Merhabalar, foruma yeni katıldım. Bilgi almayı umduğum konuyu forumda araştırmaya çalıştım ama, ya dikkatimden kaçtı yada bulamadım, o yüzden yeni konu açmak istedim. İnşallah buradaki tecrübeli arıcıların bilgilerinden istifade edebilirim.
2017 baharında aldığım 2 kovandan güçlü olanı bölerek kovan sayımı 3 yapabildim. Güçlü dediğim kovanda ana arı, ya aldığımda yoktu veya ben aldıktan sonra ölmüş olabilir. İki tane ana arı satın alarak, kovanı bölüp her iki kovana ana arıları verdim, kabul ettiler, sezon sonunda 3 kovandan da ilk seneye göre yeterli diyebileceğim kadar bal aldım. Yaklaşık 5 er çıta kadar bal da kış için arılara bıraktım.
Şu sıralar aklıma takılan mesele şu; arılarım kıştan sağlıklı bir şekilde çıkarsa bu kovanları nasıl çoğaltacağım. Hepsinin ana arıları 1 yaşında, yani geçen senenin anaları. Oğul takip edeyim desem, her vakit arıların başında olamıyorum. Ancak hafta sonları bakabiliyorum. Bölme yapıp başka yerde birkaç gün bırakayım desem öyle bir yer bulamam. Bu işin bana uyacak pratik bir yolu var mıdır.
Değerli paylaşımlarınızı bekler şimdiden teşekkür ederim.
Aşağıdaki linkdeki konuları okuyabilirsiniz.
Özellikle kör bölme bölümünden başlamanızı tavsiye ederim.
Ya hazır ana ile devşirme bir koloni yapın. Yani her üç kovanda da çerçeve alarak. Tabi bunun için henüz erken.
Yada hiç dokunmayın bu sezon balını aldıktan sonra bölün. Olsun size 6 kovan bunu Murat Akın hocanın kör bölme yöntemiyle yapabilirsiniz.
Sayın Sebahattin DEMİRCİ öncelikle foruma hoşgeldiniz.
Ben bu foruma 2014 te üye oldum ve hala okumadğım okumak için zaman bulamadığım konular var.
Fırsat buldukça okuyup araştırıyorum.
Ama 20 dakika okumak ile inan bulunmaz.
Arkadaşım link vermiş. Buradan bakıp iceleyin.
Tabiki takıldığınız veye anlamadığınız yerler olduğu zaman yinede sorun burada cevaplayacak arkadaşlar mutlaka bulacaksınız.
Bol bereketli bir sezon dileğiyle.
be aynı arılıkta ve en iyi şöyle bölüyorum.
1-A kovaninin anasini ve yavrulu çerçeveleri kovanda birakarak, tüm polenli ve balli çerçeveleri arilariyla birlikte B kovanina aliyorum.
2-A kovanini eski yerinde birakarak B kovanini arilikta ayri bi yere aliyorum
3-B kovaninin yaşli arilari A kovanina gidiyor ve tarlacilikla A kovanina bakiyor besliyor Ana da bu kovanda.
4-B kovanina 2 saat içinde ana ariyi kek ve raptiye kismini acmadan veriyorum. bir hafta 10 gun sonra ana gozu yaptilarsa bozuyorum. raptiyeyi veya kek kismini acip kovana veriyorum anayi. anayi kovalayip sokmaya calisan iscileri tutup atiyorum kovandan. 3-5 tanesi kabul edince hepsi kabul ediyo rahatlikla. kek verip kapatiyorum
Paylaşımlar için herkese çok teşekkür ediyorum.Hepsi birbirinden değerli bilgiler. Körbölme yöntemi biraz karışık geldi daha doğrusu anlayamadım desem daha doğru olur.
Muammer Şahin beyin paylaştığı yöntemi yapabilirim sanıyorum. Sezon hayırlısıyla bir başlasın inşallah. Herkese bol bereketli bir sezon diliyorum.
Kör bölme çok basit anayı dikkate almadan kovanı bütün unsurlarıyla ikiye bölüyorsunuz anasız kalan taraf kendine ana üretiyor. Hepsi bu kadar. Ben busene 11 kovanı gözüm kapalı böldüm.