sn arıcı arkadaşlarım kovan içi örtüsü arıcıya ve yöreler göre farklılıklar göstermektedir. bazı arıcılar kumaş bazıları ise kontroplak kullanmışlar. son zamanlarda çok değişik bir uygulama dikkatimi çekti. özellikle yabancı arıcılar kapak altına,çıtaların üzerine naylon koymuşlar bu uygulamayı ülkemizdede deneyen arıcılar gördüm[internet ortamında] benim sorum naylon örtü doğru bir uygulamamıdır,artıları ve eksileri nelerdir. saygılar…
Havalandırmanın alt bölümden fazlasıyla verildiği kovanlarda, hava akımını önlemek adına bu uygulama yapılıyor.
Ali Bey,
Arıcılıkta büyük ölçüde temel doğrular vardır. Bunlardan biri kovan içinde aşağıdan yukarıya doğru hafif bir hava akımı oluşmalıdır. Örtü tahtası bunu sağlayacak özellikte olmalıdır. Kovan üstüne deliksiz, gözeneksiz bir naylon kapatırsak bu hava akımını önlemiş oluruz. Uygulamalar çeşit çeşit. Ancak bana göre doğru ve kullanışlı olan bir uygulama diğer bir arkadaşa göre yanlış ve kullanışsız olabiliyor.
Ben örtü tahtası olarak, Ağzı dar olan eski tip kovanlarımda 1cm kalınlığında 3-4 parça tahta kullandım. Naylon kullandım, Telis çuval kullandım. Bez, kumaş, kontrplak, kontrolit gibi malzemeler de kullandım.
Arı genel olarak bu malzemelerin iç yüzeylerini mum ya da propolis ile sıvıyor. Çok fazla hava akımı olması işine gelmiyor. Ama deliklerin hepsini de kapatmıyor. Yani yukarıda az da olsa bi hava deliğine ihtiyaç duyuyor.
Ben bu özelliğe en uygun bulduğum üstünde yemlik bulunan yemliğe çıkış yolu olarak iki adet 1.5 cm. çapında deliği olan bir yada iki parçalı kalın (0.4- 10 mm. arasında) kontrplak kullanıyorum. İki parça olursa birisi kenarda 5 cm. eninde sadece kovanın kenarından açıp tanımaya yarayan ya da duman vermeye yarayan bir parça olabilir. Altında polen tuzağı olan kovanlarda yukarıdaki hava deliği kapatılsa da sakıncası olmaz diye düşünüyorum.
Diğer arkadaşlarımızın uygulamaları yanlıştır diyemeyiz. Onların kullandığı uygulamalarda bizim farkına varmadığımız bazı pratik be başka kolaylıklar, faydalar olabilir.
Herkezin doğruları var belki.
Arıların bulunduğu ortamda hava akımı olmasını istemezler.
Eğer Temiz havaya gerek duyarlarsa salkımı veya arı grubunu ona doğru kaydırılır.
O yüzdendirki kış aylarında salkım kovan gerisine doğru kayar.
İç örtü bezi ince olursa üst yüzeyi soğuk alt yüzeyi ısıtılmaya çalışılınca , kovan içi nem artar ve iç yüzden propolisle sıvanır.
Naylon iç örtü bezi konulan kovanların kapak havalandırma delikleri iyi kapatılmalı, kovan üstü iyi yalıtılmalıdır.
sn halil bilen,ali varol, murat akın `a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederim. bilmem ne derece doğrudur ama ben kendimce değişik yorumlamıştım.kışın kovan içisıcaklığından oluşan nemyukarı (örtüye) temas ettiğinden ıslaklık oluşmaktadır,bez veya tahta absormen(emici) özelliği fazla olan cisimlerdir.arı bunları kolay kurutamaz kovan içinde rutubet oluşur,naylon ise emici özelliği olmayan cisimdir.buhar naylona temas ettiğinde su damlaları oluşur.arı bundan su ihtiyacını karşılar diye düşünmüştüm. bu benim nacizane yorumum. arıcı arkadaşlara sormadan kesin bir kanıya kapılmayayım diye düşünmüştüm. saygılar…
değerli dostlar ben iç örtüsü naylon un çuvallarını kullanıyorum bir sorun yok.
abim 3 parçalı tahta kapak kullanıyor.ortada küçük bir deliğe yemliğin önü gelecek şekilde koymuş.
yemliğin önünde arıların şurup aldıkları bölümde bayağı bir arı ölmüş gördüm.
ben geceleri soğuk arılar yukarı çıkınca soğuktan öldüklerini düşündüm.
başka bir nedeni ne olabilir.teşekkürler…
Ben kovan içi örtüsü olarak şeker çuvalının tek katını kullanıyor mevsime görede onun üzerine gazte koyuyorum.
Ahşap iç örtü olarak en uygun olanı olduğunu düşünüyörüm ama nakıllerde taşıma sorunu ve temizlik sorunu fazla diye kullanmıyorum,şeker çuvalını her sene değiştirmeye gayret ediyorum.
Ali beyin anımsattığı ahşap altı naylon koyma o bizim gibi rutubetli yerlere hiç gelmiyeceğini düşünüyörüm, ben bir sene beş altı kovanı kışın dıştan naylon ile sarmıştım o kovanların çerçeveleri tamamen rütübetten yeşillendi nerdeyse tamamını değiştirdim.
Ben geçen yaz beyaz bez kullandım. Normal kalınlıkta idi. Arı bu bezi değişik yerlerinden kemirdi. Hatta bazıları ben görene kadar buradan üste çıkmış ve ölmüşlerdi. Bu sene ne kullansam diye düşünüyorum. Bir karar veremedim.
