arılarımdan biri çok saldırgan diğerlerinin önünden geçeyim saldırma falan yok onda var bu arı için ne yapabilirim? anasınımı değiştireyim? nasıl değiştireyim ? komşuyada saldırmalarından korkuyorum
Nihat bey biraz daha açıklama yapsanız kovan hakkında…
Böyle soruları bence fotoğrafla desteklerseniz daha çabuk yorum alabilirsiniz…
Zira arının saldırganlaşması için o kadar çok sebep varki…
Anası verimli ve genç ise değiştirmeyin bence…
En uysal dediğim koloni bugün dalış yapıyordu adeta…
Kovanınız yerdemi yüksektemi?
Sık sık arıyı rahatsız ediyormusunuz, bakım yaparken çok arı öldürürmüsünüz?
Kovanınıza yaklaşabilecek evcil veya yabani hayvanlar varmı?
Bu ara yiyecek sıkıntısı var, kovanın mevcuduna göre yeterli stoğu varmı veya besleme yapıyomusunuz?
Bu sorular dahada uzayacak ama dediğim gibi sorunuzda biraz bilgi vermeniz gerekiyor, solak arıysa koloni dediğinizi yaparsınız ama bala girin biraz daha idare edin derim… Kolay gelsin.
çok saldırgan arı bende de var. bölme yaptım. yine toparlandı. geçen yıl 27 çitaya çıkmıştı
anasını değiştirseniz bile değiştirir değiştirmez saldırganlık bitmez
bir müddet daha azala azala devam eder
ta ki saldırgan ananın yumurtasından çıkan arıların hepsi ölene kadar
1.Eger saldirgan aridirsa (sizin soylediyiniz gibi)(kovan onunde durunca adama sokuyor ve saire) o arinin anasini deyismeyi tavsiyye ederim.
2.Oyle imkanimiz yoksada anayi oldurub yerde kalan citalarini da bolupte diger kovanlara dagit ver gitsin.
3.Oyle aridan (hircin) hayir gelmez.Baska seylere gerek yok.
anasını öldüreyimde bu seferde komşulara saldırırmı? arıyı bu sıralar kanoladan geldiği için kontrol amaçlı 2 günde bir açıyorum biraz arı ölüyor tabi yerden 10 cm yüksek hepsi yiyeceği var.yanındaki arı uysal onun anasından ona nasıl yaptırırım yada sakin arının ana memesi yaptığında ne zman koyabilirim komşuya saldırmaz inş
Bal sağımından sonra anasını değiştirirseniz iyi olur.
saldırgan kovanı dağıtmak istedim ama gelişmesi iyi olduğu için kıyamadım.3 adet bölme aldım.yine gelişiyor. kapalı yavrusu hazır hale geldiğinde çita ile alıp bölmelere dağıtmayı düşünüyorum. bölmeler tutar ise bir kayıp olmaz. tutmaz ise süper kovan ziyan olacak.
iki günde bir niye açıyorsun
saldırganlığın bir sebebi de bu olmasın