Kovanlanlara tarlacı olmuş arı aktarımı nasıl yapılır

Kovanlar arası tarlacı olmuş arı aktarımı nasıl yapılmalıdır?

Soruyu anlayamadım. :slight_smile: Detaylı yazarsanız fikir bildiririz.

kovandan kovana tarlacı olmuş arıyı arıları a kovanından b kovanına nasıl aktarırız

Mehmet10  Mevcut kovanını arılarıyla birlikte yerinden kaldır. Boş kovanını kaldırdığın kovanın yerine koy.Çıtalarının yerini değiştirmeden aynı biçimde boş kovanına aktar. Kovanda bir miktar arı kalabilir kovanın ölüne silkele.Yerdeki arılara biraz körükle duman ver..

Başka bir kovana tarlacı desteğimi vermek istiyorsun?

Yanlış anlaşıldı.

Başka bir kovana tarlacı arı takviyesi yapcm arılımda kovanlarım sırayla araları yarım metre aralıkta on kovanım var bi kovanın tarlacısını alıp başka bir arılı kovanla birleştirmek ıstiyorum

Aynı arılıktan tarlacı arıyla destek verdiğin zaman, tarlacıları yeni kovanda tutamazsın.

Geri kendi kovanlarına dönerler.

Kovan içi hizmeti yapan işçilerle destek verebilirsin de, arasında tarlacılar da gider. Geri dönen tarlacılar yağmayı başlatır.

Baharda nektar akımı bol iken yaparsan birşey olmaz.

Çiftleştirme kutusuna arı doldurma yönteminden faydalanabilirsin.

Bu yöntemi eksiksiz yaparsan ana arı üretmenin bir basamağını da aşarsın.

Bir kovandaki koloniden başka bir kovandaki koloniye tarlacı arı aktarımı, (tarlacı arı transferi) amaçlanıyorsa…

Birinci kovan, kendisinden tarlacı arılarını alacağımız kovan, enaz 2 m kadar uzağa taşınır…
Boşalan yere tarlacı arı desteği yapmak istediğimiz ikinci kovan konulur.
Birinci kovanın dışarıdaki arıları ve günboyu dışarıya çıkan tarlacı arıları eski yerlerine yerleştirilen yeni yani ikinci kovana girerler.

Böyle bir aktarım bazen kolay, bazen da zordur…
Uyguladığım ve önerdiğim bir yöntem değil. Özellikle bu mevsimde hiç önerilmez.

Her iki kovana da bir gün önceden aynı kokulu maddeleri koymak,
her iki kovana da şurup vermek, arılar arasındaki kaynaşmayı kolaylaştırabilir.
Çevre koşulları uygun değilse, tarlacılar tarladan balözü getiremiyorlarsa, bu önlemler yetersiz kalacaktır.
Tarlacı arılar transfer olduklarından haberdar olmadığına göre, yeni kovandaki anaarıyı iki günlüğüne ana kafesine koyarak korumaya almak gerekir.

Birbirinden 4-5 km uzak iki tane arılık kurarsan rahat destek verirsin.

Şu an yapacağın işler tehlikeli.

Dışarıdan nektarsız gelecek arıların kovan girişinde nöbetçilerle çarpışması muhtemel.

Dikkatimi çeken birşey var; baharda zayıf bir kovanın önüne başka bir kovanın genç işçi arılarını çırpınca arılar içeri girmiyor. Delikte direnç olmamasına rağmen delikten uzaklaşıp, kovanın başka yerlerine gizleniyorlar. Sonra ne oluyor bilmiyorum.

Elime alıp kapaktan içeri atıyorum.

Bu seferde birinci kovan tarlacı yönünden zayıflamaz mı?

Elbette ki zayıflar.

Bu dönemde tarlacıya ne gerek varki…

Zaten ihtiyacı olan koloninin, yoğun besleme programına alınması gerekiyor…

Tarla işlerini biz yapıyoruz…

Destek isteyen arının durumu nasıl? Çerçeve sayısı kaç?

Bütün kovanlarda,

Varroa mücadelesi yaptın mı?

Sıkıştırmaları nasıl yaptın?

Kovan yerini degistime olur.Yada ortalam denge yaratmak lazim.Bu zamanda ama zor olur biraz.Gerekte yok bence.

Kolay gelsin.

Saolun verdiniz bilgiler için ben zaten bu dönemde tarlacı takviyesi yapmıcam yaparsam nisan mayıs haziran aylarında yapcam varovayla mücadelemi yapıyorum sıkıştırma yaptım arılarımın kıslık bal stokları hazır azda olsa her kovanda kapalı yavru var nektar geliyor dışardan bizim buralarda iki aydır havalar gayet guzel gunduzleri 20 derece civarı akşamlarıda ılık ben balıkesir ayvalık civarındayım kovanlarım 5 ile 7 çıta arası

iyi günler

Sonbahar da teşvik beslemesine başlamadan önce çok zayıf bölmeni güçlendirmek istersen

biraz daha güçlü arıyla yer değiştirirsen eşitlemiş olursun.

Burda tarlacı arı nakletmiş olursun.

Her iki kovana da formik asit verdiğinde çok çabuk koku kovanı kaplıyor.

Zayıf kovana takviye çıta vermen kolaylaşır.

zayıf kovanla çok güçlü kovanı yer değiştirdiğinde ana arı risk altındadır.kadro kaybıyla da güçlü kovandaki larvaların açıkta kalma riski var.(2 çıta arıyla 10 çıta arı yer değiştirirsen)

Anayı yeni kabul etmiş kovanlarda ana kaybı oranı yüksek olur.