Sayın Nihat Küçükyıldız,
Kovan iç örtüsü için bir çok alternatif var.
Şeker çuvalı, çadır, kalın çuha, kontraplak, özel imal örtü tahtası ( bunlar bir bütün yada bir kaç parça da olabilyor)Bloglarda görüyoruz kimi arıcılar naylon öertü bile kullanıyorlar.
Bunlardan birini tercih edip kullanabilirsiniz. tercihiniz hakkında sormak istedikleriniz olursa buradan mutlaka cevap alırısnız.
Naylon konusa balıklama dalmamanızı tavsiye ederim. O biraz farklı konu. En başta o kovanlar alttan havalandırmalı…
ben şeker çuvalı kullanıyorum. kışları kovanın üstüne keten çuval koyup üstüne jumbo boy çöp poşeti bağladım ve rutubet sorununu çözdüm. kovanlarımda bu sistemi kaldırıncaya kadar rutubet yoktu. bu arada şeker çuvalının üstüne rutubeti emsin diye gazate koyuyoruz.
Günümüz dünyasında herkes doğal olmaya çalışırken niçin naylondan uzak durmuyoruz anlamıyorum.Kalın bez hem daha sağlıklı hem de arıyı sıcak tutar.Ayrıca rutubet de yapmaz.Yapsa bile rutubetini emer.Ben kalın kaput bez denen bezi kullanıyorum.İnanın bezde nem bile olmuyor.Zaten kovanın giriş deliği açık.Üst kapağında da havalandırma yeri var.Bez hava alan bir cisim olduğundan en sağlıklısı budur diye düşünüyorum.Naylonla kaplanan kovanlarda mutlaka başka bir özellik vardır.Bence siz yine de naylondan uzak durun.Arılarınız ve ballarınız sağlıklı olsun.Sağlıcakla kalın.
Yavru gelişimi ve petek örme faaliyetinin devamı için ısı kadar nemin de çok önemli olduğunu öğrendiğim 2008 yılından itibaren Nisan- Eylül ayları arasında naylon örtü kullanıyorum. Kış döneminde ise dört kat bez ile örtüyorum.
Petek örme faaliyetini artırdığını gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim. 2008 yılında kuvvetli kovanlarda çıta sayısı kırkayaklaşmıştı.
Yavru faaliyetinin de arttığını bal döneminden önce sekiz çıta kapalı gözlü çıta saydığımı hatırlıyorum.
Merhaba öncelikle.
ben arılarımı sıcak ve nemli bir ortamdan soğuk ve nem oranı düşük bir yere nakil edeceğim. nakilden sonra örtü bezini naylon kullanmayı düşünüyorum. ama kovanlar kapağından havalandırmalı daha önce naylon örtü denemiş arkadaşlar tecrübelerini aktarırlarsa sevinirim
Naylon örtü erken ilkbaharda kovan içi sıcaklığını korumak için gerekli.Ancak. başka zamanlarda nem yaptığı bizzat tecrübelerimizle sabit.bazı bloklarda görülen naylon örtü isekovan alt havalandırma sistemine sahip olduğu için bir sıkıntı çıkmıyor. Benzeri bir düzeneğiniz varsa kullanabilirsiniz.
Ben kovanlarımın altını deldiğim daha önce mesajlarımda yazmıştım.
Kışı bu delikleri kapatmadan ve örtü olarak ta 3 parça 10mm kalınlığında tahta kullandım arılarım çok zayıf olmalarına karşın (2 kolonim var ikiside 4 çerçeve olarak kışladı) bahara ikiside 3 çerçeve olarak çıktı şükürler olsun
ve anladım ki alttan havalandırma önemli ve arılar için sağlıklı
Şu an kolonilerim 10 çerçeve ve 30/05/2010 pazar günü üstlükleri koydum ve örtü olarak ta beyaz pamuklu bez kullandım
Havalar iyice ısınmaya başladı diye tahtaları aldım ama eylül döneminde tekrar 3 parça tahtaları kullanacağım
Yapmış olduğum uygulamalardan olumsuz bir durum görmedim bilgilerinize suranrım
Şu an kolonilerim 10 çerçeve ve 30/05/2010 pazar günü üstlükleri koydum ve örtü olarak ta beyaz pamuklu bez kullandım
Hala 10 çerçeve mi ? Çokta olumlu görünmüyor bence.
Kovan iç örtü tahtası olarak 10 mm su kontrası (kontraplak) mı, yoksa 10 mm 2-3 parçadan oluşan normal tahta (ağaç) mı daha uzun süre dayanıklı olur?
Su kontrasına 20 TL, normal tahtaya da 15 TL fiyat istediler (adet fiyatı). Daha ucuza temin etme şansımız var mıdır?
boş şeker çuvalı maliyeti 50 krş. tahta ve kontraplak arı tarafından poropolisle yapıştırılıyor bakım yaparken şurup verirken sıkıntı
Şeker çuvalı zaten kullanıyorum bazı dezavantajlarını gördüğümden bu malzemeye geçeyim dedim.
Propolis olayına gelince ben çok ses çıkarmadan açabiliyorum örtü tahtasını. Beslemeyi de içerden değil örtü tahtası üzerine konan plastik kutulardan yaparım
ben parçalı tahtada, kontrapilakda kullandım. sıcakda ses yapmaz kışın zor oluyor. üst besleme bana göre değil kapağı kaldırıp arıyı görmeden rahat edemiyorum. benim nacizane fikrim sera naylonu veya şeker çuvalı ve kapak içine 5cm strafor koydunmu kış yalıtımı tamamdır.