çok az bal olan bozulmuş birkaç peteğimiz vardı.geçenlerde kovanın birkaç metre ilerisine koydum.hem benim arılar yer hem de başka arı yerse de yesin diye düşündüm.fakat bi tanıdığım oralara bal şeker vb. koyarsam yağmacıların dikkatini çekeceğini ve balları yedikten sonra bu sefer kovanlara saldıracakalrını söyledi. ne yapabilirim böyle kalan giden parçaları nesıl yedirebilirim arılara
yağmacılığa teşvik olur.balı zayıf bir kovana verirsen daha iyi olur
Sayın MHMTBLC foruma hoş geldin, Ispartanın neresindensin, arıların nerede.
Fazla petekleri zayıf kolonilerin içine " bir kenarına " koy oradan alırlar.
Ve ya arılardan onbeş, yirmi metre uzağa korsan bir şey olmaz, kolay gesin.
Teşekkürler, Gelendost’tayım. Bir merak ettiğim konu da eğer kovan yağmaya uğrarsa ana arıyı öldürürler mi yoksa sadece balı mı çalarlar?
Erken ilkbaharda az miktarda bal olan bir kabı zayıf olan bir kovanın yanına koymuştur. Bir hafta sonra gittiğimde o kovanda hiç arı kalmadığını gördüm.
Yağmadan olduğunu düşünüyorum.
bu dışarda yedirmeye prensip olarakda karşıyım arılar hırçınlaşıyor ve yağmaya zemin hazırlıyor en iyisi kovanın içine vererek yedirme hemde yabancı arılarda yememiş olur.yedirdiğimizde bi işe yaramış olur
Yağmaya uğrayan kovan zayıfsa, ne anası kalır, nede balı kalır.
Erkenden yağmayı fark edersen belki kurtarabilirsin.
süzme işlemi bittikten sonra oluşan sırla karışık balı nasıl değerlendiryorsunuz?
Abdullah bey biz şöyle yapıyoruz.
Sırla karışık olan balı, endüstriyel mutfak malzemeleri satan yerden temin etmiş olduğumuz kevgir benzeri elek üzerine koyup tekrar elekten geçirerek balı süzüyoruz. ( Uzunca süre bekletirseniz ortam sıcaklığına ve yayvan lığına göre bal akıyor )
Kalan mumlu kısmı en son temizlik yaparken çok sıcak olmayan suyla yıkayıp balını ayrıştırıyor olan şerbeti arılara geri veriyoruz.
Süzülmesini müteakip sır parçaları sıcak suya,
Sıcak suda durulanan parçalar sıkılarak yumurta büyüklüğünde topak,
Artan su arılara.
hmm demek balı suyla karıştıktan sonra da vermekte zarar yok. bilseydim koymazdım petekleri sulandırıp koyardım saolun bilgi için