Kovan aktarımında yardım lütfen

Herkese hayırlı günler.İki kovan arı aldım ANKARA ayaş’ta bakmaya çalışıyorum.Benim sorunum aldığım kovanlardaki petekler küflü ve çok koyu renkte çıtalarından bazıları kırık , kovanlar çok yıpranmış :(. Ben bu arıları yeni kovanlara aktarmak istiyorum. Yeni kovana nasıl aktarıp alıştırmalıyım ? Kararmış ve küflü petekleri değiştirmem gerekir mi ? Çıtaları onarıp kullanmaya devam mı etmeliyim? Cevap verenlere şimdiden çok teşekkürler :-\

Çok kötü durumdaki petekler değişmeli.

Yeni çerçeve kullanmakta iyi olur.

Ama buna imkanınız varmı?

Kovanlarda çerçeve sayısını bilmiyorum.

Sağlam çerçevelere ham petek takıyoruz.

Mümkünse boş bir kovanda kuluçkalığa kötü petekleri topluyoruz.

Kalan boşluğu bölme tahtası veya uygun malzeme ile kapatıyoruz.

Girişi tamamen kapatmamaya özen gösterin

Üzerine ana ızgaramızı koyuyoruz.

Ballığı üzerine ekliyoruz.

Ballıkta duvar kısmına - alttaki bozuk peteklerin üzerinden başlayarak

İyilerinden bir ballı polenli temiz peteği, yanına iki ham peteği ve 4 numaraya yine polenli ballı bir

Peteği koyuyoruz.

Arı güçlü ise bir açık yavruluyu 2 numaraya koyup kuluçkalığı

Ballı, polenli /Açık yavru ve ana arı/ham/ ham/ ballı polenli haline getirip gerekirse yemliği ekleyip

Boşluk kısmı yine kapatıyoruz.

Ballıkta açık yavru olması avantaj sağlar. Genç arılar yukarı çıkar.

Ana arımız ballıkta kalıyor.

Isınan hava yukarıda olacağı ve altta eski peteklerdeki açık yavrular kısa sürede kapanacağı için genç

Arılar ballıkta toplanacak rahatça petek örecek ve ana arıda bu peteklere güzelce yumurtlayacak.

Koloniyi ballıkta petek vererek yoluna devam ettireceğiz.

Alt kısımdaki eski bozuk petekleri hiç ellemeyeceğiz bir daha

Onlar yavrulardan arınınca katı indirip o petekleri alıp ballarını arılara yedirirsiniz.

Yok arılı çerçeve sayısı ve bozuk çerçeve az genelde ballı çerçeveler bozuk ise

Bu çerçeveleri bölme tahtasının dışına alıp, sırlarını bozarsınız arıların geçebileceği küçük bir boşluk

Bırakırsanız arılar petekleri temizler.

Temizlenen peteği alıp eritirsiniz.

Çok sağ olasın Hüseyin Basri ÇALIŞKAN kardeş. Sorunum büyük ölçüde çözüldü. Sabahtan teoriye geçeceğim. Arılarımın biri 6 ikincisi 7 çıta. Arılara şurubu 1-1 veriyorum. Bu işlemlerden sonra ekstra beslemeye gerek var mı? Saygılar.

1/1 e devam. Eğer yemlikleriniz 4 bölmeli plastik yemlikse 1 bölümüne biraz kek koyabilirsiniz.Birde küflü polenli çerçeve varsa onu kovandan çıkartınız.

Eyvallah, yarın kontrol var :D. Bu söylediklerinizi yapacağım.

Foruma hoşgeldiniz, Ayaş’ın neresindensiniz?

Başayaş’dan değil. :slight_smile:
Ben Kenan beyle tanıştım. Ayaş merkezden.

Başayaş ve Orta Bereket olmadığı kesindi de :slight_smile:
Ee biz de tanışırız öyleyse :wink:

beş kovan aldım kovanlar ve arılar iyi durumda.fakat ben … … kovan aldım arılarımı bu kovanlara aktarmak istiyorum.
nasıl yapacağım?biraz tedirgin ettiler beni.arkatarım yapsam arılara zarar verirmiyim lütfen bilenler yardım etsin.(özel plastik kovan)

Arıcılık deneyiminiz hiç yoksa, bir arıcı arkadaştan fiili yardım alsanız daha sağlıklı bir aktarım yaparsınız.

Aktarım esnasında yaşanan sorunlar:

• Arı usulüne uygun açılıp çıtaları çekilmezse, ortalık savaş alanına dönebilir.

• Çerçeveler birbirine uyumsuzsa sorun çıkar, üzeri arılı çerçeveyi yeni kovana yerleştirmeye uğraşırken yine ortalık savaş alanına dönebilir.

• Yetersiz deneyimle en büyük sorun aktarım esnasında ana arıyı düşürmektir.

Kovan aktarımı arı bakmasını bilen arkadaşlarımız için çok zor bir olay değil.

Eski kovanı yerinden kenara kaldıracaksınız.

Yeni kovanı kesinlikle eski kovanın yerine koyacaksınız.

Yeni kovanı başka bir yere koyarsanız, arılar kovanları şaşırır.

Normal arıcılık kurallarını yerine getirerek, eski kovandan çektiğiniz çıtaları yeni kovana, sıralarını bozmadan koyacaksınız.

Aktarım esnasında yaşanan en büyük sıkıntı, eski çerçevelerin yeni kovana büyük gelmesidir.

Önce böyle bir sorun olup olmadığını test edin. Eski çıtaları ölçün, yeni kovan çıtası ile karşılaştırın.

yardımlarınız için teşekkür ederim.yanıma deneyimli birini çağırmam gerekiyor sanırım.bütün kitapları ve teorik olarak yapacaklarımı okudum ama tabi deneyim farklı.inşallah yardımlarınızla kısa zamanda öğrenirim.

