kovan havalandırma deliklerinin önemi

video hoşuma gitti paylaşmak istedim benim gibi acemi arıcı arkadaşlara fikir verecektir

http://vimeo.com/10030879

Nem arıya bayağı bi zarar veriyor. Bunu yaşayarak gören kişileriz.
Bu yüzden arıyı kışa hazırlarken, arıyı olabildiğince sıkıştırmak lazım.
Boş kalan alanı bölme tahtası veya karton ile bölüp boşluğa da gazete doldurulabilir.
Termo kovanlarda alt kısım ızgara gibi komple açık gördüğüm kadarıyla.
Bu şekilde komple açık olunca nem olmayabilir ama arı kışın soğuklarda üşümüyor mudur.
Eğer üşümüyorsa biz de kendi kovanlarımızın altına delik açıp aynı kadro ile yaza çıkabilir miyiz ?
Merak ettiğim bişey daha var. kapağın altına neden çuval koyuluyor ?
ben kapak altına 5 mm lik sunta kestirip etrafına ve ortasına 4 cm genişliğinde çıta çakıyorum.
Üstünde de yemlik duruyor. en üste de kapak.

Genelde ürün tanıtımı amacıyla çekilmiş videoların yayınına izin vermiyoruz. Fakat arıcılık açısından örnek görüntüler olduğu için kaldırmadık.

Videoda tanıtım yapan arıcıları da şahsen tanıyoruz.

Bu videoda klasik dip tahtası olursa sonuç kötü olur, plastik dip tahtası olursa mükemmel olur karşılaştırması yapılmaya çalışılmış.

Fakat işin ayrıntılarına bakılınca, arıcılık açısından yapılmaması gereken başka şeyler de göze çarpıyor.

Ahşap kovanı doğrudan yere bitkilerin üzerine koyarsanız doğal olarak yerin rutubetini çeker, bunun için özellikle yağışlı ve rutubetli yerlerde kovanların yerden yükseğe konulması gerekiyor.

İkinci bir husus, örnek olarak gösterilen ahşap kovanla ilgili.

Kovanda 7 çıta var ama toplam arı sayısı 1 çıtayı anca doldurur.

Arıların kaplayamadığı çıtaların küflenmekten başka alternatifi yok. Özellikle kışın ve erken ilkbaharda fazlalık olan bu çıtaların kovandan alınıp kuru bir yerde depolanması gerekiyor.

Örnek olarak gösterilen küflenmemiş kovanlarda yine yapılan sıkıştırma işlemine dikkat edin.

Arıdan kaplayamadığı çıtalar alınmış, yan boşluğa gazete ile dolgu yapılmış.

Yani küflenenle küflenmeyen arasındaki tek fark sadece dip tahtası değil.

Elbette dip tahtasında havalandırma ızgarası olması, kovan içi havalandırma açısından çok önemli.

Biz geçen sene dip tahtasının arka tarafına 2 tane 5-6 cm genişliğinde delik deldik, rutubet açısından çok faydasını gördük.

Az olan tecrübemle bende bir ilavede bulunayım.
Polen tuzaklı kovan kullanıyorsanız polen çekmecesini çıkarıp kovanı kışlatmakla kovan içi havalandırmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Selamlar

Mhceylan kardeşim ben ne söylesem eksik olur veya yanlış olur daha çok yolun başındayız
Ustalarımız sordugunuz soruları cevaplayacaktır.

Sayın murat hocam amacım ne firmanın reklamını yapmak vede bu firmadan bir kişiyide tanımam
Sadece videoda kovan havalandırma delikleri güzel işlenmiş yada bana öyle geldi hoşumada gitti paylaşmak istedim. o kadarsaygılar

Sevgili Hüseyin,

Merak etme, biz sektördeki insanların çoğunu yakından tanıyoruz. Kim hangi amaçla neyi yayınlar, hangi bilgiyi nasıl manipüle eder çok iyi biliyoruz.

Zaten senin amacının reklam olduğunu hissetseydim yayından kaldırmış olurdum.

İkincisi zaten üzerinde arı olmayan polenli petekleri kovanda bırakıp, kovanı da doğrudan nemli toprak üzerine koyarsanız, küflenmeme ihtimali hiç yok. Alttan havalandırma deliği açmış olsanız bile küflenir, çünkü kovan yüksekte olmadığı için hava sirkülasyonu olmaz.

Bilakis alttaki havalandırma deliği toprağa ve bitkilere çok yakın olduğu için yerin nemini de kovan içine taşır.

