Max. nem miktarı ile ilgili rakamlar internette değişik olsa da, oldukca yakın değerler var.
XX C sıcaklıkta 1 M3 havanın taşıyabileceği maksimum nem miktarı.
-20 C : 1.06 gr/M3.
-10 C : 2.35 "
0 C : 4.85 "
10 C : 9.39 "
20 C : 17.33 "
30 C : 30.66 "
40 C : 50.09 "
Mutlak nem : Mevcut durumda 1 M3 havada ölçülen nem miktarı.
Bağıl nem : Mutlak nem / Max. nem . (Kısaca havanın o anki sıcaklıkta taşıyabileceği max. nem kapasitesinin ne kadarını tamamladığıdır. % olarak ifade edilir.
Ben yapmış olduğum uygulamayı anlatayım nem konusunda hiç bir sorunum yok
Kovanlar Plastik polen tuzaklı ve alttan havalandırmalı üst kapak ise kapak sacı çakılmadan altına strafor koyulmuş ve sac bu şekilde çakılmış üst kapakta havalandırma yok sıcaklık yükseldiği için kapaklarda ısı yalıtımı bulunduğu için üst kapakta soğukluk mevcut değil, kirli hava temiz havadan daha ağır olduğu için kovan dibine çökmekte ve alt havalandırmadan çıkmakta ve bu şekilde başka etkenler yok ise nemden dolayı koloni zarar görmemekte
dikkatimi çeken kovanımın birini 3 milim yani kalınlığında yani 1 cm den 3 kat daha ince straforla içten yalıtım yaptım…daha önce bir araştırmada duymuştum.straforlu kovan yüzde 30 daha verimli çalışırmış…boşa kovan ısıtmaya soutmaya çalışmaz ha bire bal polen taşırmış…denedim.sonuç gerçekten harika…yan yana 2 kovan kıyasladıımda straforlu olanda emin olun 3 misli fazla bal var…straforsuz kovanda dikkatimi çeken sürekli vızıltı var.uzun hava çeker gibi…sürekli bal suyu uçuruyolar sanırım.kapı önündede bi sürü havalandırma yapan arı var.straforluda pek havalandırma yapan yok olsada 1 tane belki…kovanın katı dahil altını yanlarını mobilya zımbası ile 3 milim strafor döşedim.baktım çıta çekip takmaya engel olmuyor.straforda ince olduğundan esnekte kolay oldu…tavsiye ederim ilgilenenlere
Arıcı arkadaşım sitede yazılardan okuduğum kadarı ile kullanmış olduğunuz malzeme sağlık açısından pek uygun değil.
Bunun yanında aktardığınız tecrübe ve bilgi için teşekkürler.
Nem olayını bende kışlatmada tam çözemedim ama şudavarki güçlü koloniye bir şey olmuyor.Bir şekilde erken ilk baharda güçlü arı bu sorunu hemen hallediyor.
Aslında burda aklıma şu geldi…hamamlardaki gibi kubbeli catilar olsa ve kubbeli serbetlik olsa damlalar kubbeden etrafa yayilarak arinin uxerine damlamadan yanlara akar