Teorik bilgi elbette gerekiyor.

Ama ilk başlangıçları deneyimli kişilerle yaparsanız daha hızlı yol alırsınız.

Ben de 1996 yılında kitaplardan okuyarak ve hiç kimseden yardım almadan başladım.

İlk aldığım arılar da aşırı hırçın çıktı.

Acemilik de yanına eklenince, arı bakımı demek ortalığın savaş alanına dönmesi demek oluyordu :slight_smile:

Ben bir kovan açtım mı, 200 metre ötedeki insanlar zıplamaya başlıyordu.

Bu açıdan başlangıçta arıcılık tecrübesi olanlardan yardım almak ya da onlar kendi arılarına bakarken yardım etmek, en doğru başlangıç yöntemidir.

Bu hırçın çıkan arılar ana arı değiştirilerek sakin hala dönüştürülebilir mi?Siz nasıl yapmıştınız?

arıları ne sıklıkla kontrol etmeliyim. kovanları hergün açmak doğru olmaz sanırım. çalıştığım için vaktim kısıtlı.arılar çok çalışıyorlar kanola tarlasındalar çabuk oğul verirlermi nasıl anlarım …

bende kovan aktarımı yapacakdım ama 2 gundur havaların fırtınalı ve yağışlı olmasından dolayı yapamadım ustatlar soğuk havalarda kovanın kapağının dahi acılmamasının gerekdiğini soyluyorlar okuduğum kadarıyla bu nedenle aktarım yapmadım

kovanımın birinde 10 cıtaya ulaşmış arılarım var sabah 8den akşam 6 ya kadarda oğul atarlar belki diye başlarında bekliyorum acemilik zor zanaat:D

Bir arı kolonisi oğul vermeye niyetlendiyse, önce bir yeni anaarı üretmek zorundadır…
Yeni anaarı oluşumu için ise ilk iş olarak bir işçi arı kurtçuğu, anaarı kurtçuğu haline getirilirken bu kurtçuğun bulunduğu petek gözü de anamemesi haline getirilir.

Arılarını haftada bir kez kontrol eden her arıcı bu anamemelerini görüp gerekli önlemleri alabilmeli. Önlem alamıyorsa bile bazı uygulamalarla kendi istekleri doğrultusunda yeni koloniler oluşturarak koloninin kendiliğinden oğul vermesini önleyebilmeli.

‘‘Ağaç tepelerinden doğal ve kaliteli oğul toplamanın da zevki başka oluyor’’ diyenlere sözüm yok.

Kendimi acemi saydığım yıllar boyunca bana en kolay gelen iş kovan aktarmak oldu.
Sıkıntı yaşamayışımdaki en büyük etmen tüm çerçevelerin tüm kovanlara kendi kovanlarındaki kadar uygun olmasındandı. (Çok nadiren karşılaştığım uyumsuz çerçeve hikayelerini de şimdi hatırladım ya, neyse… :slight_smile: )

Uyguladığım kovan aktarım yöntemini madde madde açıklamaya çalışayım:

1/ Kovana birkaç puff duman verilir; üç dakika sonra tekrar duman verilir ve üç dakika daha beklenir;

2/ Çerçevelerin aralarında fazlaca çapak petek olmadığı görülür. Çerçeveler birbirine fazlaca yapıştırılmışsa önce bu çapaklar temizlenir; aktarma işlemi bir-iki saat sonraya ertelenir ve bir saat sonra kovan, sarsılmadan bir metre kadar geriye alınır;

3/ Mümkünse aynı anda bir yardımcı tarafından, mümkün değilse en kısa zamanda, acele etmeden, hemen, sakince yeni kovan eski kovanın yerine (Murat Bey’in de özellikle belirttiği gibi tam olarak aynı yere) konulur;

4/ Artık işin daha kolay fakat daha önemli aşamasına geldik… Körüğümüz gereğinde kullanılmak üzere hafif hafif tütmektedir…
Bir metre kadar geride duran eski kovandaki arılı çerçeveler tek tek, fazlaca sarsmadan ve oyalanmadan alınır; eski kovandaki konumları hiç değiştirilmemek kayd ü şartıyla yeni kovana yerleştirilir. Çerçeveler birbirine iyice bitiştirilir.

5/Hepsi bu… Kovan kapatılır.

Kovan aktarırken hiçbir zaman eski konumu koruyamam…

Mutlaka yavru alanını düzenlerim.

Hiçbir şey yapamasam duvarları ters yüz ederim.

Halil bey. Duvarları ters yüz etmenin amacı, dışta kalan boş yerlerin yavruya açılmasımı? Nedendir?

Koloni yönetiminin ince ayarları tecrübesine sahip olanlar elbette yavru alanını vs yeniden düzenleyebilir.

Ama yolun başındaki arkadaşların yapacağı en iyi şey arının kendi düzenini bozmamaktır.

3-4 yıl önceki bazı mesajlarımızda, polenli alan ile kapalı yavrulu alanı birbirinden ayıramayan yeni başlamış arkadaşlarımız vardı.

Bu açıdan karışıklığa mahal vermemek için aldığın çerçeveyi aynı yere koymak en iyi yöntemdir.

Arı sırrına ve diline vakıf olduktan sonraki aşamalarda, arının yavru düzenini genişletmeye zorlama yöntemleri uygulanabilir.

yan yana duran 4 adet kovanımın altlarında meyva kasaları var ben bunların altlarına köşebent demirden tezgah yaptım ama bunu nasıl degiştirecegimi tam olarak bilmiyorum yeni tezgahı kovanların tam olarak önüne veye arkasına koyup kovanları öne veya geriye bir kovan boyu yerlerini degiştirsem nasıl olur