Değerli Arıcı Arkadaşlar Bana bundan 2 ay önce arkadaştan 3 çıtalık bir arı hediye edildi daha sonra diğer arkadaşlarda vermek suretiyle 10 adet kovanım oldı kimi 5 çıta kimi 8 çıta bunların kovanları eski olduğundan yeni kovanlara nakletmek istiyorum bunu nasıl yapabilirim cevap verirseniz sevinirim.
Hayırlı ramazanlar arkadaşlar.Benim arılar bir acayip petek yapıyor çıtanın altına hiç dokunmuyorlar üst taraflarını birbirine bağlıyorlar çıtaların ustüne bez ertüm beze petek yapıştırıyorlar çıtaların üstünü kabartıyorlar daha öncede yazmıştım arı cinsinden olabilir diye cevap verilmişti Ben şimdi ana arıyı değiştirsem olurmu acaba cevap yazarsanız sevinirim.Teşekkür ederim…
Yeni kovanlarınız var herhalde bu soru geldiğine göre…
Öncelikle eski kovana körükle dumanı veriyoruz ve bu kovanı yerinden kaldırıp, arkaya uygun bir yere alıyoruz.
Yerine yeni kovanı koyuyorsunuz. Arkadaki eski kovandan çerçeve sıralarını bozmadan öndeki yeni kovana sırası ile itinalı bir biçimde aktarıyorsunuz. Aktarım esnasında ana arıyı görmek için çerçeve üzerindeki arılara bakmakta fayda var.
Ana arıyı göremeseniz de sorun değil. En sonunda eski kovanda kalan arıları, yeni kovanın önünde ters biçimde sertçe yere vurunuz ve arıların yere dökülmesini sağlayınız. Yine her ihtimale karşı ana arıya bakınız yerlerde kalmasın…
En büyük problem ise, çerçeve boyutlarının uymamasıdır. Eğer uzun gelirse, uçlarından arıları yeni kovana silkeleyip biraz kesmek; eğer kısa gelir ise yine arıları silkeleyip, uçlarına çivi çakmalısınız.
Eski kovan ile yeni kovan yer değişikliğinde arılar renk farklılığı da varsa bir tedirginlik yaşarlar ancak bir süre sonra normale dönerler.
Tüm kolonileri aktarma yapacaksanız, yanyana kovanları değiştirmekten ise birer atlayarak yapmalısınız. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise bugünlerde yaşanan yağma olayları. Bu durumda kovan değiştirmenizi tavsiye edemeyiz.
Çerçeve yan çıtalarının genişliği 37 mm. olması gerekiyor. Muhtemel sizin bu yan çıta genişliğinde sorun olabilir. Arı ırkından ziyade çerçevelere bakmakta fayda var.
Kovan değiştirirken kovan önyüzüne arıların iyi algıladığı renklerden büyükçe bir işaret konulup bir kaç gün bekletilirse, bu işaret aktarılacak kovanın yine aynı şekilde ön yüzüne konulursa ve kovan aynı yere konulursa arılar yeni kovanı seçiçilikte zorluk çıkarmazlar, ve yeni kovana çabuk girerler.
Bu renk olayı gerçekten önemli arkadaşlar. Elimdeki kaynağ bulabilirsem bu konuda paylaşılabilecek bilgilerim var…
işçi arıların dikkat ettiği en önemli husus ana arının kokusudur sonrada kovanın yeridir…
yeni kovan eski kovanın yerine konmuşsa ve petekleri naklederken ana arıyıda düşürmediyseniz sorun yok, uygulamayı desteklemek için yeni kovanın içine cezbedici bir koku takviyesi yapabilirsiniz ama buda aşırıya kaçılmamalı 2-3 saat içinde uçacak bir koku olmalı
acaba şu kırtasiyelerde satılan farklı renkli kağıtlardan alıp kovan üzerine bir miktar kesip yapıştırıp daha sonra kaldırsak iyi olurmu ???
arkadaşlar benim bir sorum olacak yeni verdiğim ham petek tamamaen kabartıldıktan sonra daha içine yavru atılmamışken bu kabartılmış peteği alıp en başta ballı petekle yavrulu pateğin arasına koyarsam olurmu yada kabartılmış peteğe yavru atılmasını bekleyip tekrar yanına ham petekmi vermeliyim şimdidden teşekkürler yardımlarınız için
sayın murattt. ilk önce arıya petek kabarttırman için gerekli şartların oluşması lazım. gerekli şartlar arının gücü,nektar akımı veya şerbet beslemesi vede en önemlisi hava sıcaklığının uygun olmasıdır.arının bir çalışma sistemi vardır buna olur olmaz durumlarda müdahalede bulunmak arının çalışma düzenini bozar ve arıyı sitrese sokar.
arı petek kabartabilmesi için 6 çıtalık bir güce ulaşması lazım.zaten bu güçteki arı peteği hemen kabartır içinede yavruyu atar.kabartılan peteği alıpyavrusuz olarak başa koyarsan arıyı bölmüş olursun. yinede sen düzeni bozmadan devam etmeye bak.
umarım faydalı olabilmişimdir.
saygılar...
