Kovana arılı çerceve verme

Arkadaşlar geçen hafta şöyle bir gözlemim oldu. Zayıf gördüğüm 3 çerceve arılı kovana diğer kovandan bir çerceve kapalı gözlü yavrulu arılı bir çerceve verdim. Çerceveyi yeni kovana takmadan önce arıların üzerine "arı birleştirme spreyi sıktım. Aynı spreyi çerceveyi koyacağım yeni kovanıma da sıktım.
SONUÇ: Kovanın önünde savaşan arılar… Yarın ki gün zayiat 1 su bardağı arı kovanın önünde mefta…
Sizce burada yanlış olan nedir? veya nasıl bir yöntem uygulamam gerekiyordu?

Benim yaptığım en basiti, kapalı çıkanlı çerçeveyi arısız veriyorum bölmelere.

slm aydın abi ben öylebir durumda normal şekeri kullanıyorum bir sorun olmuyor ama başkabir malzeme kullanırsam pek işe yaramıyor ben anarılı bir çıta arıyı 8çıtalı anasız kovana her iki tarafada bolca şerbet sıkarak kabul ettirdim (200gr su 100 gr şeker şeklinde) Allaha şükür bu birleştirme şekli ile hiç kayıp yaşamadım

Sayın Aydın_etci

Arılı olarak takviye verdiğiniz çerçevelerde zayıf kovanlara çok fazla arı yoğunluklu takviye vermeyin ve verdiğiniz destek çerçevelerini arasında ilk etapta 1-1,5 cm boşluk kalacak şekilde boşluklu bırakın başka işlerinize bakın.

Daha sonra çerçeveleri birbirine yaklaştırın.

Acemilikte en kolay yöntem arısız olarak vermek.

Bu durumda da zayıf koloninin verilen yavruyu ısıtamama durumu olabilir.

Bu durumda da kapalı arsız zayıfa, günlük arsız güçlüye.

Bu sene bende aynı uygulamayı yaptım.
Kapalı yavrulu çerçeveyi arısıyla verdim.
Bir sorun yaşamadım.
Sizden farklı olarak arıların üzerine şerbet püskürtüp gül suyu kullandım.

Ben genelde arısız çıkmak üzere olan kapalı yavru takviye ediyorum,
ama illa arılı almam gerekirse taşıyacağım arının üzerine camsil spreyle şerbet püskürtüp 1 çıta boşluk bırakıyorum
1-2 saat içinde kaynaşıyorlar ozaman iyice yaklaştırıyorum.

Bir büyüğüm sade şerbet yerine rendelenmiş limon kabuğu ile şekeri karıştırıp (limonata) yapmamı önermişti ama daha denemedim.

Ben şerbet püskürtmeden verdim.4 çıtalık bir koloniye kapalı 1 çıta arısıyla verdim. Sabah 1 bardak arı ölüsü uçuş tahtasında.
Şimdi garanti olsun diye araya gazete kağıdı koyacam.
Bir de vereceğim arıların üzerine şerbet püskürtecem.

Birbirlerini kirmislar,tecrube olmus abi sana…

ben soğan yada sarımsağı kesip kovana sürüyorum bu şekilde birleştirmede sorun yaşamadım

**Arılı çerçeve verirken çerçevenin üzerine körük sıkılıp, biraz beklendiğinde tarlacılar genelde uçup, kovana dönüyor.Daha sonra çerçevede kalan arıların üzerine şerbet püskürtüp, direk yeni kovana veriyorum.

tarlacı arıların çerçeveden uçurulması çok önemli bir ayrıntı yağmaya neden olabiliyor yada anayı riske edebilir. Bunun için çerçeveyi hafiften sallamak yada bir dakika civarı kovan dışında bekletmekte yeterli oluyor diye biliyorum.

en mantıklısıda öyle bence numan bey gerçi ustalarım daha iyi bilir benimki si sadece bir fikir

Arkadaşlar bizde bir gazete kağıdına normal parfüm sıkıyoruz sonra gazeteyi kalem ucu ile delikler açıp kovana koyuyoruz sonrada arılı olan çerçeveyi veriyoruz hiçbir sıkıntı olmuyor

Çerçeve üzerindeki arıların birazı silkelenerek uçması sağlanmalı. Kalanlar daha genç arılar.Diğer arıların kabulü daha kolay oluyor.ölüm olsa da az oluyor.

Yeni çıkmış ana ile böldüğüm kolonimin mevcudu çok azalmıştı. Güçlü bir kolonimdeki örülmekte olan ham peteği üzerindeki yarım çerçeve arı ile birlikte kovanın diğer köşesine bıraktım. Ertesi günkü kontrolde tek bir ölü arı dahi görmedim. Şimdi nüfus yeterli durumda.

arkadaşlar pazar günü formik asit verirken kata çıkmış kovadan birer çerçeve
arılı çerçeve aldım dışarıda 5 dakika bekletip dış duvarın arasını 6,7 cm açtım oraya
koydum.1 saat sonra çerçeveleri birleştirdim. iki kovanımdada hiç bir sorun olmadı.

zaman tercihi cok önemli kimi zaman şerbet püskürtmeden verilmiyor kimizaman riskli oluyor ben şimdiki dönemde direk veriyorum son bahar yaklaştığında gazeteyle birleştirme yapıyorum

vedat bey forumdan ögrendigim kadarıyla erken ilk baharda ve nektar akımında
pek faza bir sorun olmayacagı idi. selamlar…

dikkat edeceğimiz zamandan kastım nektar akımıdır