Kovandaki arıyı kış için sıkıştırma:

Arıyı neden sıkıştırırız: Şu anda kovandaki arılar 10 çerçeveyi kaplıyor olabilir ama kış aylarında salkım kaç çerçevede olacak bilmiyoruz ama tahmin edebiliyoruz.

Bu günlerde gelecek az da olsa bal özünü ve çiçek tozunu salkım yapabileceği yere depolaması için kovan içinde çerçeveler azaltılır.

Sıkıştırma kış aylarındaki salkım alanına yönlendirmedir.

Çok sıcak olan bu günlerde fazla çerçeveleri alıp bölme tahtası koymasakta gece serinlikleri başlayınca bölme gerekecek.

Bölme konulunca ana arı daha rahat yumurta atar ve kışa güçlü gireriz.

Yer Ankara Ayaş… Alt kattaki çıtaların bir kısmı tamamen polen blokeli. diğer çıtaların gerisi yavrulu… üst katta da var biraz nektar dolu çerçeve… polenli çıtalardan bir iki tanesini üst kata aldım. alta boş çerçeve verdim. ancak şimdi sıkıştırma için ya nektarlı yada polenli çıtaları almam lazım. alsam diğerlerinden polenli veya ballı çıtaya ihtiyacı olan kovan yok. çıtaları saklayacak yer yok… ne yapmam gerek bilemedim.
bir kaç tane ballı polenli çıtayı bal sezonuna girerken ilaçlı ve şuruplu olduğu için, daha sonra arılara tekrar veririm diye güneş görmeyen serin bir yerde saklamıştım. ancak bir kaç tanesini mum güvesi sarmış. onları nasıl değerlendirebilirim ? aklımda çıtaları eritip süzmek var ama… arılara arı keki yaparım dedim en azından… sonuç nasıl olur bilemiyorum. tavsiyelerinizi bekliyorum

güvelenmiş olanları difrizde 2 gün bekletip sonra üstüne şerbet sıkarak kovana verin arılar onu tertemiz yapar balı da poleni de kullanır

tşk ederim… o şekilde yapayım…

Sayın Mustafa Melemez: Polen ve nektardan vaz geçtim de Hem çıta hem çerçeve yan yana gelmiş.
Bunu alışkanlık olarak görüyorum.

Çıta bir tek parçadır, çerçeve ise etrafı çevrili bir alandır ve bizim kovanlarda hep çerçeve vardır.

çerçeve ve çıta benim için aynı şeyi ifade ettiği için sanırım anlatım bozukluğu oldu…
benim danıştığım mevzuya cevap olmamış ama tşk. ederim… dikkate alırım…

Bu tarihten sonra alt kata boş çerçeve vermenize gerek yok.

Arılara az, az şerbet verin yavru çıkarsın zaten yeterli çiçek tozu gelmediğinden gözler boşalmaya başlar.

Göz içindeki çiçek tozunu ayırmak zor bir iştir.

Çiçek tozunu ayırmak için eritme işlemini yapmaya çalışırsanız içine bal mumu da karışır.

Çiçek tozlu bölgeyi kesip biraz yumuşatıp az balla yoğurup verebilirsin.

Teşekkür ederim… ben eritirim bal mumu üste çıkar altta kalanı kek vs. yaparım diye düşündüm ama zor iş. tecrübem yok sonuç ne olur bilemiyorum. sizin ve Hakan beyin önerilerini uygulayacağım inş…

Sayın hocam benim en çok zorlandığım konu sıkıştırma mevzusu. Arıyı fazlaca sıkıştırmanın bu mevsimde artık zararı olmaz sanırım(oğul atma vb gibi). Benim kovanlarımda fazladan çerçeveler olduğundan eminim ancak üzerinde yavru olan çerçeveyi zaten alamıyoruz. Üzerinde bal veya polen kırıntısı olan çerçeveleri de alsam nasıl değerlendireceğimi bilmiyorum. Bazı kovanlarda ise fazladan çerçeve alırım arıyı haddin fazla sıkıştırıp rahatsızlık veririm diyede tedirginlik yaşıyorum. Bu konudaki önerileriniz nelerdir acaba?

Sayın İyilik52
Bu dönemde arının basmadığı duvarlar hariç yavru faliyeti olmayan en az ballı ve polenli fazla çerçeveleri alabilirsiniz.
Kuluçka alanını daraltarak arının mümkün olduğunca sıkışık olmasını sağlayın

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi