Yeni yaptığım kovanlardan ilkini bugün akşam güneş batmadan 1 saat önce aktardım. İlk defa yaptığım bir şey olduğu için arılar biraz fazla tepki gösterdi zannediyorum. Bu kendi varsayımım tabiki. Kovan aktarma sırasında havada epeyce uçuşan arı vardı birazda huzursuzlardı sürekli saldırmaya çalışan 10 ile 15 arasında arı vardı. İğne yemeden aktarmayı başardım. Ama dikkatimi çeken bir durum oldu. Aktarmanın sonunda eski kovanda kalan arıları yeni kovanın önüne serdiğim beze silkeledim, bu aşamada bir kısmı biraz sinirlendi ama asıl mesele bir kısım topluca üst üste birikmiş can çekişen bir kısım arı vardı. Bir avuç kadar diyelim. Bunların arasında herhangi bir yabancı arı yoktu. bezi topladıktan 10 dakika sonra kovan önünü kontrol etmeye gittiğimde 10 dan fazla sarı arı diye tabir ettiğim yabani arı can çekişen arılara saldırıyorlardı.(10 dan fazla diyorum dikkat etmeyince bukadar fazla oldukları belli olmuyor enaz 10 tanesini orada öldürdüm) . Ama direkt kovan girişine yada kovana saldıran yok. Bizim can çekişen arılarla boğuşanı ayağımla ezmek suretiyle belki 10 tanesini öldürdüm. BU CAN çekişmekte olan arılar kovanı açmadan önce benim kovan girişinden verdiğim dumandan mı etkilendiler yoksa yabani arılarmı birşey yaptı. Kovan girişine direkt olarak 3 üfleme yapmıştım. Körükte yanan yumurta kolisi ayrıca bulunduğum bölgedede epeyce yabani arı var. Yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum iyi akşamlar dilerim.
sayın, haracmezat ,
inşallah yeni kovanlarında ,rahat ve bereketli olurlar ,temennimiz bu yönde
kovan aktarma durumlarında her zaman olmasada bazen, sizinde belirtmiş olduğunuz saldırılar olabiliyor,
tabi bunda etken çok fazla , mesela ,gürültülü çalışmak,rüzgarlı havada açmak,birkaç arı sıkıştırmak,
değişik kokulu kovana koymak,önceki kovan ile değişen kovanın birbirine,özellikleri,ve renkleri , tutmaması durumunda uçuşların daha yoğun olması ,
arının eski kovanını arıyor olması ,uçuşların yoğunlaşmasına sebebiyet vermesi gayet normal
fakat her özelliği ile , aynı kovana aktarılan arılarda, daha sakinlik görülebiliyor,
tabiki diğer aktarma kurallarına uyulduğu taktirde
ölmüş olan arılar hakkında ise tahmin yürütmek gerekirse ki fazlada seçeneğim yok
aktarma yaptığınız sırada sizin ,çerçeveleri çekerken yaptığınız sıkıştırmalar sonucu ölmüş olan arılardır diyorum
yada körüğü kovana iyice yaklaştırıp hızlı şekilde duman vermek istenirse
arıların kanatları ,körükten çıkan sıcaklıktan dolayı zarar görmüş olabilir
sarıca arıların orada olması bunları onlar yaptı ,anlamını çıkarmamak gerekir
tabi kovan önündeki sakat arıları götürdükleri de bir gerçek,bir çoğumuzun karşılaştığı bir durum…
arıcılık hayatında başarılar,kolay gelsin
Hüseyin Bey; arı aktarmanızı hiç beğenmedim. Kısaca bu konuda size bilgi vermek istiyorum. Arı aktarması yaparken günün 10.00-12.00 veya 14.00-16.00 saatlerini seçmelisiniz. Temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş taze kovanı aktaracağınız arılı kovanı bir kenara çekerek onun yerine koyacaksınız. Eski kovandan çıtaları tek tek alarak ve sarsmadan eski kovandaki sıraya uygun olarak yeni kovana yerleştireceksiniz. Eski kovanda bulunan kurumuş ve çok eskimiş çıtaları yavru ve ana arı kontrolü yapıldıktan sonar, larva, yavru ve yumurta yoksa yeni kovanın içine silkeleyeceksiniz. Sizin yaptığınız gibi kovanın önüne değil. Çünkü yeni çıkmış yavrular tekrar kovana dönemezler. İptal ettiğin peteklerin yerine varsa temiz kabarmış çıtalar, yoksa yeni petek takılmış çıtayı ballı ve yavrulu her iki çıta arasına gelecek şekilde yerleştirilir. Petek taşıma işi bittikten sonra, eski kovanın tabanında kalan arılarda yeni kovana silkelenir. Taşıma işleminden sonrada kovana şerbet verilir. Taşıma işlemi tamamlanmış olur.
Çağlayan Bey yanlış mı anladım acaba, her iki ballı ve yavrulu çerçevede bir, bir tane temel petekli çerçevemi vermemiz gerekiyor.
Biz petekler kabartıldıkça birer tane yan taraflara ilave ederek bu işlemi yapıyoruz.!
Sayın çağlayan:
Ballı ve yavrulu iki ÇERÇEVE arasına yeni petek takılmış ÇERÇEVE verilmez.
En sonunda arıları yeni kovan içine silkerken eski kovandaki pislikleride yeni kovana döktünüz.
Demek ki öne yayacağın bir çuval üstüne arıları silkmek daha iyi olacak.
10.00 -12.00 veya 14.00-16.00 arası işlem yapıyorsunuz, 12.00-14.00 arası veya 16.00 sonra neden olmuyor?
