saygıdeğer abilerim yeni başladım bir sorum olcak 2 anaç 5 de oğul olmak üzere 7 kovan arım var bunlar tahtadan yapılma kara kovanlar bu günlerde arka kapağı açıp baktığımda arılar peteği arka kapağa kadar dayamışlar bir kaç tanesini. ve en arka petekler görünüyor sadece önler görünmüyor doğal olarak arka peteklerde az az bal var orta kısımlarında acaba en öndeki petekler tam dolumudur bu durumda? veya kovandaki bal durumu sizce nasıldır bal alabilirmiyiz bu sene…
Bu kara kovanın boyu kaç cm genelde eskiden 90 cm yaparlardı.
Diyorsunki arka peteklerde az az bal var. Bu kovandan oğulda almışsın . hatta besin takviyesi yap derim.
Benim nostalji kara kovanımın uçma delikleri çift taraflı (Eskilerden kalma) arka tarafdan bal aldığımda , bal aldığım tarafın deliğini açarım.
Her sene böyle değiştirerek peteklerde yenilenmiş olur. Kara kovanla çalışmak zordur ama nostaljidir.
Kara kovan üstden çıtalı karakovan ise , hem daratma şansın olur hemde kontrol sende olur.
kapalı kutu nerden bilelim varmı yokmu,o kovanlar yapılırken bal alma hesaplanmamışmı.
arkadaşlar; teknoloji bu kadar gelişmişken hala kara kovanda ısrar edenleri açıkçası anlamıyorum. kara kovan demek kara düzen demektir. kurcala ölenleri boşver, kalan sağlar senindir. anayı öldürürsen hepten aklından çıkar o kovanı. içindeki bala gelince kovanı olduğu yerden tut kaldır. ağırılığı önceki ağırlığından ne kadar farklıysa içinde o kadar bal vardır derim. ama bal önde mi ortada mı sonda mı bilemem. yalnız büyük bir olasılıkla arılar yağmacılığa karşı balı uçuş deliklerinden uzak tuttuğu aşikardır. tavsiyem her zaman kullanışlı işçilikten ve arı varlığından tasarruf sağlayacak düzenli kullanışlı bir kovanla kaliteli bal ve arı ürünleri elde etmek…
bak kardeş bende bu işe sen gibi karakovanla başladım.4 karakovan oldu 13 tane sonra bu aldığım oğulları fenni kovan ve warre kovanlara aktardım eski karakovan yani anaç dediklerine karışmadım onları damızlık olarak bıraktım çünkü karakovandan iyi oğullar alınıyor.sana tavsiyem en kısa zamanda karakovanlarını fenniye aktarman buda çok basit bir iştir hem balı hem anayı hem gelişimini takip çok kolay oluyor.bala gelirsek arkaya kadar petek varsa mutlaka balda vardır bu ayın sonlarına doğru bu kovandan bal almasını bilen bi arkadaşından yardım al ve balı nekadar alınacaksa alsın ve seneye damızlık olarak bırak karakovanı.aldığın her oğulu fenniye koyki karakovanın çoğalmasın kolaygelsin.
Mrb.Kardeşim bende,de var kara kovan benim kara kovan 1,5 metre boyunda iç çapı ön taraf 22 cm arka taraf yani bal kestiğim yer 25 cm ön taraftan geniş nedeni balın rahat çıkması için ayrıca birde bal kesme demiri var onunda boyu 1 metre arkadan bu demiri uzatırız peteğe değince dışarıda kalan demirin boyu kadar bal keseriz arada kalan yani kovan 1,5 demir 1 metre aradaki 500 cm arıya yiyecek olarak kalır buraya dokunmayız sende böyle bir yöntem geliştir ve bal var,mı yok,mu anlamana yardımcı olur saygılarımla
MERHABA ABILER BEN AMATOR BIR ARICIYIM 3 DEFA BAL HASAT EDECEM .BUDEFA ALT KATTAN CITA ALABILIRMIYIM .ALT KATTAKI CITALARI YENILEMEK ICIN .VEYA COKMU GEC BUNU YAPMAM ICIN .LUTFEN YORUMLARINIZI BEKLIYORUM
Alabilirsiniz.
Al hasan al zayolmasın balların.Kolay gesin.Bereketli olsun. ;D
Merhaba.
Kovan ve el demiri fotoğraflarını alabilirmiyiz.
Bölgenizde bulunan farklı karakovan ve eski arıcılık aletleri varsa bunlarında fotoğraflarını rica edeceğim.