geçen hafta arılarımın 5 tanesini ayçiçeğine taşıdım mesafa 15 km filandı 1 hafta sonra kontrole gittiğimde kovan önlerinde çok miktarda arı öldüğünü gördüm.1 gün sonra ruşetleride götürmiştüm onlarda 1 tane ölüm yokken diğerleri neden bu kadar ölmüş anlamadım. Bu olay geçen senede başımdan geçti o gün hafif yağmur vardı arıcının biri gece yağmurdan içeriye dönenememiştir yavrular demişti ama bu sene öyle değildi demekki yağmurla alakası yok. Tecrübeli arkadaşlar ne derler acaba.tşk.
Bal akım döneminde ve arıların katlı olduğu dönemlerde taşınmasının uygun olmadığını
düşünüyorum.
Kovanlarda ne kadar arı sayısı çok, taşımalardaki arı zayetleride o kadar çok oluyor.
Scıak havalarda kovan her türlü taşınır.
Taşınır ama kuralları vardır.
Hatta kesin kurallar…
Bazı kurallar gözardı edilebilir. Bunlar arı veya arıcı konforudur.
En önemli kural.
Kovandaki hiçbir petek nakil esnasında kırılmamalıdır. Kırıldığında hava şartının ne olduğunun önemi yok, koloni yanar.
Demek ki, neymiş.
Sezonun başında hatta kışın petekleri tellerken, baharda mumları bağlarken en büyük özeni göstereceğiz.
Petek kırıldığında akan balı yalarlar.
Yaladıkça, sıcaklık artar ve tekrar tekrar…
Bummmmmm…
Peket kırılması ne zaman gerçekleşir?
Kamyona kovanı koyarken yavaşça koymak önemli.
Ve taze bal varken taze petekler risk içerir.
Havalandırma.
Polenlikli kovan edinin dendiğinde sadece polen toplama konusunun hedeflenmediğinin en büyük kanıtıdır arı nakillerinde.
Ve üst örtü…
Biz şöyle yapıyoruz.
Nakil öncesi.
Propolis tuzaklarını koyuyoruz.
Üzerine de soğan çuvalı.
Altlar polenlikli…
Üstte havalandırma…
Taşıyan ekip bilinçli.
Kamyoncuların da bu konuda bilgileri olmalı aslında.
Genelde sıcak havalarda motorların susturulmaması gerekir ki arılar uçuş deliğine yüklenmesin.
Daha bir sürü ayrıntı.
bizim herhalde arılar uçuş deliğine yükleniyor petek kırılması yok belki başka bir şey belki strese giriyorlar
nisan ayında polen tuzaklı kovanla üst prolis tuzaklı olarak arıyı taksi ile 850 km mesafeye taşıyabilirmiyim?
bu konuda tecrübesi olan varmı?
saygılar
Tecrubem yok musa abi,fakat tasiyabilirsin tek yapman gereken ucus deligini tam kapatmak ve havalandirma deliginiI acmak,kapak ve ilave herhangibi bir sallanmada acilmiyacak sekilde koli bandi ile sikica sabitlenmeli,kovan araca yavasca konmali eger cercevelerin tellerinin saglikli olmadigini dusunuyorsaniz tehlike arzedebilir,petek kirilmalari ari olumle sebebiyet olabilir,bunlari hesaba kataraktan yola cikin arti arilari arabada havasiz birakip pisirmeyin yada yuksek karbondiyoksite maruz birakmayin…
Sayın balcı musa:
Alttan ve üstten havalandırma olduktan sonra kolayca taşınır.
Taşırken gece ve soğuk günleri seçerseniz iyi olur.
Taksinin camları açık olsun kovana rüzgar yapsın iyi olur.
Çoğu zaman arı taşırken , gündüz çok sıcak oluyor, endişeleniyorum. Gece geç çıkayım yola, biraz serinlesin derken yağmur başlıyor, ben rahatlıyorum. Şans. Şu ana kadar en fazla 115 km de arı taşıdım. Yağmurlu günde taşıdığım arılarda hiç ölü atmadılar.
herkese teşekürler
iyi günler
bir sorum olacak. arı nakli yapacağım. bir önceki taşımamda sabaha karşı hava kararmadan arıları kapattım taşıdım.
herşey hallolduğunda hava aydınlanmıştı. kapakları açtım ve arı felaket bir şekilde saldırdı. müthiş bi saldırıya uğradık.
yapacağım sonraki nakilde hata yapmak istemiyorum. olması gereken nedir?
