kovana 3. katın verilmesi

herkese hayırlı akşamlar,

abilerim dün 2 katlı kovanıma 19. çıtayı verdim. kuluçkalıkta çıta muhalefetinden dolayı 9 çıta sığıyor sadece bu sene aldığım için henüz dokunamadım. ikinci kata 10. çıtayı dün verdim. artık kovana çıta eklemem mümkün değil. koloni çok başarılı 3 günde bir çıtayı kabartabiliyor.

anası çok genç ve verimli bulduğu her peteğe yumurta bırakıyor dolayısıyla nüfusu hızla artıyor. kovana 3. katı ilave etmeyi düşünüyorum. bu konuda bilgi ve deneyimlerinizden yararlanmak istiyorum.

daha önce okuduğum bir yazıda 3. katın kuluçkalık ile 2. kat arasına konulması gerektiği yazıyordu diye hatırlıyorum. ne kadar doğru ne kadar yalnış bilmiyorum. bide bu katın içine temel petek mi vermek gerekir? yani ikinci katı atarken yaptığımız gibi kuluçkalıktan ya da ballıktan çıta alıp bu kata vermek gerekir mi?

1. katı direk 3. kata atsak olmaz mı araya atınca çerçeve eklemesi yaparken sürekli kat indir tak yapmak zor olur diye düşünüyorum.

şimdiden değerli önerileriniz için çok teşekkür ediyorum. allah razı olsun.

bol bereketli bir sezon olması dileğiyle.

Kovana ikinci ballık verilirken araya verilmesinin nededi; arılar kuluçkalıktan ballığa geçerken som konulan ballıkla ilgilenmeleri,

Sıkışmasalar bile son konulan katta bulunan petekleri de işlemeye başlarlar.

Sayın salihzubar:

Bir yerde çerçeve, diğer yerlerde çıta demişsin.
Herhalde farkını biliyorsunuz "çerçeve"de karar versek nasıl olur.

Salih Bey,ben tam anlamadim.bal katimi, Bal katina ilave katmi vermek istiyorsunuz?
Hayirli ramazanlar.

sevgili murat hocam çerçeve ve çıta farkını biliyorum elbette yazarken dalgınlığıma gelmiş affınıza sığınıyorum :slight_smile: size bir sorum daha olacak 2. ballığı koyarken kuluçkalıktan ya da birinci ballıktan çıta alıp yeni koyacağımız ballığa vermemiz gerekiyor mu ? yada gerekmiyorsa bile kuluçkalıktan çıta alıp bu ballığa yerleştirmemizin bir sakıncası olur mu?

bunu sormamın nedenini şöyle açıklayayım. ben bu kolonileri bu sene satın aldım. bizim kovanların tamamı imamoğlu ölçüsü diye tabir edilen 472mm üst çıta ölçüsüne uyumlu kovanlar. aldığım adamda ise bazı çerçevelerin üst çıta uzunluğu 480mm olduğundan kovana tam oturmuyor. kat verirken sorun çıkarma ihtimali var. şayet sorun çıkaracak olursa bu çerçevelerin yerinin değiştirilmesinde bir sakınca varmıdır?

muzaffer hocam ikinci bal katını vereceğim kovana yani şu an 1 kuluçkalık 1 de ballık mevcut. ben 2. ballığı yani 3. katı verecem.

hayırlı ramazanlar.

Sayın salihzubar:

TS 3409 e uygun çerçeve üst çıtarı ölçüsü 472 mm, demek ki "İmamoğlu ölçüsü standartmış ama değil çerçeve yükseklik ölçüsü farklı.

Kullanmadan önce 480 mm olan çerçevenin uçlarını kısltarak kullanabilirsiniz.

Biz bahar aylarında arının daha geniş alana yayılması için ve yumurta alanını genişletmek için üst kata çerçeve çıkarıyoruz.
Bu aylarda kovan içinde yoğun olan arıların boş olanlara daha istekli yayılacaklarından yukarıya çerçeve çekmeseniz de olabilir.

ama çeksek te bir sıkıntı olmaz sanırım. yazdığınızdan ben bunu anladım :slight_smile: bu sene çerçeve üst çıtalarından çok çektim hocam hele ki bütün kovanların arasında 1 kovan var o kovanda 1 çerçeve var ömrümden ömür alıyor. çerçevenin yan çıtaları kovanla sıfır arılar birde bunu propolis ile sıvıyor. o kovan bir de kafkas cinsi propolisi çok kullanıyor. o çerçeveyi yerinden oynatmak başlı başına bir işkence…

Neden durmadan standart diye çabalıyoruz anlaşılmıştır, başına gelen sıkıntısını biliyor.

Petek takmadan önce çerçeveleri ölçü olarak elden geçirmek iyi olacak.

