Kovandan Kaçan Arılar Geri Geldi

Başıma gelen ilginç bir olay; mevcudu çok az olan bir kavanım vardı, bakım yapmak için açtım. 2 çerçeve var yok, anayı takip ediyordum buldum, günlük varmı yokmu derken, arılar komple kavandan çıkıp gitti, bir tane kalmadı. Sonra otun arasında anayı yalnız başına buldum ve aynı kovana yalnız koydum ve kızdım kapattım. Diğer kovana bakarken bir arının gelip kovana girdiğini gördüm. 2 dakika sonra giden arılar sürü halinde tekrar aynı kovana girdiler :)) kovanı deyiştirdim ve hala çalışıyor. Böyle bir olay gören veya duyan varmı bilmiyorum, hiç duymamıştım.Sebebini de anlamadım.

Pikniğe getmişler işte ailecek.

Olağan bir olay.

Ana arı kokusu peşinden giden arıları ana arıya gelmesi.

“Ana arı nereye işçiler de oraya” oğul verirken olan bir olay.

Karınca bey
Profilinizde ki bilgilerinizi doldurursanız seviniriz?

Her ne kadar iletinin tarihi 11 mayıs 2012 olsa da bugün cevap verilmiş.
Evet karınca kardeş aynısı bende de oldu,arı oğul verdi(ilk oğul değildi 1.oğulu almıştım) oğul arılılık önünde dolaştı ,uzaklaştı veeee geriye kovana geri döndü.Bu durumu zannedersem arılığımda bahsetmiştim.

Son zamanlarda böldüğüm 5 koloni anası yumurtlamıyordu 3 gün önce analarını öldürüp sinek teli ile birleştirdim… Az önce sinek tellerini almak için gittim koloninin birinde çerçeveleri alta indirirken bide baktım anasını öldürdüğüm halde bir ana çerçevede geziyor :smiley: üst kapak havalandırma deliğinde delik vardı ordan ananın biri girdi sanırım… Altta ananın varlığından emin olunca sıktım boğazını birleştirdim…

Anladığım birşey var; arıcılıkta başarılı olmak istiyorsak ana yetiştirmeyi öğrenmeliyiz… Döllenmiş ana herdaim elimizde hazır olmalı… 2 güçlü kolonim sağımda ana kaybından şimdi darmadağın oldu beni yorması cabası…

Ali benimde ayni sorun oldu bende 3 güçlü kolonimi anasızlıktan dolayı dağıtmak zorunda kaldım ana arı ihtiyacımı kendim karşılamak şart oldu bu işe bir el atmak lazım