Bu olay, başına gelen varmı? kovanı değiştirmek istiyorsunuz. kovandan 15-25 arı saldırması gerekirken 1000 tane arı saldırıyor. bu durum beni çok kaygılandırdı. her baharda nisan aylarında kovan aktarma işinden vaz geçtim ne yapacam bilmiyorum. yoksa kovan değişimi şubat, mart gibi daha erken aylardamı yapılmalı. Bendemi hata, arıda mı bulamadım. sayın arkadaşlar cevaplandırırsa sevinirim. saygılar…
Malumunuz üzere soğuk havaları yeni atlattık dolayısıyla pek çok çiçek ya yandı yada savdı yada uzun süre kapalı kalan arılar balı az olduğundan sitresliler.Benim arılarımın yanına yanaştığımda dahi saldırmalarına rağmen işlem yapmadan önceki akşan şerbet vermemden olsa gerek dün kovanlarımı aktardım.Yanımdaki arkadaş Maşallah ne kadar uysal benimkiler çok hırçın diyordu.Ben şahsen uygulama yapmadan önce arıların azda olsa beslenmesi taraftarıyım daha tecrübeli arıcılarımız ne düşünüyor bu konuda
Arkadaşlar arının hırçınlığına sebep ,hava şartları,açlık ana arının yokluğu,ter kokusu vs olabilir fakat en birinci etken ırk özeliğidir.Ben 2007 de Lüleburgazdan satın aldığım arılarla çalışıyorum ve köydeki evin bahçesinde,mahalle içersinde.İçlerinde de maskesiz rahatlıkla geziyorum.Arkası yol,görüntüyü kapatma amaçlı sadece o tarafa branda çektim ve 5 m önünde de bakla ekili,eşim de gelen misafirlerde bahçede rahatlıkla geziyor.Bazen çok terliysem bir veya iki intihar komandosu çıkıyor,onun dışında bal sağımı da dahil hiç kimseye ,bir zarar gelmedi.
Selamlar Mehmet Gençünal
Elbette hırçınlık ırk ile çok ilgili. Özellikle aşırı melezleşmiş arılar hangi ırkın melezi olursa olsun, bazen afrika arılarını aratmıyor.
Fakat bir de dönemsel hırçınlıklar oluyor. Normalde sakin olan arılar birden agresifleşmeye başlıyor.
Burada anlatılan durum da bununla ilgili gözüküyor.
Arkadaşlarımızın belirttiği gibi, arıların gıdasının azalması, hava durumu, nektar polen akışı olmayışı, yağmacı tacizleri yüzünden kovanın savunma alarmında olması gibi nedenlerle arılar daha saldırgan hale gelebiliyor.
Şubat ayında bazı haftasonları arılara şurup vermek için bile maske takıp eldiven giymek zorunda kaldığım anlar oldu.
Fakat bu haftasonu maske giymeden körük yardımıyla 10 kadar arıyı temiz kovana aktardım. Hepsi kuzu gibiydi.
Çünkü yiyecekleri bol, hava güneşli, polen gelişi süper, ortalıkta şerbet bal bıraksanız da yağmacılar görülmüyor. Böyle şartlarda arılar olabildiğince sakin oluyor.
Arkadaşlar yeni kovanlar yaptırdım ama yeni kovanlarımı farklı renklere boyadım. Kovanları değiştirirken bu farklı renklerden dolayı arılarım agresifleşirmi? Geçen yıl kovanlarım satın aldığımda kendi kovanlarıma aktarırken büyük sorunlar yaşadım. Yaklaşık bir ay boyunca saldırganlıkları geçmedi. Acil olarak cevaplandırırsanız teşekkür ederim.
Sayın Platon2005,
Arıcılık kitaplarında kovanların sarı, mavi ve beyaz boyalarla boyanması gerektiğine dair bilgiler mevcut.Ancak sizin arılarınızın agresifleşmesinin kovan boya rengi ile doğrudan alakalı olduğunu düşünmüyorum.Buna sizin yaptığınız yanlışlıklar neden olmuştur.
Kloni aktarımı yaparken verdiğiniz rahatsızlıktan dolayı agresif hale gelen arılarınızın kovan kapağını bir kaç gün açmamanız gerekir.Aksi halde bahsi geçen kızgınlık durumları süreğen hale gelecektir.Arılara her yaklaştığınızda toplu taaarruzlara maruz kalacaksınız.
Arı aktarım işinde farklı renkli kovanlara yaparsanız sıkıntı çekersiniz.
Aktarma işlemi yapmadan bir kaç gün önce kovan önünü kaplayacak şekilde bir renkli bir parça koyup, bu renge alışınca aynı rengi yeni kovanın önüne de koyarsanız, ve kovanı da aynı yere koyarsanız sıkıntı olmaz.
Erdal ve Murat bey sizlere teşekkür ederim. Geçen yıl başladım ve ilk ürünlerimi aldım ancak bazı koularda bilgilerimin çok yetersiz olduğunu biliyorum. Artık çok sizler için çok basit olabilecek sorularımı da hoşgörürsünüz umarım.))
Ne demek kardeş. Siz sorunlarınızı yazın mutlaka burada cevap bulacaksınız. bizlerde en basit konuları bile sorarak öğrendik halada sormaya devam ediyoruz.
Zaman zaman başka arıcıları ve arılıklarını ziyaret ediyorum Bazılarının arılıklarında arılar gayet sakin çalışırken. benim arılarımın hırçın ve saldırgan oluşu canımı sıkıyor. Arlığımda karniol, kafkas ve karadeniz ırkı arılar mevcut.Saldırganlıklarını nasıl önleyebilirim.
sn arıcı kardeşim
arılar hırçınlığı hususu çok şeye bağlıdır
abilerimiz bunları söylemiş zeten
fakat birde ben bir şey söyleyeyim
hırcınlığın birazda bakımla ilgisi olduğunu unutmamalı
sen arıya nasıl davranırsan arıda sana öyle davranıyor
mümkün oldukça arıya bakarken hiç arı ezmemeye dikkat ederim
zira her bakışta arı ezilmeleri olan kovanlarda zamanla saldrırganlık kalıca hale geliyor
ezilen arının zehir kesesi patlar
ve kovana yayılır sonrasıda
arılar sarmaya başlıyor
ümüt ediyorumki
birinci körüklü bakımla
ikinside bakımda dikatli olunursa
hırcınlığın azalacağını düşünüyom
ben bu 2 şeye dikkat ediyom
ve şükürler olsun kolay kolay arı sokmasına maruz kalmıyorum
saygılar
ben arıları alırken ekim sonu idi aldığım kişi en kalınından eldiven ayakta çift çorap giydirdi ya bu kadar saldırgan mı bunlar ya hiç sorma yiğenim fena saldırıyolar dedi kasım ayında kendi bahçeme getrince adam gibi bi yiyecek kontrolü yaptım sardım sarmaladım bıraktım kışa şubattan itibarende açmaya başladım halil abinin tavsiyesi ile 14 şubattı ilk kovanı değiştirdim aşırı nemden mart içindede diğer 4 kovanı değiştirdim hiç sorun yasamadım hatta kısa çrpla terlikle giriyorum biraz sakarlığm olmasa eldivende takmayacamda sakarlık hat safhada ha burada hiç kesilmiyor rüzgar rakımda 1400 civarı
selam arkadaşlar. 10 haziranda arımı uzaktan ev yakınına getirecem. getirince kovanı değiştireceğim. ilk defa yapacağım bu işde dikkat edeceğim hususları biraz detaylı yazarsanız çok sevinirim. teşekkür ederim