sayın saraybeyi verdiğin bilgi için çok teşekkür ederim demek istediğini çok iyi anladım bir şey daha sormak istiyorum ham petek değilde geçen seneden kalan kabartılmış peteği dediğim gibi ballı petekle yavrulu peteğin arasına koysam aynı şeymi olur yani bölmüşmü olurum ben bir arıcının böyle yaptığını gördüm onun için soruyorum arıcılığa yeni başladığım için sizlerden yardım alıyorum cevap yazdığınız için çok teşekkürler
murattt birinci dediğinde doğru eğer şurupluğun yanına koymuş olduğun temel petek tamamen kabartıldıktan sonra bir içeri çebilirsin iç kısımların daha sıcak olduğunu ana arının düznün yeni gözlere daha iyi yumurtladığını biliyorsun eğer arı son kabartılmış peteğin dış yüzüne kadar kaplıyorsa rahatlıkla bu peteği içeri çekebilirsin lakin bu yeni kabartılan petek tam arılar tarafından doldurulmamış iç kısımdan kabartılmışsa bunu içeri çekmen demek arıyı cm’2de seyrekleştirmen demek oda fayda değil zarar sağlar iyi normal grafiğinde yumurtlayan ananın yumurtlama düzenini bozar. bu dediğini kovandaki birkaç yavrulu çıtanın aynı yada yakın dönemde çıktığı kovanı açtığında salkım şeklinde arı topluluğu gördüğünde rahatlıkla yapa bilirsin. ancak temel petekle değil kabartılmış petekle.
başlık kovan degiştirme ama kovanı ikiye bölüp iki kovan yapmayla ilgili sorum olacak.ogul çıkacak çıktıgı zaman kraliçeyi öldürüyormu?diger memeleri ne yapıyor?
Sayın alfa14:
Oğulun çıkma nedeni düşünmeden genel olarak birinci oğulda eski yaşlı ana arıyla birlikte çıkar o anda anda kovan içinde yapılmış memeler henüz kapanmıştır.
Birinci oğulun anası yaşlı arı sayısı çoktur, iyi bal yapabilir ama ömür konusu biraz tehlikelidir.
kovan güçlü ise yaklaşık yedi gün sonra ikinci oğul çıkar ve arkasından iki gün sonra diğer oğullar çıkabilir.
ikinci ve sonraki oğullarda birden çok ana olabilir.
Yani kıdemli dışarıya çıkıyor.
Taki içerideki ana pakiplerini öldürünceye veya işçi arılar memeleri bozuncaya kadaroğul devam eder.
Irklara göre farklılık olsada genel olarak budur.
Saygılar.
Merhaba Arkadaşlar yakında kovanlarım bitiyor, sıra aktarma işine gelecek.
Geçende arkadaşlar koloni satın aldılar, hepsi yaşadıkları sıkıntıları anlattılar tedirgin oldum.
Arılarını kovanlı aldılar ve kovanları geri vereceklerinden, birde geç saate kaldıklarından çok iğne yemişler.
Ben olsam 1 gün önce gider, kovanlarıma arılarımı aktarır ve o arılıkta kovanlarımı bırakırdım.
Ertesi günde arılarımı alır kendi arılığıma getirirdim dedim.
Bana şöyle cevap verdiler :
Kovan renkleri değişik onun için arılığına geldiğinde 1 tane tarlacı bulamazdın dediler :o
Şaşırdım çünkü ilk defa duymuştum bunu ve bu konu başlığına hiç bakmadığımı anladım.
Renk olayı sadece burada Halil Bey tarafından işlenmiş, bir sıkıntı olduğu kesin ama bana söylendiği kadarda vahim sonuç olacağı aklıma yatmadı.
Benim 25 adet arımı mavi renkli kovanımdan, kahverengi ahşap renkli kovana aktaracağım.
Bariz renk farkı var, gerçi yeterli bilgi verilmiş diyebilirsiniz ama yinede tavsiniz sırasıyla ne olur Teşekkürler.
Yusuf bey,kahverengi kovanlarına geçici olarak mavi renkli kağıt yapıştırabilirsin.veya ön kısımları basitçe maviye boyayıver.
Yusuf Bey,
Kolay gelsin, hayırlı olsun.
Dışarıdan gelen arılar eski yerlerine yöneldiler, yeni kovanları gördüler ve şaşırdılar…
Sağa sola baktılar, tüm kovanlar aynı renk…
Sağa sola baktılar, hemen yandaki kovan eski yuvalarının rengi…
Benim bakış açımdan görünene göre sıradan, atlamadan değiştirilmeli.
Kovan değiştirme işlemi erkenden yapılmalı; şaşıran, şaşırıp da başka kovana girse bile sizin kovanınıza girmeli.
Akşam olunca da geceyi beklemeden alır götürürsünüz.
İbrahim bey boyama işini yapamam ben yeni kovanları boyayana kadar neler çektim ama kağıt olayını yapacağım Teşekkürler.
Cahit bey teşekkür ediyorum; şaşıranlarda gittiği yerde ya içeri giremez, girsede anayı kesemez sanıyorum korkulacak birşey yok ben gözümde büyüttüm herhalde.
Birer atlama ikazınında nasıl bir tecrübesi var merak etmiştim tekrar teşekkürler.
Bilmiyorum.
Özel bir soruya verilen özel bir cevap olabilir.
Örneğin, ‘‘yuvasını şaşırmayan arılar kendi yeni yuvalarına girsin, şaşıranlar da orada kalsın’’ denilebilir. Böylece, alacağımız kovanlar arasında, kovandan kovana hastalık bulaşması olmaz.
Diyecekken, derken…
Mevsim nedeniyle öyle bir öneride bulunulmuş!
Sonbaharda arılar daha hırçın ve daha yağmacı olurlar…
Bir koloninin aktarma işlemi tamamlandıktan sonra oradan biraz uzaktaki bir koloninin kovan değişimi yapılırsa daha rahat olur.
Bu sırada ilk aktarım yapılan kovandaki koloni de sakinleşmiş olur.
Bir atlama olayı kendi arılığınızda önerilen bir yöntem.
Zaten aktarma ile karışan bir kovanın hemen yanındaki aktarmaktansa bir atlayarak aktarmak önerilmiş…