenimiz de açamadığına göre proğramın yeniden gözden geçirilerek herkesin rahatlıkla açabildiği bir formata büründürülmesi gerekir.Ancak bu şekilde istenen fayda elde edilebilir.

Evet. Erdal hocanın dediği gibi program yada dosyalar XML biçiminde. Excel le alakalı değil. Ama ofisin başka bir sürümüyle alakalı ise bilemeyeceğim.

Arkadaşlar, sağ tıkla

farklı kaydet diyoruz

Bolkar arkadaşımızın yönergelerini dikkatli takip ederseniz sıkıntı çıkmıyor.

Doğrudan linke tıklarsanız doğal olarak dökümanı açmaya çalışıyor.

Yapmanız gereken linke sağ tıklayıp farklı kaydet diyerek bilgisayara indirmek.

Ben yine denedim sorunsuz çalışıyor.

İlk yayınlandığından beri 3 kez test ettim, iniyor.

Ama söylediğim değişiklikleri bitirdiğinde bahar gelecek zaten. O zamana bazı bilgisayarlarda programlar bile değişir.

abilerim

dosyayı sağda solda kaybolmasın diye kendi siteme koydum sıkıntı çıkmasın diye de hiç bir özelliğini değiştirmedim yani xlsm olarak bıraktım sonda ki m harfinin anlamı excel dosyasında makro olduğu anlamına gelir

sadece dosya açıldığında makroları etkinleştirmelisiniz

bu tabiri caizse deneme sürümü gibi bir şey oluyor ki ben gelen önerilere göre üzerinde çalışma yapıp daha faydalı olması için çaba harcayacağım inşaallah…

dosya açarken ne gibi sıkıntı ile karşılaşıyorsunuz onuda belirtirseniz çözüm yolunu size sunabilirim

Ben az önce tekrar indirdimsorunsuz çalışıyor.

tamam hata programda değil bendeymiş :slight_smile:

ben indirdiğim program dosyasını rar uzantılı olduğundan önce dosyayı winrar ile açtım sonrada doğal olarak çalışmadı eğer rar’ı açmadan excel ile çalıştırırsak program doğru şekilde çalışıyor
:slight_smile:

abiler programı biraz güncelledim öneriler ışığında bazı ilaveler yaptım

aşağıdaki linke sağ tıklayıp hedefi farklı kaydet demeniz gerekmektedir

http://www.samanyolufanlari.com/files/kolonikontrol2011.xlsm

bunların başında genel kontroller yani yapılan ve yapılacak işler

gider çizelgesi yani yapılan harcamalar bölümü

birde hava durumu ekledim de

de si şu ki

bir türlü flashı yerleştiremedim bu yüzden veriler mersin için alıyor:) maalesef şehir değişikliği uygulamasını bir türlü yapamadım

kendi şehirinizi bir kereye mahsus eklenecek şekilde buradan tarif ederim o işlemi bir kere yaptıktan sonra hava durumu bölümü o şehir için 5 günlük gösteriyor.

eğer excelde ben bunu yapamam derseniz ben dosyaya sizin şehiri ekler ve mailinize dosyayı gönderebilirim

şimdi dosyayı açtığınızda veri alımını ve makroları etkinleştirmeniz gerekir

sonra hava durumu yazan sayfaya geliyorsunuz

tarih yazılı hücrede duruyorsunuz

ve excel menusunden veri başlığını oradan web’den yazan yerleri sıra ile tıklıyorsunuz
yeni bir pencere acılacak

açılan pencerede ki adres satırına şu linki kopyalayıp entere basıyorsunuz

http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx

sonra haritadan kendi şehrinizi seçiyorsunuz

dikkat edilecek nokta burası

o verilerin olduğu yerde orta sol tarafta bir tane sarı kutu içinde ok işareti bir şey göreceksiniz

işte onu tıklıyorsunuz ve tik li hale geliyor

sonra tamam tamam diyorsunuz

ve seçtiğiniz şehir artık excele geçmiş oluyor

bunu bir kere yapıyorsunuz bir daha şehir değiştirmenize gerek yoksa o şekilde kalır dosyayı her açtığınız o siteden hava durumunu kendisi alacak

masraflar bölümüne ise alt alta giderleri kayıt edebilirsiniz

sag tarafta ki kalemler yerinde kendisi hangi kalemden ne kadar harcadınız gösterecek

burada dikkat edilecek olan şey aynı kelimeleri yazmanızdır

mesela şeker yazdınız

eğer bunu seker olarak yazarsanız o kalemi orada hesaplayamaz harfler aynı olmalı yada nakliye yazıldı ise naklıye yazarsanız o parayı kalemlerde hesaplamaz

şimdilik elimden gelen bu kadar

ileriki zamanlarda inşaallah daha da geliştirebiliriz

Olmamış…

Yok ki yeni eklentiler…

Eskisi ile aynı…

Gider-harcama bölümü nerede?

Ayrıca hani kovan-ruşet-ana sheet’leri gizlenecekti…

abi ftp hata vermiş son anda görmemişim yeniden yüklüyorum