kovan örtü bezi nasıl olmalı? (Çuval ve Gazete?)

ilk defa geçen kış arı kışlattım. baharda ise hiç kaybım olmamasına rağmen canım çok sıkıldı. çünkü erken baharda kovanları kontrol ettiğimde aşırı derecede nem tespit ettim. hatta kış günlerinde bile kovan (kapak açılmadan) muayenenelerimde uçma deliğinden su akıntıları olduğunu farkettim. kovanlarım öne doğru meyilli. bu akan sular içinde oluşan aşırı nemden dolayı. Benim arıcı hocam (kendizi 30 yıllık arıcı) kovan üzerine koyduğumuz telis torbaların biri ile bölme yaptırdı üstüne bir telis daha kapattırdı ve bu üste konan telisin içine gazete koydurtu. bence ısı yalıtımı açısından çok iyi oldu ama hava sirkülasyonu oluşturdu. bu da nem oluşturdu. bu konuda tecrübelerinizi ve yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim. bu kışta nem sorunu yaşamak istemiyorum. çünkü geçen kış soğuk olduğu için baharında yağmurlar uzun sürdüğü için neme müdahale edemedim ve yaşadığım sitresi ben bilirim. sitemizde bir bölümde kovan altından havalandırma deliği yapılabileceği yazılmı. bunda neye dikat etmeliyiz ?

SAIN YUSİSKAN,
İKİ SENE ÖNCE BENİMDE ÖYLE OLMUŞTU. SONRADAN FARKETTİM KOVAN KAPAKLARIMIN KÖŞEBENT EKLEM YERLERİNDEN KAR VE YAĞMUR SUYUNUN GİRDİĞİNİ FARKETTİM VE KÖŞEBENTLERİ KALVENİZLİ SAÇLA KAPATTIM.SORUNU HALLETTİM.

kendi uygulamda,örtü bezini kovanın üzerini tam kapatmıyorum 5 cm civarında çıtaların olmadığı tarafa boşluk bırakıyorum. kovan kapaklarında gezginci arıcılık için yapılan havalandırma delikleri bulunmakta, hava devirdayımı oluyor. böylece nem ve rutubeti önlemiş oluyorum.

G A L E N İ Z L İ saç pervazlar daha çok gezginci arıcıların sorunu, çünkü taşıma durumunda yer kazanmak için düşünülmüştür.Galvenizli saç pervazların kovana birleştiği yere yıllık bakım yapılarak silikon sıkılıp sızdırmazlık sağlanır.

sabit arıclar bunun yerine ağaç pervaz kulanmalılar.

Kış aylarında kovan içi nem fazlası olmaması için çok değişik uygulamalar var, iki tane eski uygulma yazayım:

kovan içinde kış aylarında en çok sekiz çerçeve bırakılıp bölme tahtası arkasına gelen yerin köşesinden 3 x 3 veya 4 x 4 cm ölçüsünde örtü bezi katlanıp boş olan yerden nemli ve kirli havanın çıkması sağlanır.

veya yine örtü bezli kovanlar için başka bir yol: kuluçkalık üzerine örtü bezi örtülür, onun üzerine boş bir ballık konulur bunun içine bez torba veya çuval içine saman doldurulup yastık şeklinde konulur. burada hem nem hemde kovan içi ısı dengelenir.

buradan anlaşılıyorki telis torba koymak normal ama telis torba arasına gazete koyunca gözenekli olan telis torba dan hava sirkülasyonu engelleniyor. erken baharda bu nemi farkettiğimde çıtaların olmadığı taraftan örtü bezini 3-4 cm şeklinde köşeden katladığımda bir gün içerisinde kovandaki aşırı nemim nemim hemen hemen kaybolduğunu gördüm. ancak beni korkutan kış boyu bu şekilde örtü bezinin bir köşenden açık olması bir problem oluşturup oluşturmayacağı. bu durumda gazete koymayacağım ama köşe çık boyu açık dursa sorun olurmu? gerçi mutarakın bey kış aylarında diye açıklamasında belirtmiş ama yinede teyid ettirmek istedim… (şimdilik kovanlarım 8 çıta)