arının gece taşınım kapakların açıldığı zamanın karanlık olması uygun mudur yoksa aydınlık olması daha mı sağlıklıdır.
gece açıldığında kendini dışarı atan arıların soğuktan telef olacağını düşünüyorum. ama gündüz de inanılmaz bir kargaşa çıkıyor.
yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler.
gecede olsa gündüzde olsa 15 dk sonra giriş delikleri açılmalı.
gece hiç bir sorun olmaz,havanın serin olmasından olumsuz etkilenmez.
dış sıcaklık çok düşükse sadece giriş deliğine yığılma olur uçuş olmaz,
belli bir süre sonra tekrar içeri girerler.
taşınmış olan arılar karanlıkta kapakları açıldığında sakin bir şekilde dışarıya bakıp geri girmiyorlar ki.
kendilerini dışarıya atıyorlar. hava da 7 derecelerde olunca, karanlık ve de bilinmeyen bir bölge olunca dışarıya çıkan arılar ne durumda kalıyor?
Gündüz saldırıyorlar diyorsun,
yol gösteriyoruz,gece aç girişleri diyoruz itiraz ediyorsun
başka seçeneğin varsa söyle bizde onu yapalım.
sadece en mantıklı çözümü arıyorum ben.
değerlendirelim istiyorum. her söyleneni düşünmeden yapacak olsak işimiz nasıl olur?
ben emin olamadığım için buraya yazıyorum.
karanlıkta dışarıya çıkan arı kovanının yeri değişmişken yerini bulabilir mi? bunu bilmiyorum.
aynı soru gündüz için de geçerli. taşınmış bir arı kapak açılınca kendini dışarı attığında kendi kovanına geri dönebilir mi?
amacım laf sokmak tartışmak değil öğrnmek ve en iyi uygulamaya ulaşmak
Arı taşımak için en ideal mevsim ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
çok sıcak yaz aylarında ve çok soğuk kış aylarında mecbur kalınmadıkça arı taşınmamalıdır.
doğu bölgelerimiz hariç diğer bölgeler yaz günlerinden kalma sıcakları yaşıyor
bu günlerde rahatlıkla arı taşınabilir
gece serinde olsa hiçbir sıkıntı olmaz,
genelde serin gecelerde arı kapağı açsanızda uçuş yapmaz
giriş deliğine çıktığı an havanın serinliğini farkeder zaten
ve uçuş eyleminde bulunmaz
siz bunu sorun yapmayın
taşıyacaksanız arılarınızı taşıyın
haftaya kış geliyor.
şu anda harnup balına çalışması için dağ yamacına taşımıştım. beklediğim verimi alamadan geri döneceğim. yağmurun başlayacağını öğrendiğim için erkene aldım taşımayı yarın akşam taşımayı düşünüyorum.
teşekkür ederim bilgilendrmeniz için.
Ufuk bey,
Arıyı indirdikten sonra körükle biraz sakinleştirmeyi unutmayın.
Yeterince sakinleştiklerini düşündüğünüz anda kapaklarını usulca açın.
Muhtemelen çok fazla arı çıkmayacaktır. Ama dışarı çıkan arılar Tarsus gibi bir yerde felç de olmazlar herhalde…
Kolay gelsin.
teşekkür ederim adnan bey. körük kullanmam gerektiğini bilmiyordum.
benim kovanların üst tarafı kontraplak ve kontraplakların üzerinde kavanozla şerbet vermek için kesilmiş bir bölüm var kavanozla besleme yapmak için yapılmadığı zamanlar içinde yine kontraplaktan kapağı var.
en son arıları getirdiğimde 7 saatlik yoldan, tel örtüyü çıkarıp kontraplağı koydugumda şerbetlik kapağınıda kapatayım derken aralardan arılar hızlı bir şekilde çıkmaya başladılar ama ön çıkıştan uçuş hiç yoktu 1-2 arı çıktı sadece , baktım baş edemeyeceğim hemen kovanın kapağını kapadım,aradaki havalandırma deliğinden bakmaya başladım,örtü tahtasının üzeri komple arı doldu, onları bırakıp eve geçtim o akşam bir taraftan da düşünüyorum arılar içeri girmez de orada kalırsa ölürler diye, ertesi gün gidip baktım tüm arılar içeri girmiş 1 tane bile arı yoktu dışarıda.
Körük kullanınca işiniz daha kolay olacak.Arılar uygun yere indirilince duman verip kapakları açın.