Çember aparatı da kullandık, spanzet de kullanıyoruz.
Spanzetleri bulur bulmaz, çember aparatlı sistemi terkettik.
Sıkıntıları şöyle:
Tek ekipmanla çok sayıda arı bağlamaya kalktığınız için, kalabalık olmanız işe yaramıyor. Bütün kovanlar tek tek elden geçiyor. Kovan sayısı çoksa, epey bir vakit kovan bağlamaya harcanıyor.
Araba, şerit, klips, gerdirme aparatı vs fazladan yük taşıyorsunuz. Birşeyi unutursanız ya da biterse, sistemin geri kalanı işe yaramıyor.
Bizim kullandığımız aparatlar, şeritlerin yeniden kullanımına uygun değildi. Gittiğimiz yerde kovanlardan keserek açıyorduk. Çıkan malzeme epey bir çevre kirliliğine yol açıyor.
Avantajı:
Dip tahtasından kapağa çok sıkı bir paket oluyor. Özellikle eski kovan, gönye bozukluğundan dolayı üst üste sıkı oturmayan ballık vs leri sağlam sıkıştırdığı için, genel güvenliği artırıyor.
Şu anda spanzet kullanıyoruz çok memnunuz.
Avantajları:
Tek kişi herhangi bir aparata gerek kalmadan uyguladığı için, ekip hızlıca yarım saatte bütün kovanları bağlıyor.
Tekrar tekrar kullanıldığı için çevre kirliliği oluşturmuyor.
Kayış kısmı çok sağlam. Yağmur, güneş vs hava koşullarından etkilendiğine şahit olmadım. 5 yıldır sorunsuz kullanıyoruz, daha da kullanırız.
Dip tahtasından kapağa çok sıkı paket oluyor.
Gittiğimiz yerde kovanı indirdikten sonra da spanzetleri kovan üzerinde bağlı tutuyoruz. Biz yokkan, kapak atma, hayvan devirme gibi sorunlarda kovan dağılmıyor. Ayrıca her gördüğü kovan kapağını açma merakı olanları biraz da olsa caydırıyor.
Dezavantajı:
Merkez arılığa döndükten sonra, kovanlardan topluyoruz ve iyi saklamak gerekiyor. Muhafazalı ortamda saklanmazsa, fareler yuva yapmayı çok seviyor. Ve anında pamuk gibi didikleyiveriyorlar.
Yazacaktım unuttum, profesyonel arıcıların bağlama şekillerini hiç görmedim. Belki pratik bir yöntemleri vardır.
Fakat profesyonel midir bilmiyorum, 1 kamyon arı yüklemek için sabahtan akşama kadar tak tak kovan çakanı, arıyı yüklerken 1 teneke çamur kullananı, gittiği yerde elinde kerpeten gün boyu çivi sökeni gördüm.
Hiç çakmayıp, bağlamayıp, öylece kovanı kamyona bindirene de şahit oldum.
Her iki yöntem de, kolaylık, pratiklik ve güvenlik açısından, spanzet ya da paket bağlama yöntemleriyle karşılaştırılamaz.
Ama bunların dışında başka pratik bağlama yöntemi varsa, sözüm yok.
Epeydir bir şey yazmak canım istemiyordu ama kovan bağlamadaki fıkırlerinizi görünce canım sıkıldı fıkırlerinizi beğenmediğimden benim fıkrımıde sızlerle paylaşmak istedim .
Nedur spanzetı yok ıpı bunlarla uğraşılırmı? kovanları yükleme esnasında ıpve şerit kovan çekerken bayağı zorluklar çıkarır.
Bir tane şarzlı matkap alacaksın iyisinden mesela makıta sonra alacaksın 1000 adet sunta vıdası sıyahı ,vıda deliği derindir sokup çıkarmada bozulmaz kovan kapağına bir ön ortadan ikide arka yandan vuracaksın işlem tamam vıdaları sökerken tam sokmayacaksınki gelecek sefere kolaylık olur.
Kovan kulpuna gelince Erçıka nın kovan kulpları var ben çıftını 60 kuruşa almıştım.kulpun tutacağını kaldırdınmı yere paralel duruyor ve sağlam, elde ezilmez.
Kargo bugün ulaştı.Resimleri tam yükleyemedim sanırım ama linklerden ulaşılıyor.Bunları başoğlu arıcılık tan aldım.Listede fiyatı ad. 0.60 olarak yazılmış ama toplu alımlarda 0.50 olarak veriyorlar.
Evet aynı sayılır.Gözle görünür tek fark vida deliklerinin olduğu bölüm.Bendeki biraz daha geniş gibi 8.5-7 cm.Bendeki ebatlar.Kalınlık 1mm.Kulp kalınlığı 0.6mm.