örtü bezi, naylonu vs. çerçevenin üst çıtasına yapışarak kovan içindeki hava silkülasyonunu engeller. bir de açıp kapamalarda arı ölümlerine sebep olur. ayrıca arılar cuval gibi malzemelerin aralarındaki boşluğu kapatmaya çalışırlar ki bu da ekstra çalışma demektir.
kontraplak ise ince olduğundan dolayı yılma yapar. ya aşşağı iner hava silkülasyonunu keser. yada yukaru kalkar, ve bu aradaki fazla boşluğu da arılar kapatmaya çalışırlar. gene ekstra çalışma demektir.
bu hususta özellikle sabit arıcılık yapanlara en az 1 cm kalınlığında tahta veya benzeri ahşap malzeme önerebilirim. 5 parçalı olanların aralarını iyi temizlemek gerekir. parça sayısı daha da azaltılabilir. üstten kavanoz ile yapılan beslemelerde güzeldir diye düşünüyorum. kontraplak gibi yılma yapmaz ve tahtaların yeri değiştirilerek şuruplama deliği boş çerçevelerin bulunduğu bölgeye kolayca kaydırılabilir. bu noktada sorun var mı dır?
kışın ise üzerine bir iki kat gazete örtülerek muhtemel delikleri de kapatılmış olur. yetmez diyorsanız üzerine insaatlarda kullanılan ve ucuz olan strafor veya benzeri yalıtıcı malzemeler ile örtülebilir. kovanın ve örtü tahtasının yapıldığı ağaç ne kadar yumşak ve hafif olursa nemi o kadar iyi çeker.
ayrıca kovanları yerden en az 20-40 cm yüksekte bulundurmak gerekir.

Örtü tahtası önerisi dikkate alınmalı…

Sayın Yusiskan:

Her arıcının değişik uygulaması var. işin temelinde pek farklılık yok ama ben ağaç iç kapağı kullanmayalı yıllar oldu.
Daha önce ham branda kullanırdım pamuklu dokuma olduğundan bir sıkıntı yoktu.
Ama şimdi bulunduğum yerde bulmak kolay değil, onun yerine çuval kullanıyorum.

Şimdi eski yaptığım bir uygulamayı söylüyeyim:
Kovanlarımı ençok sekiz çerçeve bırakırdım dokuzuncu çerçeve yerine çerçeve şurupluk koyar onuncu çerçeve yerini boş bırakırdım çerçeve şurupluk hem bölme tahtası görevini yapardı.
bu boşluğa gelen bez örtünün köşesini kış boyunca açık bırakırdım. Hiç nem ekisi olmadan kovanları kıştan çıkarırdım.
Şimdi ise çuval kullandığım için bu zahmete de katlamıyorum, tamamı örtülü kışlıyorum.

[/quote]
buradan anlaşılıyorki telis torba koymak normal ama telis torba arasına gazete koyunca gözenekli olan telis torba dan hava sirkülasyonu engelleniyor. erken baharda bu nemi farkettiğimde çıtaların olmadığı taraftan örtü bezini 3-4 cm şeklinde köşeden katladığımda bir gün içerisinde kovandaki aşırı nemim nemim hemen hemen kaybolduğunu gördüm. ancak beni korkutan kış boyu bu şekilde örtü bezinin bir köşenden açık olması bir problem oluşturup oluşturmayacağı. bu durumda gazete koymayacağım ama köşe çık boyu açık dursa sorun olurmu? gerçi mutarakın bey kış aylarında diye açıklamasında belirtmiş ama yinede teyid ettirmek istedim… (şimdilik kovanlarım 8 çıta)
[/quote]

geçen kış yaşadığım şehirde üstte anlattığım gibi arılarımı kışlattım. hehangi bir olumsuzluk gözlemlemedim. 5 kolonimden 2 sini ana arı kaybından kaybettim.3 kolonim sağlam çıktı.

Arkadaşlar; Kovan’ın dış yüzeyini straforla kaplasam, kovan içerisine nem yapma durumu olurmu?