Doğrudur Murat hocam bu söylediklerinizlede çok daha başka şeyleride öğrenmiş oldum çok teşekkür ederim.

http://img444.imageshack.us/img444/6843/img0430s.jpg

sayın mhceylan sizin bahsetmiş olduğunuz kışın üşümezmi düşüncesi bendede mevcut

fakat gördüğümüz kovanda alt çekmecesi ile bunu kontrol imkanımız var

şahsen bu kış ilk defa deneyip sonuçlarını görme şansım olacak

iyi veya kötü , tecrübelerimin arasına bunuda eklemek istiyorum

Kovan tabanında bulunan delik, tabanı tamamen elek teliyle kapatılmış tabanlarla arıların kışlamasının veya kovan önü deliğin amacı:

Nemli olan bölgelerde kovanın havalandırılması amaçlanmış.
Yani kovan içi nem giderilmeye çalışılmış.

Diğer bir iyi tarafı ana arı kış ortasında yumurtaya başlamaz, bunun iyi tarafı ılık havalarda yapılan yumurtalı alanlar soğuk havalarda terk edilince yavrular soğuktan üşüyüp ölürler.
yani zamansız yumurtlamanın önüne geçilir.

Kovandaki ana arının yumurtlamasını istediğimiz zaman kapalı tabana geçmekte yarar vardır.

Murat Akın hocam şunumu anlamamız gerekiyor
ilkbaharda deligi kapatmak veya kapalı tabanmı kullanmak lazım

Sayın Hüseyin ŞEN:

İlkbaharda ana arının yumurtlaması ve kuluçka alanını sıcak tutmak için kapalı tabana geçmekte yarar var.

İlkbaharda arılar kullandığı suyun birazınıda kovan içi nemden karşılar ve soğuk havalarda dışarı çıkma gereğini duymazlar.

Sayın Murat AKIN ve arıcı dostları;
Benim kovanlar kışı yerde yumruk büyüklüğünde taşların üzerinde geçiriyor.
Yani yerden yüksekliği bir karış bile yok sayılır.
bu yüzden baharda açtığımda sandıklarda çok fazla nem oluyor.
Elimde inşaattan kalan bir sürü 5 e 10 kalas mevcut.
Bu kalaslardan kovanlara 30 - 40 cm yüksekliğinde raf yapsam nemi azaltabilir miyim ?
Ayrıca kovanların tabanına delik açmaya gerek var mı ?

Sayın mhceylan:

Ayak yapmak zor gelirse veya zamanınızı alırsa; 5 x 10 ları aralıkları bozulmayacak şekilde birbirine çakın, yani merdiven gibi olsun, sonra onları briket veya uygun bir şey üzerine koyun yine aynı işi görür.

kovanları yaklaşık 30 cm yerden kaldırmakla nemin azaldığını göreceksiniz.

Ben de söylediğiniz gibi yapmak istiyorum.
Kısa 5x10 lardan yere balyoz ile kazık gibi çakıp merdiveni onların üzerine çakmak.
daha sağlam ve sabit olursa daha iyi olur.

Uyduda tarım v.b konularda program yapan kanallara denk geldiğimde izliyordum.Arıya dair bir konu işlenecek olsun konu hemen plastik tabana kayıyor.Şahıslar aynı , işlenen konular aynı.İnsanlara plastik tabanlıklı kovan bir elzemmiş gibi gösterilmekte.Asıl konuyu atlayarak ürünün tanıtımına yöneliyorlar.Pastada ki dilim’e ortak olmak adına farklı markalarla benzer ürünler piyasaya sürülüyor.Velhasıl kabak tadı verdi…

Ürünler ürün olsa bin bir çeşit .Orta yolu bulamadılar.Arıyı ve Arıcıyı düşünmediler.

plastik tabanlı kovanlarım var. fena değiller. bendekiler kaliteli olanından.

Osman bendekinlerin hemen hemen tamamı :slight_smile: 60 dan fazla,demem o ki ,tepsi temizlemekten,polen ıslatmaktan gına geldi,uçuş deliklerinden Arı kaçırmaktan gına geldi .

Altta sadece polen alınacak kısım tepsi şeklinde acık kalmalı ,polen tuzağı kadar uçuş tahtası kalın ve sağlam olmalı,erkek arı çıkışlarından dökülen polenler olmamalı.

ustaların tecrübelerinden anladığım; polen tuzaklı kovanın alt tahtasını çıkar hava alsın, polen tuzaksız ise tip tahtasına bir delik aç kafi.

dip tahtasına açılan bu delik arılar tarafından genellikle kapatılıyormuş galiba. peki bunun çözümünü nasıl bulmalıyız.? delik açan bazı arıcılar bu delikleri tekrardan kapatmak zorunda kalmış. hem arı kapatıyor hemde temizlik sırasında engel olduğu için. tereddütte kaldım bu durumda.
bir blogta abimiz çerçeveyle dip tahtası arası 6 cm olarak yeni taban yapmış tabanıda komple tele çevirmiş.dediğine göre 6 cm mesafe yurt dışındaki kovanlarda kullanılan ölçüymüş. yani denenmiş ispatlanmış gibisinden yazmış.