Kovana Çember Yerleşimi

değerli abiler

normal çıtaların içine 2 şer adet çember yerleştirdim ve 5 kovana birer adet çıta koyup kara kovan tabiri ile üretim yapmak için bu çıtaların yerleştirilme şekli ve de sırası önemlidir muhakkak ta bunun sistemi nasıldır acaba ?

Verdiğiniz kılavuz petekleri kabartmaya başladıklarında, kabartılan en son kılavuzun bir içine vermeniz uygun olur.

çok teşekkür ederim sayın egehan

çember çıtalı ve petekli bir şekilde satışa sunulması görseliğiyle dikkat çekmek ve bu görünümüyle müşteriye aldığı balda biraz daha doğallık özelliğini vurgulamasından olsa gerek. bu tip çıtalı kovanların biraz daha büyük uygulamalılarda dikdörtgen çıtalılara göre daha yüksek bir çalışma potansiyeli içinde olacağı düşüncesindeyim zaten bunu geometriyi çok iyi bilen canlılar dünyayı altıgen görmeleriyle ıspatlıyor ve haberdar ediyor gibiler. :smiley: bu çıta yapısında çalışmak çok güzel çok harika bir şey ancak kovanın yapısıda buna uygun olmalı sanırım bizim normal kovanlarda çember şeklindeki kullanım alanlarında geniş boşluklar kalır buda verimi olumsuz etkiler.
Yalnız ben olsam çember çıtanın en üstüne temel petekten 1.5 ile 2 cm gibi bir miktar keser ve en üstüne hafif ısıtarak yapıştırırdım. kullanılmayacak kısmı güçlü olup ağırlığı taşıması için.
Direkt uygulayan arkadaşlar olumlu ve olumsuz gelişmelerden bahsederlerse bizlerde bilgilenmiş tecrübe kazanmış oluruz.

Kasnaklar…

Geçtiğimiz yıl bana gelen bir kargodan yanlışlıkla çıkmışlardı ve bende denemek amaçlı yapmıştım kasnakları.

Bir çoğumuz denemiştir belki de.


http://img385.imageshack.us/img385/9379/img2540.jpg

Başlangıçta hiç bir şekilde kılavuz uygulaması yapmadan direk en dışta kabartılan kılavuzun içine vermiştim.

Sayısını hatırlamıyorum ama 3 ya da 4 kolonide denemiştim.


http://img385.imageshack.us/img385/1743/img2947.jpg

Büyük bal akımında bal stoklaması da başladı. Ancak gözden kaçırdığımız bir uygulama işleri aksatıyor.


http://img385.imageshack.us/img385/6281/img2972.jpg

Ana arı ilavede hiç affetmiyor bu tür erkek gözlerini. Tabi bu durumda erkeğin çıkışı ile büyük bal akımı azalıyor.

Ana arı ızgarası ile bu yöntem denenebilir ama ben hiç ana arı ızgarası kullanmadığımdan gerçekleştiremedim.

Peki hiç olmadı mı?

Oluyor ama büyük bal akımını kaçırdıktan sonra komple full bal olmayınca zevki olmuyor.

bir abimiz bu kasnakların boşuk kısımlarını tahta parçaları ile kapatıyor…

bu konuyu bnede merak ediyordum hatta ben ilaveli bir kovanda yumurtalıktan sağdan ikinciyi alıp onun yerine koymuştum.ilavede de 4 çıta var ikisi kapalı yavru ikiside ham dı ama hamları ördüler .acaba yumurtalıktan alıpta ilaveyemi atsam kasnağı yada ilavede hangi yerde en iyisi olur.mesela ilavede sağdan sayarsak 5 petek var 4 ve 5 yeni kabartıldı 4 le 5 in arası uygun olurmu 2 kapartılmışın arası

arkadaşlar benimde bu konularda tereddütlerim var.deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.Belirtilen kasnakların genellikle tamamen erkek gözleri yapılarak örülmesinin önüne geçebiliyor muyuz?

metro1970 koloniyi sıklıkla takip edip petekleri ördürmeden önce ana arı ızgarası kullanımı veya kullanmıyorsanız takiple petekler örülür örülmez alıp bal akımına kadar saklayabilirseniz sorun kalmaz

Çoğu arıcının yaptığı yolun yani , ızgaranın üzerine şişirilmiş peteklerin koyulmasıyla bal verimi bölgemiz itibarıyla az olmaktadır.Ayrıca bu kasnakların petek olarak alınması daha makbul olmaktadır.Arının yavru attığı peteklerde yavrunun çıktığı peteklerin doldurulması daha güzel olmaktadır.