Arıların kışlayacağı yer, çok aşırı soğuk ve tipi olan bir yer…

Saygılar

kovanın dışını komple kaplayacak ve sadece giriş açıkta kalacak şekilde brandadan yapılmış kaplık yapan ve satanı gördüm. ama ne derece sağlıklı bilemiyorum.

ben aslında rutebet olduğu yıl yani geçen yıl senin dediğini yaptım. kovanları iyice birbirine yanaştırdım ve aralarına strafor koydom. kovanında arkasına strafor yapıştırdım. sadece kovanın ön yüzeyine ve altıan yapmadım. üstünde de sac levhalar koymuştum. o yıl aşırı rutubet oldu ama sebebi o mu bilmem.

Ben bu konuda kendi yaptığım uygulamayı sizinle paylaşmak istedim ben öncelikle kovanlarımın altını 10mm matkapla 3cm aralıklarla yaklaşık 100 delikle deldim sonra hem alttan hemde kovan içinden sineklikle kapattım böylece arıları yazın sıcak havalarda havalanmasını sağladım kış için bu delikleri kapatmayı dülşünmüyorum sıcaklık kovan içinde yükseleceği için kovan kapağına sac çakmadan önce yalıtım malzemesi strafor kullandım yazın sıcaktan kışın soğuktan korumak için son olarak kuluçkalığın üstüne çuval yerine 3 parca tahta kullandım ve bunların birisi şerbet vermek için delikli olarak tanzim ettim kovanlarda nem olmayacağını tahmin ediyorum saygılar sunarım .

Bu konuda Muhsin Doğaroğlu hocamız kovan musluğu üzerinde 10 cm üstünde bal tenekesi kapağı büyüklügünde bir delik açmayı ve hava sirkülasyonunun musluk ile bu delik arasında olmasını bir yol olarak önerir.Kovan kapağından olan hava sirkülasyonundan kaçınıp (arıları hava cereyanına maruz bırakmamak) ya alttan havalandırma ya da yukarıda anlattığım şekilde havalandırma yapıldığında nem oluşmaz.Örtü bezinin üstüne de uygun bir madde ile izolasyonyapılabilir yada örtü tahtası kullanılabilir

İsmail Taşer

www.kenbiloglu.blogspot.com

**Biraz gerilere gittim ama, aradığım bilgiyi buldum.Sn. Murat AKIN hocama teşekkürlerimi sunarım.

Bu forumda kovan üst tarafında izolasyonun çok iyi olması gerektiği,aksi halde ısınarak yükselen havanın yukarıda soğuk hava ile teması sonucunda su damlacıkları oluşacağı ve rutubete sebep olacağı uyarısı çok kere yapıldı.
Yukarıdaki uygulama bu bakımdan sakıncalı olmaz mı?Ben mi anlatılmak isteneni tam anlamadım acaba? :frowning: :frowning:

**İbrahim Hocam ben polen tuzaksız kovanlarımda yağmayı önlemek için mecburen giriş deliklerini daraltıyorum. Bu kovanlarımda nem dengesini nasıl sağlarım diye araştırırken , bu konuya rastladım.Alıntıladığım cevap benim kovanlarımın durumu için uygun gibi geldi gerçekten.

Bence en iyi örtü kabut bezi. Hem nemi daha iyi alıyor hemde daha sağlıklı.

  İlk  arılarım  olduğunda  onlara  en  iyi  bezi  aldım .      Nasıl  mı .?  

Pamuklu , kışın kalın yazın ince olandan , birde onları makinada yıkar , kurutur , bir güzel katlardım , birtek ütüsü eksik.

Şimdi mi…? Naylon şeker çuvalları , arısakızı fazla yapışmaz hemen kaldırırsın hemde ekonomik .

Aklıma gelmişken söyleyim.Örtü bezini tülenen ve arıların küçük parçacıklara ayırabileceği malzemeden yapmayın.
Çünkü arılar örtü bezini kemirdikçe polenin içine karışıyor.Poleni temizlemek çok zor oluyor. :cry: