KULUÇKALIĞI KATA ALMAK FAYDALIMIDIR.

Merhaba sevgili arı dostları bu sene iki katlı kışlattığım bir kovanımdan esinlenerek tecrubelerinze sığınarak bir konu paylaşmak istiyorum. Çift katlı kışlattığım kuvvetli bir kovanım bahara çıktığında kuluçkalığı üst kata kurdu üst katta 10 çıata arı 8 çıta yavru olunca kendiliğinden ana arı alt kata yani bizim klasik kuluçkalık dediğimiz alana inip yavru atmaya başladı. ve aynı güce gelmiş diğer kuluçkalıkta kışlayan kovanalrımda ana gözü hazılıkları varken bu kovanda ana arı gözü yok bundan esinleenerek…

 Acaba 9 ya da 10 çıataya gelmiş kolonilerin bütün kuluckalıkları kata alınıp kuluckaya kabarmış ya da temel petek takılmış 10 çıta verip arının kuluçkalığıa inmesimantıklımıdır. Deneyen arkadaşlar varsa tecrübelerini paylaşırsa sevinirim. Ben bu seneki gözlemimi şu ana kadar faydalı buluyorum. saygılarımla.  Bu durum oğul eylemini engelleyebilir ya da geciktirebilir mi

Bu buluş daha önce patent aldı

Aldı da burada onaylanmamıştı

Nerede yazıyor bilmem ama forumda var bu konu

Benim arıcılık yaşantımda amatör ligden süper lige geçiş konusuydu :slight_smile:

merhaba…hayırlısı sabah temin etmiş olduğum 5 adet ana arıya kovan ayarlayıp bölme yapacağım.bu konuda tecrübesi olan arkadaşların fikirlerinden yararlanmak işterim

     Merhabalar,
     İki katlı kuluçkalıkla kışa nasıl girilir? Hasattan sonra katlar alındı arı sıkıştırıldı. Henüz kuluçkalık bile dolu değil o nedenle iki katlı kuluçkalıkla kışa nasıl girilir? Bol besleme yapıldığında mı iki katlı kuluçkalığa ulaşıyor?

Ülkemizde birbirine yakın iki mevsim hüküm sürseydi katta kışlama rahat olurdu.
-30 soğuklarda on çerçevelik bir kovan neredeyse beş çerçeveye bile sıkışabilir.
Katlı kışlama olan bölgelerde mevsim geçişleri birbirine yakındır alt ve üst değerler çok farklı değildir.
Çevrenin şartlarına uygun kışlama en uygun olan seçenektir.
Tersi olmaz mı olabilir
Ben yaptım oldu denilebilir
ne kadar verimli olur?
orası şüpheli işte

Soruyu tam anlayamadım Ferhat Bey.

sağda ve solda ballı çerçeveler bıraktıktan sonra acık kapalı yavruluları ortada düzenledikten sonra arının basmadığı diğer tüm çerçeveleri

almalı ve katı iptal etmelisiniz.Kapalı acık yavru yeterli değil ama arı nufusu fazla ise ikişer duvar yapılabilir ballı polenli.

Ben senelerdir 2 katlı kışlatıyorum. Flora ve iklim meselesi.

Ramazan Bey, Hasat ederken iki katlı kuluçkalığa hiç dokunmuyormusunuz yoksa besleyerek iki katlı kuluçkalığı dolmasını mı sağlıyorsunuz? Yaz sonunda arı mevcudu azalıyor, sonbahar bakımı için de sıkıştırma yapılıyor peki kışa girerken iki kuluçkalıktaki arı nüfusunu artırmayı nasıl başarıyorsunuz? Bahar balı alabilmek için konu üzerinde çalışıyorum, detaylandırabilirseniz sevinirim.

Havalar müsait bal akımı iyi ise ballık dolduğunda ana aşağıda devam ediyor. Ben baharda bile besleme yapmıyorum.

Busene bal fazla olmadı. Ağustos başında hasat yaptım baya yavrulu çerçeve vardı. 4 kovanın üzerine ana ızgarası koyup bunları yerleştirdim . Şimdi bayramda da onları hasat edicem.

Kovanlardan mevcudu 10 çerçeve basacak kadar bile olsa 2 katlı kışlatıyorum. Mısır püsküllü ve bal gelişi iyi olduğu taktirde stoklarda tamamlanıyor. Sonbahar stok beslemesi ancak destek kovanlarıma yapıyorum. Yeterli bal olduktan sonra açlıktan sönen kovanım olmadı hiç.

Aslında baharda erken müdahale edemediğim ve sürekli ilgilenmediğim için böyle yapıyordum. Baktım oğul mevzusunda çözüm oldu devam ediyorum.

Birde arılar sabit olduğundan sanırım mevcut arıda dalgalanma fazla olmuyor. Polen ve bal bloke yaptırmassam.

Kuluçka 10 çerçeve hiç dokunmuyorum. Stok, yavru ve polen durumunu kontrol edip üzerine süzdüğüm petekleri koyuyorum. Petek saklama derdimde olmuyor.

Seneye baharda kovan aktarmaya kadar sıkıntı yok Allah’a şükür.

peki senelerdir 2 kaTLI kışlatıyorsanız bi kovandan aldığınız verim de yuksek olmalı kaç kg bal alırsınız ortalama kmovan başı?

Bal verimiyle niye ilişkilendirdiniz ki onu anlamadım.

şundan ötürü ilişkilendirdim:Arı eğer kışa 2 katlı girdiyse bi kata sığamayacak kadar çok arı mevcudu vardır sanıyorum…eee çok arı mevcudu genelde çok işçi arı mevcudu olduğunu farz ederek çok da bal toplaması denemez mi

Yine alakası yok bal sagiminda mevcut arı zaten gününü doldurmak üzere olan arı. Son baharın başlarında atılan yavru kışlayacak olan arıyı oluşturacak.

Bence yöntem çok detaylı anlatılamamış.
O yüzden dha önce 2 katlı kışlatmamış olan arıcılar anlamakta zorlanıyoruz.

Konu içeriği başlıktan tamamen uzaklaşmış. Kuluçkalığı üst kata almanın faydasından başlayıp 2 katlı kışlatmayla devam etmiş. Konu içeriği neredeyse tamamen kışlatma üzerine gelişmiş. Kuluçkalığın kata alınmasıyla ilgili tek bir ileti, görüş yok.

Benim gözlemim arı ikinci katta yavru faaliyetini ve petek kabartma işlemini daha iştahlı sürdürüyor.

Onun için yeni kabartılacak petekleri ikinci kata vermek daha mantıklı.

kuluçkalığı bir üst kata alıp deneyen arkadaşlarım, arının tekrar alt kata inerek ananın da yumurtlamayı tekrar alt kata yaptığını söylüyorlar.

teoride de bu yavruların temiz hava oksijen ihtiyacı diyolar. dogrudur heralde