Kovan boyama ve değişimi

Arkadaşlar merhaba bugünlerde yeni kovanlar alıcam ve bu kovanlar İmamoğlu tipi arı kovanı olacak polen tuzaksız ben bu kovanları getirdiğimde sadece vernik ile kaplanmış olacak bu kovanları ne tür bir boya ile boyamamı önerirsiniz ve hangi renge boyamam daha iyi olur ve eski kovanlarımıda temizleyip boyamak istiyorum acaba kovanın içinide vernik ile boyasam sıkıntı olurmu ne tür bir faydası olur bana

Eski kovanların rengi biraz farklı 5 tanesi beyaz diğerlerğ çok eski olduğu için boyaları dökülmüş ve oldukça fazla yıpranmışlar nasıl tamir ederim ve kovan değişimi sırasında arı kovanı şaşırırmı acaba

Eski kovanları kazıma ve zımparayla temizleyin.

Güneşin altına koyun, güneşin sıcaklığını alsın sıcakken bezir yağ sürünüz, gerekirse 2 kat sürünüz.

Bezir yağı kurumadan plastik silikonlu dış cephe boyasıyla boyayınız. Bezir kurumadan yaparsan boya daha iyi yapışma sağlar.

Plastik boya olmaz dersen yağlı boya yapabilirsiniz. ama plastik boya esnek olduğundan kuruyunca dökülme olmaz.

Kovan içine boya ve benzeri bir işlem yapılmaz boya kokusu baskın olduğundan arıların kovan terki veya ana kesmesi olabilir.

Ülkemiz genelde bol güneş aldığından kovan rengi olarak beyaz seçilir. beyaz renk olan kovan içine sıcaklı etkisi az olur.

Boya konusunu Murat abi cevaplamış.Benim kovanlarım da eski en yenileri çorum iskilipten 3 yıl önce almıştım onlar bile deforme olmuşlar.Tabi kovanı kullanan arıcının da kullanımına bağlı kovan ömrü.Neyse ben şöyle yaptım eski kovanlarımın içini güzelce spatulayla temizledim,sonra pürmüzüm memlekette kaldığı için kovanların içinde kuru ot yakıp ateşle dezenfekte etmeye çalıştım,ateşten sonrada sade elma sirkesiyle kovanları dezenfekte ettim ve güneşin altında 1 gün beklettim.Sonrasında eskiyen kovan alt havalandırma deliklerinin tellerini yeniledim,sonra 1 kg luk ahşap dolgu macunuyla kovanların deliğini govuğunu çatlağını sıvadım.Çürük olan yerleri temizleyip uygun ölçüde tahta parçası ile tıkadım ve dolgu macunuyla güzelce elimden geldiği kadar sıvadım.Uçuş tahtalarını söküp plastik uçuş tahtası vidaladım ve son olarakda taşıması kolay olsun diye büyük boy el kulpu vidaladım.Memlekete gidince kolonilerim ovalık biryerde sabit kalacak seneye baharda hepsinin yani sağ çıkanların kovanlarını yenileyip eskileri ana arı üretiminde kullanıcam.Eski kovanlarınızı atmayın ise yarar duurmdaysa ana arı veya yavru arı için kullanabilirsiniz.

Kovanın ömrü kullanan arıcının yanında ağacın kalitesine ve cinsine de bağlıdır.

Bir İmamoğlunda yapılmış kovan alırsanız ölçüler standart değildir ama işçiliği iyi olmasına rağmen yapılan kereste kalitesiz olduğundan ömrü kısa olur, çünkü adam orada o keresteyi bulabiliyor