Kovan Dibinde Şeker Kristalleri

Merhaba,

Polen ızgarasını kontrol ettiğimde toz şeker gibi 2-3 tutam kristal gördüm, bu ne olabilir? Ayrıca yine ızgarada şurup benzeri hafif bir ıslaklık da vardı. 3 gün önce arılara şurup vermiştim.

Mustafa aydınlık arılara kek verdiysen o kırıntılar kek kırıntısıdır,o ıslaklık şurubu doldururken dışarı akkıtın şuruptur,arılar polen çekmecesine ulaşamaz o yüzden temizleyemezler, kolaygelsin

Teşekkürler ÇILGINDAĞLI rüyamda bu sorunun cevaplarını gördüm :smiley: hatta enteresandır bu nosemadan oluyor gibi bir rüya gördüm moralim bozuldu. Şimdi kafam rahat etti :slight_smile: Çok düşünüyorum galiba :slight_smile:

Hmmm rüyalara girmeye başladığına göre, sizde kronik arıcılık nüksetmeye başlamış,
Acil şifalar dilerim :))))

Şaka bir yana bu arıcılık gerçekten çok güzel bir hobi, meslek olarak yapılır ise çok zor ameleliği çok ama çok fazla
ben hobi sınırını geçmemek için kendimi zor tutuyorum,

rüyada olmasa da gece yatarken arılığı zihnimden geçirip şu kovana şunu yapacaz bu kovana bunu yapacaz, ya bu kovanda sorun varsa neler neler düşünürken buluyor kendini

Ben de diyorum kendi kendime acaba çok mu düşünüyorum ben mi böyleyim sadece diye. Aynı şekilde ben de gece yataga girdiğimde böyle düşünceler geliyor.

Arkadaşlar bu çok normal ben 38 senedir böyleyim,gece yatınca zihinde kovan kontrolü, gündüz de uygulamak

Teşekkür ederim =) şimdi iki kovanım olduğu için ve sürekli de kurcalamamak için gün gelsin de bakayım diye bekliyorum bir kaç gün hep. İçimden de keşke bir kaç kovan daha olsaydı günlere bölüp bakar boş gün çok olmazdı diyorum. İki kovan az geliyor şu an bana fakat yedekte boş kovanım bile yok. Arı oğul falan verse alacak yerim yok. :slight_smile:

:heart:

Bazı arıcılar…

Kış aylarında arıya gitmeseler bile; gece yatarken geri ses gibi arı vızıltısı duyarmış

Murat Hocam, ben daha önce dikkat etmediğim bir çok şeyi görür oldum ormanda, bahçede. Çiçeklere bakışım çok değişti. Üzerlerinde arı arıyorum sürekli. Bir yerde boş çiçek görünce seviniyorum.

Burada bir gölet var bizim eve 2.5 km uzaklıkta, balık tutmaya gittik kardeşimle ve göl kenarı çiçek açmış akasya ağaçlarıyla dolu, o arı uğultusu bir orkestra gibiydi. Daha önce olsa o arıların uğultusu dikkatimi çekmezdi.

Ama yine de akasyaların o muhteşem çiçek kokusunu fark etmemek imkansız :slight_smile:

Arıcılık yapınca bakış açışı değişir, algılama değişir, zaten yeni bir çevre edinmiş de olursunuz.

Eskiden fark etmeseniz bile bir kaç km uzaktan bir yere konulmuş arı kovanlarını görürsünüz.

Arkadaşlarla gezerken tomrukları görsek bak arı kovanı derdik. sonuçta nasılsa kovan olacak derdik.

Mustafa aydınlık yedek kovan olmayan arıcı olmaz , hatta 25 nisandan itibaren arılığa birkaçtane tuzak ruşetler koyman gerekir,maddi olarak kovan alma imkânınız yoksa 5-6 çerçeveli basit ruşetler yap kendine çok yakışıklı olmasına gerek yok ihtiyacını görsün yeter.

Yakışıklı olmayan tuzak kovanlar: İçine çerçeve konulacak gelişigüzel çakılmış ağaç sandık.

Yine aynı şekilde uygun ölçülü ıslanmaması için dışına naylon sarılmış karton kutu ( burada sigara büyük kutularından ortadan kesilince 2 adet çıkanlar var ).

Taşınması olay olması açısından uygun ölçüde köpük kutu olabilir.

İsmim Mücahit, ÇILGINDAĞLI :slight_smile:

Bu ruşet kovanlar oğul tuzağı olacaklar değil mi? İçlerine ham petek mi koyacağım? Herhangi bir oğul kokusu vs sürmek lazım mı?

Çok şükür ekonomik durumumda sıkıntı yok alabilirim o yüzden :slight_smile:

Çok sağolun Murat Hocam, kötü günler için bu fomülleri saklayacağım :slight_smile:

Bak peygamber efendimiz Mustafa Atatürk Mustafa Mücahit de Mustafa sayılır Mustafa büyük isim Mustafa.

Eyvallah :slight_smile:

Merhaba Mücahit Mustafa ayrıca araç kullanıyorsan 15 nisan 30 Haziran arasında bagaja bir koli köy üzerine küçük hava delikleri aç içinede Küçük bir kavanoz bal köy yolda giderken sağına soluna bak oğul görünce hemen kolinin içine biraz bal dök oğlu al doğru ayrılığa,ben öyle yapıyorum bu güne kadar çok olmasada iki elin parmakları kadar oğul almısımdır, rastgele kolaygelsin.

Çok iyiymiş bu yaz arılarımı biraz çoğaltayım :smiley:

Şimdi kritik bir soru sormam lazım. Bugün kovan kontrolü yaptım 7-8 gün önce yapmıştım en son. 3 katlı olan kovanımın ballık katında 4 tane kapalı ana yüksüğü gördüm (Çıta altlarında) ve size sormadan bozdum bu aşamadan sonra ne yapmalıyım? Bu kovan oğula kaçacak mı?

Ayrıca bugün bir tane normal kovan bir tane de ruşet kovan alıp tuzak olarak yakın yerlere koyacağım arılığıma.

Çıta altında demek çerçeve dışında anlamına gelir.

Arılar çerçevenin iç sınırları içinde herhangi bir yerde ana arı memesi yaparlar.