Aradan 5 sene geçmiş Soruyu soran belki bu işin uzmanı olmuştur bu arada
Sayın Çağlayan,
Saat sınırlaması getirirseniz, 200 kovanı olan arıcı aktarmayı kışa ancak bitirir.
Gündüz ise iş yapılır. Hava soğuksa tabanı temizlersin.
Kovanı silkelerken fıtık olursunuz. Arıların hepsi kolay kolay dökülmez, hele güçsüz birisi silkeliyor sa zor döker. Silkeleme konusuna Murat AKIN hocam açıklık getirmiş.
Kovan aktarırken eski kabarmış peteği, kabarmamış petekle değiştirmek erken olur. Kuluçka için şimdilik eskiler dursun, petek kabartma hızlanınca değiştiririz.
Ayrıca çerçeveyi sırasıyla aktarmak ta şart değil. Eğer kuluçka alanını hızlı genişletmek istiyorsak, küresel genişleyen kuluçka alanını elips şekline sokabiliriz.
Anayı bulup, gerektiğinde kanadını kestikten sonra ben genelde ikişer ikişer çerçeve aktarıyorum. Kovanı yere serdiğim çuvallara çarparak arıyı döküyorum, kanat kestiysem rampadaki işçi arılara şerbet sıkıp rampaya ana arıyı bırakıyorum. Ana arının girdiğini gördükten sonra tamamdır. Gençler girene kadar rampa dursun.
Haziran Ayinda saat10-12den14-16 ya kadar olan süre böyle bir islemin yapilmamasi gereken zamandir.
Tamamda sebebi nedir?
Bu kural, gökten vahi ile inmiş gibi oldu
Tövbe Hasaa Bu Nasil bir benzetme yahu?
sebebi yagma tehlikesidir, ve bence biraz pratigi olan her Arici bunu bilir.
yanlis sa düzeltin lütfen.
Nektar akimi varsa ari donup bile bakmaz, hangi ay olursa olsun.
dogada birsey yok ise o zaman yagma tehlikesi olabilir.
Arılıkta görülür bir yere duvar saatimi asalım yani…
Saat 10 dedi iş bırakalım…
Her Arılığımda 30-50 kovan var…
Sıradan başlarım kontrole tepki varsa diğer başa geçer başlarım. TepkiDevam ederse hızlı bir şekilde notlarımda bulunan acil işleri halledip diğer arılığa geçerim…
Günden güne, gün içerisinde arılar tepki verebiliyor…
Nektar gelişi olsun hava Şartları olsun yavru atışının yoğun olduğu dönemler olsun buna etki ediyor…
Hava kararmasına rağmen arılıkta Çalışmaya devam ettiğim oluyor…
Yani şu saatte kovan aktarılmaz demek yerine şunu- bunu yaparsak arılar hırpalanmamış olur desek daha verimli olmaz mı?
Saate endekslenmesi bence de tutarsız.
Benim Bahcede bir Termo/Barometre var,aslinda birde saat assam hicte fena olmaz.nihayette günü saatle yasayan insanlardan biriyim,yaz saati uygulaniyor;yok ben kis saatine uyarim diyemiyorum mesela. maksat, anlasildigi üzere, yagma riskine dikkat cekmekten ibaretti.
Arilarin dikkate aldiklari bir zaman ve sicaklik deger leri var ama,
Genelde Ogul arkadasin verdigi saatlerde cikiyor degilmi…
Saat 10 00 Hazir Dikkat basla! süre bitti stop, yok daha neler.
Selamlar.
Ben Güneşe göre giderim…
Hava güzel ise arılığa gider, bozuk ise atölyeye geçerim…
Haftanın 40 saati çalışan biri olarak bir kovana müdahele edecek bir durum varsa o koloninin dediği değil benim dediğim olur
Bunu yaparken tedbiride elden bırakmamak Lazım. Yağma ve diğer riskleri minimuma indirmek için hepimizin bildiği önlemleri alıp yapılacak işlemleri zamana yaymakta fayda var. Tüm işler bir günde olacak değil.
Örneğin 2 kovan sabah aktarılıp 2 kovan öyleden sonra aktarılabilir…
Kovanları gerektiğinde mi aktarmalı, yazlık kışlık olacak şekilde değiştirmek için altı ayda bir mi aktarmalı, kıştan çıkınca ya da bal alımından sonra mı yapmalı? Yoksa kafamıza göre mi takılalım.
Benim kovanlarım plastik tabanlı, bir yıldır arı bakıyorum, kış için ahşap tabanlı kovan alıp mevsimine göre kovan kullansam nasıl olur diye düşünüyorum. Çok kovan olmayınca bu mümkün olabilir. Ne dersiniz?
Kış çıkışı aktarılması kesinlikle yapılmalı.
Mevsim itibariyle kovan aktarımı yapabilirmiyiz?
Sakıncaları ve izlenecek yollar nelerdir arkadaşlar.
Yapılabilir ama,yağmacılık yönünden risk oluşur.
çok mecbur kalınmadığı sürece yapılmamalıdır.
çok mecbur değilseniz aktarmayın.
aktarmak zorunda iseniz,
aktarılacak kovanı yerinden alıp yan tarafa koyun
boş kovanı,aynı yerine koyun
çerçeve sıralamasını hiç bozmadan seri bir şekilde hızlıca aktarın ve kapatın
giriş deliğini biraz daraltmanızda fayda vardır.
etraftaki yağmacı arıları bol dumanla uzaklaştırın.