Öncelikle herkese selamlar
daha önce forumda tartışılmış olabilir ama ben rastlayamadım
ana arının bir yumurtlama yönü olduğunu biliyoruz
peki bunu anlamak için sizlerin yaptığı deneyimleri öğrenmek istiyorum
mesela kovan arkasında iken aynı anda verilen 2 ve 9 a verilen çerçevelerin hangisine önce yumurta atarsa yön ordan mı başlıyor
yada bu yön ile ilgili değişik bilgi veya deneyimleriniz nelerdir?
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler Süleyman ÇELEBİ
murat hocan öncelikle günaydınlar hayırlı sabahlar
bende bunu merak ettim murat hocam hangi çerçevede ilk yumurta
kovan arkasına geçince sağdaki ilk çerçeveyi 1 nci mi sayıyorsunuz
10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 böylemi ?
koloni yönetiminde çerçeve numaralarını neye göre yapacağız
biraz kafam karıştı galiba ???
adettir sağdan, yani sizin yazdığınız şekilde başlanır
ama sizin ilk sorunuzda benim aklıma gelen şuydu; ana arı sağdan 2. petekten başlayıp 9. peteğe kadar yumurta attı, 9. petekten geri gerimi gider yoksa 2. peteğe dönüp tekrarmı baştan başlar yumurtlamaya?
Süleyman hocam bende aynı anladım şimdi ana arının yumurta yönü kuluçkanın ortadaki çercevesinin sağına mı soluna mı oldugunun soruyorsununz sandım ?? Halil hocanın
videolarında bir ara bahsettiğinin duydum amma yön tayinini anlatmadı biliyormusuz gibi bahsetti geçti.
işte 2 numaraya ham petek verirken sağdakimi soldakimi 2
ana nerde çalışıyorsa ordaki ikiden başlanacak mış gibi bi algı var bende
ama ananın nerde daha aktif olarak çalıştığını nasıl buluyorsunuz nasıl anlıyorsunuz ustalar a bunu sormamız gerekiyor
Kovana arkadan bakarken sağ taraftan başlanır saymaya.
Koloni yönetiminde farklı uygulamalar varsa da Halil hocayı referans alırsak 2 ve 9’a aynı anda ham vermeyiz. 2 boş kabarmış, 9 ham olur. 9 kabarırken ana da 2’ye yumurtlar.
Yine koloni yönetiminde 10 çerçeve ve üstünde çerçeveleri mümkün mertebe açık - kapalı - … şeklinde dizeriz. 2 açık iken 3 kapalı olursa yavru bakımı esnasında arılar sırtlarında kalan çerçeveyi de ısıtabilir.
Bu dizilimde 2’yi dolduran ana 3-4-5 diye devam etmez. Zaten oralarda yavru atacak yer de yoktur. 2’den sonra yeni kabaran 9’a yavru atar genellikle.
Arı davranışı değişiklik gösterse de Halil hocanın koloni yönetiminde genelde senaryo bu şekilde ilerliyor.
ismail beyin belirttiğine ek olarak; 9 kabartıp 2 konacağından ve bu döngü bu şekilde devam edeceğinden ana arı kendine mahsus bir yumurtlama düzeni oluşturacak, dolayısıyla ana arı genelde 2-3-4- çerçeve üzerinde çalışacak muhtemel.
Süleyman abi sen ne yaptın yeni gördüm konuyu.
Sigortalar yandı nasıl cevap yazsam diye.abi arıdan çok senin nasıl çalıştığın Önemli Bence
Bende sagdan çalışıyorum.sol el ile peteği tutar ken.sağ el hem körük hem el demiri hem video çekmeye olanak sağlıyor.arı solda olunca her iş sağ ele kalıyor Buda sol eli aktif kullanmama engel oluyor