Kovana Kat Verdikten Sonra Araya Ana Arı Izgarası Koyma Zamanı

Arkadaşlar arıya kat verdikten sonra araya ana ızgarası koymak ne zaman uygun olur ?

Ana nektar akımının başlamasına 1 hafta kala olabilir. Çok erken koyulursa ballıkta kuluçka faaliyeti olmayacağı için koloni gelişimini yavaşlatabilir.

Üst katada yavru atımı nektar akımına daha çok arı ile girmek için faydalı mı diyorsunuz ?

kestane ay sonu açıyor 11 kovana pazar gün ızgara attım. geri kalanlarada haftaya atarım artık.

Ana nektar akımına ne kadar çok tarlacı ile girerseniz verim o kadar iyi olacaktır. Ana nektar akımına 40 gün kalana kadar kuluçka faaliyetinin en üst düzeyde olması istenir.

Anlaşılmıştır. Sayın İsmail Gümüş

Ismail Bey,

Kayseri’de ana nektar akımı iğde ağacı çiçekleri ile başlar, deve dikeninin sararmasiyla biter. Lakin ben Kayseri’de olmama rağmen florası zengin bir yerdeyim; sulama barajı yakınında. Bolgemde ana nektar akımı bittikten sonra da epey çiçek mevcut, fark yaklaşık 1 ay. Sizce ızgara kullanmalı mıyım?

Bu yıl kullandım ama pek memnun kalmadım. Tabi hatalarım var

Ne dersiniz?

İyi çalışmalar

Bu dönem ızgara olan da ve olmayan da kovanlardan süzme yaptık. Izgara olan kovanların ballıklarında daha çok bal depolanmış olduğuna şahit oldum.

Onur Bey çiçek mevcut olması nektar akımı olacağı anlamına gelmiyor. Gözlem yapma şansınız oldu mu, depolanacak kadar nektar geliyor mu bu çiçeklerden?

1 ay uzun bir süre. Ana nektar akımı kesildikten sonra 1 ay depolanacak kadar nektar bulamazsa arı, yavru faaliyeti de haddinden fazla olursa ister istemez depolara yönelir arı.

Köyü baştan başa dolaştım herkes ayçiçeği ekmiş bu yıl, yaklaşık 10 farklı yerde, bir sürü ayçiçeği gezdim hepsinde arı var, e benimkiler de buralara gelirler herhalde?

Ana nektar akımı biteli, 1 ay kadar oldu?

Gözlem de yapmadım, depolama olup olmadığı hakkında, ve bu arada nasıl gözlemlenebilir? Yani depo edilecek kadar nektar gelip gelmediği?

Sizce pratik bir yöntem var mıdır?

İyi çalışmalar

Onur Özer

Arının tarlada çalıştığı saatler içinde petekleri kontrol edeceksiniz. Kovana yeni getirilmiş ballar parlar ışıldar.

Ben günün aynı saat diliminde 2-3 günde bir tartım yapıyorum bir kaç çerçevede. Ağırlığını üzerine yazıyorum, kabaca bir fikir veriyor.

Çok mantıklı İsmail Bey. Tartım işlemini ne ile yapıyorsunuz ?

Çerçeveyi yan tut… Sıkıca silkele damlama varsa taze nektar geliyordur.
Damlama yoksa zaman kaybetmeden sağımı yap artık sezon geçti artık…

15-20 TL’ye satılan dijital el kantarları var.

Anladım. Çok güzel bir yöntem. Kovanda 2-3 günde kaç gramlık artış oluyor ? Örneğin 20.372 kglık bir kovan 3 günde ne kadar bir miktara ulaşıyor ?

Kovanı değil çerçeveyi tartıyorum. Kaç gr artış olduğunun ne önemi var ki? Azalma olmadığı müddetçe sıkıntı yok.

Hakan abi saol

Usta arıcılar da gelip yardımcı oldular fakat almayı düşündüğümüz 17 çıta hala 3’te 1 oranında yavru basılı.

Onlar da ayın 25’ine kadar bekleyelim dediler, e ben de acemiyim, bekliyorum

Teşekkürler İsmail Bey

Teşekkürler Görkem bey