Çember veya kasnak çerçeveler genelde petekli bal üretimi için kullanıldığından erkek gözü yapılması sorun değil.

yoğun bal akımı dönemlerinde petek kabartmaları genelde erkek petek gözü olarak yapılırlar, çünkü çok bal özü akımında telaşla daha çok bal depolamak içindir.

bence burada iki şeyi tartışmalıyız.
1.Acaba arılar bu erkek gözlerini kasnak koyulduğu için mi yapıyorlar?Yani kasnak yerine normal çiğ petek koysaydık bu çiğ peteğe bu oranda erkek gözü yapar mıydı?
2.Kasnak koyup erkek gözü örmesi, kovanda oğula meğil olmaz mı?

Burada kasnak kullanılmasının amacı kara kovan balı özelliğinde bal üretmek olduğundan temel petek kullanılması pek uygun olmaz, ama yapılırsada biraz müşteri aldatması gibi olur.

Burada erkek gözü yapılması oğul vermek amaçlı değildir.

ben kasnak yerine çiğ petek verelim derken kasnağın içerisine demek istemedim.Demek istediğim kasnak koymasaydık arılar gene sıradaki peteğe bu oranda erkek gözü yaparlarmıydı? Yani siz ballıkta örülen kasnaklara bal akımında erkek atar demişsiniz.Ancak kuluçkalıkta erken baharda kuluçkalıklarda örmelerdede ağırlıklı olarak erkek atıyor.Bence kasnağın yapısı gereği bu çıtalara erkek gözü yapıyor.

Acaba karakovan düzeninde arılar, erkek ya da işçi gözlerini hangi oranda örüyorlar?

Bu sorunun cevabını verebilirsek, kasnağa niçin erkek göz örüldüğünün cevabını da bulabiliriz.

Kasnak ya da ham petek takılmadan doğrudan konulan çerçevelere erkek gözü örmesi, kasnağın ya da çerçevenin yapısıyla ilgili değil.

Arı kovan içi ihtiyaçları için, işçi arı üretecekse, polen depolayacaksa, işçi gözü yapıyor.

Erkek üretmek ya da bal depolamak için ise erkek gözlü petekler örüyor.

Modern kovanlarda çoğunlukla işçi arı gözü örmeye müsait ham petek verdiğimiz için, arı boşluklara, kasnak ya da petek takılmamış çerçevelere, erkek arı gözü örmeyi tercih ediyor.

o zaman ben sorumun cevabını aldım.Bulunduğum yer itibarıyla bizler işçi gözü atılmamış çıtaları bizler petekli olarak almakta zorlanıyoruz. Yani bunları ördürüp daha sonra ballığa koymamız işi çözmüyor.Arılar ballıkta işçi arı yavrularının boşalttığı petekleri daha güzel dolduruyor ve sırlıyorlar. Benim hedefim koleni başı bu kasnaklardan 2-3 tana yaptırmak, daha fazla yaptıramıyorum.
Arı bunları örerken daha çok yoruluyor.Bir kasnak öreceği zamanda belki 2 tane normal petek örebileceğini düşünüyorum.Bu durumlarda gelen bal akımının oranınıda düşünelim akımın azalması arıının sıkışmasına neden olmaz mı?
Sizin anlattıklarınızın ışığında benim yapmam gereken belki bu petekleri kuluçkalıkta ördürüp, kata almak.

Kasnağı 1-2 çereçevelik ana arı hapis kafesine koyup versek kabartırlar mı acaba?

İbrahim bey;

Kasnağı ana arı kafesinde kabartırmanın gayesi kabartılmış gözlere yavru attırmadan bal depolanması için herhalde.

Bana kalırsa arı o bölümde isteksiz çalışacaktır.