İbrahim Bey,arılığınızda başka zayıf koloniler yok mu?
1-2’şer farklı kolonilere de dağıtabilirsiniz.Bu daha kolay olur.
Ara bölme tahtasının dışına,arılı peteği birazcık aralak bırakarak koyuyorsunuz.Kısa süre sonra onlar kendileri analı tarafa geçiyor zaten.Ama ara bölme tahtasının her iki tarafına küçük bir geçiş mutlaka olmalı.Eğer yoksa 1-2 gün sonra sizin ara bölme tahtasını kaldırıp birleştirme amacıyla koyduğunuz arılı çıtayı yanaştırmanız gerekir.Bu işlemde koku kullanmaya bile gerek yok.
5 çıtalı zayıf dediğiniz koloniyi de birleştirdiğiniz koloninin yerine kaydırırsınız tarlacılar da o koloniyi güçlendirmiş olur.
Unuttuğum bir şey daha var.Eğer farklı kolonilere dağıtırsanız bu işlemi bir seferde yapmayın.Zamana yayın.
Yumurtlamayan anayı da en sona bırakıp sıkın boğazını gitsin.
ibrahim bey,arılıkta 5 ve 6 çerçeveli kovanlar var,bu dediğiniz dağıtma işini yapabilirim teşekkürler.
Ali bey,bu ananın yumurtayı bıçak gibi kesmesini çözemedim,hasattan sonra anayı değiştirmiş çiftleşmemiş de olabilir.
kovanın kısa özgeçmişini anlatmak istiyorum, kovanı nisan ayında 3 çerçeve olarak satın almıştım, haziranda kat verdim 13 çerçeveyi gördü 5 çerçeve balınıda aldım ne olduysa bundan sonra oldu zaten.
Arkadaşlar,(yumurta atmayan ana) dün forumda sordum arkadaşlar öneride bulundular,çerçeve sayısı az olan diğer kovanlara birer çerçeve dağıttım acaba kırarlarmı diye endişe ettim ama kırmayı bırak dışarı çıkmak isteyen arıları iki üç arının zorla kovana soktuklarını izledim,(dağıtma işi akşam üstü bölme tahtasının boş tarafına yapılması gerekiyor.)
üç çerçeve halen mevcut kovanda duruyor onlarıda ilk fırsatta aynı teknikle birleştireceğim.
böyle yumurta sorunu olan anayı veya anasız kalmış kovanı en güzel birleştirme şekli bence bu.herkese kolay gelsin.
üstatlar benimde aynı sorunum var ama benim 2 kovanım var ikisininde anasını değişmiştim birtanesinde hiç sorun olmadı diğeri benim verdiğim anayı kesti kendine yeni ana yaptı ama yaklaşık bir aydan fazla oldu yumurta atmadı günlük nede kapalı yavrusu hiç yok kolonideki arı sayısı 4 te 1 e indi bu saatten sonrada döllenip yumurta atacağı yok diğer kovanla birleştireyim diyorum ama hiç tercubem yok burda okuduğum kadarıyle ana olmayan bir çerçeveyi diğer kovanın bölme tahtasının dışına koyayım bunu her akşam yapayım zaten iki çerçeve var yada yok iki akşama veririm yavru atmayan anayıda boğazini sikayım :)) atayım gitsin doğru olurmu veya başka türlü nasıl birleştirme yapılır ? yoksa seneyi görmez havalar çok güzel gitti karadenizde kovanda yem sıkıntısı yok polen bal dolu diğer çerçeveleride buz dolabında saklayım martda veririm onlara tabii çıkarsa marta
üstatlar
birleştirme işini daha yapamadım vaktım olmadı ancak bugüne
sanırım yumurta atmayan anayı kestiler çünkü arılarda bir huzursuzluk gözlemledim kovanı açarken çokuğultı yapıyorlar birde kovanın dışında arılar mevcut giriş deliğinin orda diğer kovan ise gayet sessiz bügün gazete kağıtı ilen birleştirme yapacağım ana yok sanırım kovanda ama yinede gözden geçireceğim gazete kağidını tornevidanın ucuyla deleceğim birkaç yerinden de bu böyle kaçgün durması gerek kaç gün sonra alayım üstekini malum havalar gittikçe soğuyor kasımın neredeyse sonuna geldik kovanı ısıtamazlar üşümesinler analı kovan üstemi olacak alttamı hangisini üste koymam gereek
Kolay gelsin Teşekürler
Zeki abi birleştireceğin arı güçlü ise sinek teli ile birleştirirsen risk daha az olur… Ben 4 gün sonra sinek telini alıyordum sorun olmadı, gazetede güçlü arı 1 günde birleşir burda ana riske girebilir…yalnız üstteki arıya kayık sulukta şerbet vermek lazım susuz kalmasınlar… kolay gelsin
üsteki arıya şerbetmi yoksa sumu vereyim yemden sorunları yok petekler bal ve polen dolu
oyle niki katı arıya yeterede artar bile bugün gidip birleştireceğim havada bira soğuk ve bozuk yağabilir bugün yarın da yapmasam havalar iyicene soğuyor kışa girdik dahada soğudumu kovanları açmakda risklı olur
anasını bulmaya çalışacağım ama sanırım kesmişlerdi ana memesi yapma şanslarıda yok zaten yavru yoktu kovanda seneye çikma şansi yok zaten kovanın en azından yarısını kurtarırız arıların
kolay gelsin ilginize teşekürler
ilk arı kışlatmam sanırım hüsranla sonuçlanacak :((
Merhabalar
abilerim benimde 4 cıtalı kovanda ana arı yok baktım bulamadım 2 cıtalı ana arısı olan kovanla birleştirsem olurmu ve tavsiye edicek oldugunuz sistem nedir ana arı alıp versem olurmu ?