Selamınaleyküm arıcı insanlar,sonbaharda yaptığım kovan aktarımında yaklaşık 27 arı sokmuştu,körüksüz maskesizdi…
Dün saat 17 00 civarında tekrar aynı kovanı aktardım.Maske,Körük,eldiven mevcuttu.
Maşallah sokulmadım.arı 5 çıtada .Diğer kovanda 3 çıtada.3 çıta olanın içinde kocaman bir kurt gördüm,bastım kafasına,fakat başka göremedim.Soldan çalışıyordu,sağa aktardım.
Diyeceğim oki herşey kuralınca güzel.
Rahat çalışmak istiyorsan kovan açmadan maske ve körüğü hazırla ozaman arılarda ölmez senin de canın acımaz.
Diyeceğim oki herşey kuralınca güzel.
bölme tahtasının iptalini de açıklarsan kuralları daha iyi anlarız
Abdullah hemşerim kural hatası mı yapmış?
Evet Ahmet abi, kural hatası var,
işi temiz yaptım heyecanıyla bölme [sıkıştırma] tahtasını koymayı unutmuş, belkide bildiği birşey vardır
Arının içinden fazla mumları al kışa bölme tahtası olmadanda girebilirsin bölme tahtası veya sıkıştırma işi arı yumurtlamaya başladığında yapılabilir.
Kışa girişte ve kış şartlarında bölme tahtası kullanmamak doğru bir uygulama gibi duruyor…
Ben de bu yıl öyle yaptım…
Kuluçka başlayınca bölme strafor koyduk…
Halil bey benim tüm kovanların bölme tahtası var busene hiç kullanmadım daha iyi oldu. Kovandaki kalan boşluk kışın zarar vermiyor ,ama yinede kimseye yanlış yaptırmayalım ama konuştuğum 500 ve üstü birkaç arıcı bölme tahtasıda nedir diyorlar, birak bölme tahtasını altı delik üstünde bezde koymayan forum üyeleri var ,arıları ölmedi hemde pek güçlü deyildiler kısaca bence arı soğuktan ölmez,ölen arılarda diğer şartların araştırılması gerekir kanaatındayım.
Belki koymamak daha iyi, ancak daha önce sıkıştırılıp yavruya yumurtaya zirve yaptırıp, duvar çerçevesi oyulmuş yavru konmuş haldeyken
iptal edilen bir bölme tahtasının bahsi geçen kovanda ne gibi sıkıntılara yol açacağını bilemem
uygulama bu şekliyle bana yanlış geldi
Kontradan yeni bölme tahtaları ve kapak yaptırdım. Kullanmayalımmı.
Bizim bölgede dışarıda kışlatan arıcılar bazen çok sert soğuk olduğunu ve arılarının söndüğünü söylüyorlar.
Aynı köyde arıcılık yapan iki arıcının biri içerde biri dışarda kışlatmış.Tabiki dışarda kışlatanın arıları hemde hepsinin söndüğünü çok kere duyduk.
Ben anlatayım da yaptığımızı…
Baldan çıkışta…
Arıyı iyice sıkıştırıyoruz.
Arı en dış çerçeve dışına dalak örecek kadar hatta dalak örme salkımı yapana kadar sıkıştırıyoruz.
Teşvik beslemesi yapıyoruz. Yavru hızlanıyor…
Sonra malum stok beslemesi, gerekirse…
Kış giriyor, geçiyor ama bölme tahtası/straforu yok…
Ne zaman vadiye ineceğiz o zaman bölmeleri koyuyoruz.
Yani kuluçka başlayıp hızlanacağı zaman…
Kuluçkalık dolana kadar da almıyoruz.
Hatta erken kat atmalarda da ilavede “z” uygulaması yapıldığında kullanıyoruz…
Kısaca kışa doğru gidişte bölme kullanmamak arının salkım yapacağı bölgeyi ayarlaması için çok faydalı oluyor. Sonbaharda çok fazla yavruyu açtırmakta tehlikeli çünkü, salkım bölgesi stoku aşırı kullanılıyor…
Stok beslemesini de yapmadığımızdan arının salkım bölgesinde balı kalmıyor…
Önceki yıllarda hem bölme tahtası hem de geride kalan boşluğu doldurduğumuz kışlamalarda yaşanan koloni gelişimleri ile bölme tahtasız kışa giriş ve çıkış sonrası koloni gelişimleri arasında çok fark yok ama kovan içi temizliği ve arının duvar çerçevelerine yavrulama yapmaktan kaçınmaları istenen davranış olarak çıkıyor karşımıza…
Aslında çok tartışılan konudur bu işler…
Bu içeride dışarıda arı kışlatmanın finalinde arı ölümleri içeride ya da dışarıda olduklarına bağlarsanız, ben şiddetle karşı çıkarım…
Dışarıda ölen koloniler içeride olsaydı yaşardı anlamına geliyorsa hele bu bağlama, arıcılık hakkında bir hayli mesafe katetmeye ihtiyacımız var demektir…
Yok Halil abi soğuktanda arılar sönüyor onu demek istiyorum.
Tabiki bizim köy civarındaki arıcıların ve benim bilgim eksik olduğunu ve kolonileri iyi yönetmediğimizi ön plana çıkarmak gerek.
Halil bey bölme tahtası konusunda ayni yerdeyiz ve dorusunu yapıyoruz arıcı arkadaşlar bölme tahtasını aynı zamanda besleme kabı şeklinede getirebilirler kontradan ve tek aparatla iki işi birden yapacak şekle yanı hem bölme tahtası hemde besleme kabı olur.
http://img801.imageshack.us/img801/5240/resim154.jpg
3 yıl önce yaptığım bölme tahtaları. her iki yüzeyi kontra içi köpük ile desteklenmiş.
Bölme tahtasını aldım,çünkü arı dalak yapmış ve erkek yavru bırakmış,birazda bal koymuş…Amca kazın ayağı öyle değil,sana göstermek için getirmiştim.Ayrıca arı 5 çıtada yavru polen bal var boş yer kalmamış,kabarmış bir tanede petek koydum…
Gürsel bey resimde görünen arı dahada sıkıştırılabılır ama bu mevsim için kışın o bölme tahtasını okovanda kullanmasan nem daha az olur ve arı daha sağlıklı çıkar yaza .
Sayın kabaoğlubal,
resimdeki arı kış sonrası ilk kez açıldı ve içinden bir çerçeve daha alınıp, biraz daha sıkıştırıldı.
Sıkıştırma amaçlı yapılmış iese diyecek birşey yok,bol kazqançlar inşallah oğulada kaçmaz bol bal alırsın.