Koloni Yönetimi Hakkında Görüşler, Eleştiriler, Sorular ve Cevapları...

ortadan başlamasının sebebi ana arı sürekli büyüyen bir dairesel çap şeklinde yavru alanı yaptığı içindir yani en merkezden başlayacak ve küre şeklinde büyütecektir değil mi abi

Zaman içerisinde 2 veya 4 nu’lı çerçevelerde de yavruya başladığı görülüyor.

Buna etken neler olabilir?

Polen stoğunu nereye yaptığı, hangi çerçevede salkım yapıldığı gibi faktörler var.

Genelde orta çerçevede görmüyor muyuz ilk yavrulamayı?

evet genelde en merkez olan çerçevede başlıyor sonra genişliyor

en ortası en sıcak yer değil midir abi?
havalar ısındıkça koloniyi ısıtmak daha kolay olfuğu için yavru alanıda genişliyor diye düşünüyorum abi

Yavruya başlama davranışı çok ilginç olabiliyor…

Orta çerçeveden başladığı genel olarak görülüyor ama çerçevenin neresinden başladığı da farklılıklar arz ediyor.

Bazı koloniler çerçevenin önünde yani kovanın en önünden yani uçuş deliği bölgesine yakın yerden başlıyor.

Çok az sayıda da olsa çerçevenin arkasında başlıyor.

Halil abi kursta bizim hocamız kovan tabanı ile çerçeve arsındaki boşluğun 1.8 cm olması gerektiğini söylemişti bunula bir ilgisi olabilir mi?

Kovan tabanı ile çerçeve arasındaki yüksekliğin yavrulama başlangıç çerçevesi ve çerçeve üzerinde başlangış yeri ile ilgisi olacağını sanmıyorum.

Selamlar
Koloni kayıt sisteminde ben 3 rakam kullanıyorum. Örneğin 4 1 5 Excel sayfasında son 3 haneye yazıyorum. Yazılan kayıtın manası 4 çıta arılı, 1 çıta yavrulu ve kovanda 5 çıta var.
Saygılarımla

4 1 5 kaydında 3 çerçeve arı nasıl oluyor be abi… :smiley:

[quote author=Yusuf GÜRBÜZ (Formen) link=topic=3836.msg39020#msg39020 date=1299951
[/quote]
4 çıta arılı, 1 çıta yavrulu ve kovanda 5 çıta var.
bunu yazssak daha anlaşılır olmazmı?

Aynen Oktay…

Sayın Yusuf Gürbüz’le benzer işlemi yapıyoruz.

Acaba ikimiz eski kuşak arıcımı diye baktım.

Benzer dedim:
kovan üstüne veya kağıda şöyle yazarım:

6 - 5 - 2 deyelim: kovanda 6 çerçeve var, 5 tanesinde yoğun arı var 6. nın üzerinde az sayıda önemsenmeyecek kadar arı var, 2 çerçevede açık kapalı yavru ve yumurta var.

Bu durum için kıştan şıkışık çıkan arılara bir çerçeve eklendikten sonra yapılan kayıtlara başlarım.

peki abi diyelim ki elimizde 5 çerçevelik arı ve 1 yumurtalı- acık/kapalı yavrulu bir kolonimiz var ve bahar ayına çıktık

besin kontrolu ana arı kontrolu tamam

bundan sonra yapmamız gerekenler nelerdir ?

hani ana arının küre şeklinde yavrulama yaptığını ve merkezden başladığını da öğrendik ona göre sağlıklı bir yavru faaliyeti için yapmamız gerekenler neler ? mesela yavrulu çerçevenin kenarına polenli çerçeve vermek mi gerekir yoksa ballı kemerli çerçeve mi ? yada yeni sarı petekli çerçeve yada siyahlaşmış çerçeve mi daha etkin yavrulama alanı oluşturur ?

Koloni bu halde…

Kayıt konusunda herkesin bir metodu vardır.

Mutlaka koloniler kayıt altında olmalıdır…

Bir koloninin geçen yıl bugün kaç çerçevede ve ayrıntılarının neler olduğunu bilmeliyiz.

Bu haldeki koloniye ne yapacağız?

Hele bakalım ana arı ne yapacak?

Biraz bekleyelim yumurtlasın biraz daha…

Şimdi kar var dışarıda sanırım yumurtayı biraz kesti.

Teşekkürler, çok güzel bir konu, çizim ve anlatım.

Ustalar biraz sabrlı olsunlar, yeni başlayanlar için yazılmasından cesaretle; şu 5 çıtayı karşıdan görme , öğrenme imkanımız olabilir mi?

Kemerli, ballı…

Nasılsa dışarda kar var :slight_smile:

Anladım konuyu…

Görsel katkı yapayım…

Bu konu başlığının yeni başlayanlar için çok faydalı olacağına inanıyorum bol bol paylaşımlara ihtiyacımız var duyarlı olan herkese teşekkürler

Güzel bir başlık. Olumlu sonuca olumlu koloni yönetiminden geçilmiyormu.

http://img684.imageshack.us/img684/8269/img5970y.jpg

http://img862.imageshack.us/img862/2358/img5975.jpg

Bügün arılık ve çevresinin fotoğrafı.

Halil beyin öngörüsü, en azından bizim bahçe için tam tamam doğru.

Yalnız kovan arkalarında rüzgarın savurduğu kar var.

Çevrede de ortalama 50 cm. kar.

Bu konuyu ayrıntılı yazacağız hep birlikte ama biraz sanırım sabırlı olmak gerekecek…

Haftasonu malum, arı işleri…