Öyle yapışan çerçevelerle uğraşırken yediğiniz iğneler yanınıza kar kalır.

ben iğne yemeye çok alıştım hocam umarım bağımlılık yapmaz :smiley:

işin şakası bir yana o maskenin içinde 35-40 derece sıcakta kulağının dibinde onlarca arı vızıltısıyla o çerçeveyi çıkaracam diye uğraşmak gerçekten işkence hocam.

allah nasip ederse seneye bu ızdıraptan kurtulacağım. bu sene kendi kovanlarımı ve çerçevelerimi kendim yapıyorum. hasat zamanı geldiğinde bu uyumsuz çerçeveleri alıp yerine yeni hazırladığım milimetrik uyum sağlayan çerçeveleri kullanacağım.

allah kimseyi böyle uyumsuz çerçevelerle çalışmak mecburiyetinde bırakmasın.

Salih Bey,ben Balliga ilave verirken Kati, varsa Kabarmis petek,yoksa Ham petekle Yavru katinin üstüne (Mevcut bal katinin altina veriyorum)Yavru katinda alan daralmissa Kapali gözlü Bir iki cerceveyi verdigim Katin ortasina 14-15. veya 15-16.cerceve ye cikariyorum,alttaki yavru alanini birlestirip,2. ve 9. Cercevelere, duruma göre Ham petek,veya bir ham petek,Bir Varoa Petegi,(Bos cerceve)veriyorum.
Kolay gelsin…
*Kardes Ben Hoca/Usta degilim.bana Abey deseniz,fazla bile gelir…

tabiki muzaffer abicim sen nasıl istersen öyle hitab ederim de yani illaki usta/hoca olman şart değil bizim burada yaşça büyük kişilere deneyim ve yaşlarına hürmeten usta/hoca diyoruz.

konuyla ilgilendiğin ve bildiklerini bizimle paylaştığın için minnettarım… sağ olun var olun… bol bereketli bir sezon ümidi ile…

Trakya bölgesi için bu aylarda 2.ballığı koymak doğru olur’mu?Kovandan çiftleştirme kutuları ve ruşetler için arı aldım kovanın gelişimi çok hızlı.19.çitayı kabartmışlar.1,2 çerçevenin yanlış ölçüsünden dolayı 20.çitayı koyamıyorum.Okuduğum kadarıyla 2.ballığı koymak için 2 yöntem var.Elimde kabarmış boş petek yok.Peki araya ana arı ızgarası koymalı mıyım?2 kat kuluçkalık, 3.kat sadece ballık olacak değil’mi?

Aceminin görüşü;
Yirmi çerçeveyi kuluçkalık olarak kullanır. Araya ana arı ızgarası koyarak üçüncü katı ballık yapardım. Birinci ve ikinci kattaki kapalı yumurtaları ızgaranın üzerine alır. 2 ,9,11 ve 19 a ham petekli çerçeveler yerleştirir. Ana akımı beklerdim.

Tavsiyelere açığım.

12 ve 19 olarak düzeltiyorum. Ayrıca petekler kabardıkça yukarıya kapalı çıkanlı çerçeve çekmeye ve aynı düzende ham petek vermeye devam ederdim.

ben üçüncü katı atarken çıkmaya yakın iki kapalı iki tane ballı çerçeveyi en üste boşalan yerlere temel petek attım.yukarıya çektiğim çıtaları arasınada karakovan çıtası girdim kapattım bakalım ne olacak?

Merhaba Arkadaşlar,

bende 3. kat verilmesi ile ilgili birşey soracağım.

kovanım şu an 2 katlı 1. kat kuluçkalık ana ızgarası var 2. kat ballık.
2. kat tamamen kabartıldı ve arılar kovana sıgmıyor. 3. katı ararken (yani 2. ballığı) nasıl bir yol izlemem lazım ?

1. katta da yine teker teker çerçeve vererek mi ilerliyeceğiz. yoksa tamamen temel petek ile doldurarak mı vermeliyiz.

2. ballıktan yukarı çerçeve çıkarmalımıyız ?

tşk
hakan kayhan

Artık kovan yeterli güce ulaşmış 2 kata sığmıyorsa.

Petekleri takılmış bir ballığı ortaya koyarım.

Sıralama şöyle olur: Kuluçkalık, üzerine yeni ballık, onun üzerine eski ballık olur.

çok teşekkürler Murat abi,

aynen dediğiniz gibi yapacağım

Hakan bey 1 katta ana arı ızgarası olduktan sonra 3 katı vermeniz çok şeyi değiştirmez, katta kapalı çıkanlı çerçeveniz yoksa. Çünkü ana arıyı 1 kata sıkıştırmışsınız doğal olarak arkadan gelen kadro yukarıya yetmeyecektir diye düşünüyorum. Madem burada amaç bal almak 2 kattaki ballı çerçevelerden olgunlaşmış olanları toplayıp yerine çerçeve vermeniz daha makbul olur kanımca.